Gıda Tarım ve Hayvançılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan ve Konya'da faailyet gösteren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırma Enstitüsü, özellikle Çölyak hastalarının bulmakta güçlük çektiği karabuğday için çözüm üretti. Araştırma Enstitüsü, bugüne kadar ithal edilen ve kilosu 8 ila 30 lira arasında satılan karabuğdayın tohumunu üreterek, ülkemizde de yetişmesine katkı sağlayacak.

Karabuğday'ın ağırlı olarak Konya'da 'Aktaş' ve 'Güneş' adında üretileceğini belirten Karabuğday Proje Koordinatörü Ahmet Güneş, bitkinin en önemli özelliğinin gluten maddesinin bulunmaması olduğunu söyledi. Ülkemizde istatistik bilgi olmamasına rağmen, yakın zamanda 80 kişiden 1'inde çölyak hastalığının baş göstereceğinin tahmin edildiğini ifade eden Güneş, şunları söyledi:

''Gluten proteini barındırmadığı için insanlarımıza diyette alternatif sunmakta. Bu ürün buğdayla karıştırılmakta, ürünün familyası bizim şu an için kullandığımız ekmek ve makarna gibi ürünlerde bulunmamakta. Çölyak hastalığı yanında, bitkinin yeşil kısmında sap ve yapraklarında rutin maddesinin bulunması kalp damar hastalıklarında ve kanser tedavisinde kullanılan en önemli tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır." 

Karabuğdayın üretimi için 100 çiftçiye 6 gün boyunca üretimle ilgili eğitim verileceğini anlatan Ahmet Güneş, eğitimlerin ardından çiftçilerin üretime başlayacağını kaydetti.

Güneş, karabuğday üretiminin ülkemizde başlamasıyla ithalatın önüne geçileceğini  sözlerine ekledi.



HK(İA/COŞ)