Mazıdağı'nın Ulutaş Köyü Karadalı Mezrası'nın sakinleri, İstanbul'da yaşayan ve 'ağa' olarak bildikleri Uğur Tellioğlu'nun topraklarını hile ile ellerinden aldığını iddia etti. 1993 yılında terör yüzünden boşalttıkları mezraya 2002 yılında dönen köylüler, üzerlerine kayıtlı topraklarlardan destekleme primleri aldı. 2 yıl önce köylerine gelen kadastro çalışmaları kapsamında mezradaki arazilerine ait yeni tapularını almak isteyince aleyhlerine Tellioğlu Ailesi tarafından dava açıldığını fark ettiler. Dava sonucunda da Uğur Tellioğlu, yaklaşık 10 bin dönüm arazinin sahibi oldu.

KÖY MEYDANINDA PROTESTO EYLEMİ

Mazıdağı İlçesi'ne 18 kilometre uzaklıktaki 45 bin dönüm araziye sahip ve yaklaşık 150 haneli Karadalı Mezrası'ndaki meydanda toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 100 kişi, protesto gösterisi yaptı. Bir süre köy içerisinde yürüyüş yapan köylüler, 'Kahrolsun ağalık', 'Ağalık sistemine son', 'Güzel bir yaşam istiyoruz', 'Bu yaşamı yok etme', 'Bu köy bizim', 'Bu sisteme hayır', 'Geçmişimizi almayın' ve 'Adaletsizliğe son' dövizleri taşıdı.

10 BİN DÖNÜM ARAZİYİ ALDILAR

Köylülerden Mehmet Yaşar, Tellioğlu Ailesi'nin fertlerinin, hiç görmedikleri köylerinde İstanbul'dan hile yolu ile dava açarak topraklarını aldıklarını iddia etti. Yaşar, "Arazilerimizi kendi adına geçirmişler. Hiç tanımadığımız, görmediğimiz biri geliyor, Mazıdağı'nda mahkemeye başvurarak babalarımızın, dedelerimizin kendi alın terleri ile kazandıkları arazilerimizi üzerine alıyor. Açtıkları üç ayrı davadan birini kazanan Tellioğlu Ailesi, yaklaşık 10 bin dönümlük arazinin tamamını haksız bir şekilde üzerlerine aldı. Bizler bu köyü kurduk, bu köye yerleştik. Bu köydeki toprakları da dedelerimiz kendi paraları ile aldılar, şahitlerimizin çoğu daha sağdır" dedi.

80 YILDIR VERGİSİNİ ÖDÜYORLAR

Elindeki arazinin tapu senetlerini gösteren Yaşar, "Bizler bu köydeki topraklar için 1946 yılından beri vergi ödediğimize dair makbuzlarımız var. Ama mahkeme bizi dinlemeden topraklarımızı onların üzerine geçirmiş. Bir üst mahkemeye başvuracağız. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız" diye konuştu. Benzer olayları televizyonlarda, Kemal Sunal'ın oynadığı filimlerde izlediğini anlatan Hasip Yaşar adlı köylü de şunları söyledi:

"Biz böyle olayları daha önce televizyonda, Kemal Sunal'ın filmlerinde izliyorduk. Kendi kendimize gülerdik, Türkiye'de böyle şeyler olur mu diye. Güldüğümüz şey başımıza geldi. Ben de 55 yaşındayım. Bize dava açan Tellioğulları'nı, şahıslarını tanımadığız insanlar. Bu eski zamanlarda Mazıdağı'nda Tellioğulları ağalık sistemi varken, vergi ile tapulamışlarsa onu bilmiyorum. Ama o da seneler önceydi. Biz bu köyün üzerine kanımızı verdik, canımızı verdik, malımızı verdik. Bu insanlar şimdiye kadar neredeydi, niye gelmediler bugüne kadar. Kaç seneden beri rezillik çektik, eziyet çektik. Biz 80'den önce vergi verdik, onlar ne vergi vermiş, ne köye sahip çıkmış. Şimdi çıkıp da, 'bu köy bizimdir' diye şahısları bile tanımıyoruz. Biz kararlıyız, köyümüzden ayrılıp gitmeyiz."



NG(GG/SS)