Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 24 Aralık 1991 günü, Bingöl'ün Solhan İlçesi kırsalında öldürülen 3 PKK'lı tervrist için düzenlenen cenaze töreninde olaylar çıktı. Kulp Jandarma Komando Taburu yakınlarındaki olaylar sırasında iddiaya göre askerler silah kullandı ve açılan ateşle Mehmet Nesip Altın, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Miltaş ve Şahin Tekin olay yerinde ölürken, Mehmet Şah Tektekin ve Şeyhmus Altındağ yaralandı.

SAVCININ 'YARGILAMA İZNİ' TALEBİNE İŞLEM YAPILMADI

Cenaze törenine katılan 54 kişiyle ilgili dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde açılan davada sanıklar beraat ederken, 7 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı Mustafa Akkuş, 25 Ağustos 1992 tarihinde Adalet Bakanlığı'na iletilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na fezleke gönderdi. Savcı Akkuş fezlekesinde, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın 'görevin ifası sırasında adam öldürmek ve aynı suça teşebüs' suçlamasıyla yargılanması için izin istedi. Savcının bu fezlekesine karşın bir işlem yapılmadığı belirtilirken, daha sonra soruşturmaya bakan Cumhuriyet Savcısı Faruk Yılmaz, 7 Temmuz 1993 yılında görevsizlik kararı vererek, dosyayı gereğinin yapılması için il ve ilçe idare kuruluna gönderilmesine karar verdi.

'ALBAY, VALİ'NİN HİLAFINA ETEŞ EMRİ VERMİŞ'

Dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı Faruk Yılmaz tarafından hazırlanan ve yıllar sonra terör tazminatı başvurusu ile ortaya çıkan fezlekede, olay tarihinde Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı olan ve Tuğgeneral rütbesine yükseldikten sonra emekliye ayrılan ve 1999 yılında Trabzon'da trafik kazasında ölen Albay İsmet Yediyıldız'ın, İl Valisi'nin hilafına (karşı çıkmasına) rağmen ateş emri verdiği öne sürülerek şöyle denildi:

"Maktullerin ölümü ile sonuçlanan olayların meydana gelmesine sebep olduğu, görevini kötüye kullandığı iddiasının varit (mevcut) olması nedeniyle, görev ve sıfatı nazara alınarak İsmet Yediyıldız hakkındaki dosya tefrik edilerek Diyarbakır Valiliği makamına gönderilmiştir."

Fezlekede, olay günü Kulp'ta olan Hazro, Silvan, Ergani ve Lice jandarma komando bölükleri personelleri hakkında soruşturma izni için ilçe idare kurullarına yazı yazıldığı belirtildi.

SORUŞTURMA AÇILDI

Kulp'ta 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan ve 2005 yılına kadar hiç bir işlem yapılmadığı,  avukat Nahit Eren'in olayda ölen 2 kişi ve yaralanan 1 kişi için yaptığı terör tazminatı başvurusuyla ortaya çıktı. Avukat Eren'in 7 yıl süren ısrarlı takibi sonucu 21 yıl önce meydana gelen olayla ilgili dosya yeniden oluşturulurken, Kulp Cumhuriyet Savcılığı dosyanın zaman aşımına uğramasına kısa bir süre kala bir suç duyurusu dilekçesi ile yeniden soruşturma açtı. Soruşturmanın açılması ile birlikte doysa zaman aşımından kurtarılırken, 'Adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebüs'ten açılan soruşturma kapsamında olayın yaşandığı gün Kulp'ta görevli olan 37 subay ve astsubayın ifadesi alındı. İfadelerin alınmasından sonra Cumhuriyet Savcısı'nın iddianame hazırlayacağı belirtildi.

TAZMİNAT KONUSUNDA FARKLI KARARLAR

Kulp'ta 21 yıl önce yaşanan ve 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayın dosyasının yeniden açılmasını sağlayan terör tazminatı başvurusu ise hem Valilik hem de İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Olayda yaşamını yitiren 2 kişi ve yaralanan 1 kişi için yapılan başvuru Valilik tarafından, 'Kanunsuz gösteride bulunmak, kendi kusurları olduğu' gerekçesiyle reddedilirken, 2'inci İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazın da, oy çokluğu ile aynı gerekçe ile reddedildiği belirtildi.

Tazminat taleplerini reddeden aynı mahkemenin, yine aynı olayda yaşamını yitiren Şahin Tekin için yapılan tazminat talebini ise kabul ettiği ortaya çıktı. Avukat Nahit Eren, söz konusu aynı mahkeme ve üyerinin Tekin için yapılan itirazı kabul ederek, tazminatı uygun gördüklerini, ancak kendi müvekilleri için yapılan itirazı reddetmelerine ve kendi kararları ile çelişmelerine bir anlam veremediğini söyledi. Diyarbakır 2'inci İdare Mahkemesi'nin kararına şerh koyan hakimin ise, yaşamını yitiren vatandaşların kusurlu olmadığını, çünkü o gün orada bulundukları için yargılanan 54 kişinin beraat ettiğini bu nedenle tazminat talebinin kabul edilmesini istediği belirtildi.

GENERALLİĞE YÜKSELİP EMEKLİ OLAN ALBAY, TRAFİK KAZASINDA ÖLDÜ  

Kulp'ta 7 kişinin ölümünden sorumlu tututan ve savcılar tarafından hazırlanan fezlekede, dönemin valisinin karşı çıkmasına rağmen askerlere ateş etme emri verdiği belirtilen Albay İsmet Yediyılız, Tuğgeneral rütbesiyle emekli olduktan sonra 6 Kasım 1999 tarihinde Trabzon'da trafik kazasında yaşamını yitirdi. Kulp olayları ve bölgede bazı olaylarla ilgili hakkında suçlamalarda bulunulan emekli Tuğgeneral İsmet Yediyıldız'ın yaşamını yitirdiği kazayı şüpheli bulan Ergenekon savcılarının, kazayla  ilgili inceleme yaptığı ortaya çıktı. PKK'lılar, Kulp'daki olaydan bir gün sonra İstanbul Bakırköy'de gösteri yaparak, dönemin Olaganüstü Hal Bölge Valisi şimdinin Ak Parti Milletvekili Necati Çetinkaya'nın kardeşlerine ait bir mağazaya molotof kokteylleriyle saldırı düzenlemiş, mağazada meydana gelen yangında 12 kişi yanarak can vermiş, 19 kişi de yaralanmıştı.



FA(GG/COŞ)FOTOĞRAFLI