Van'a 20 kilometre uzaklıktaki 350 hanelik Ortanca Köyü'nde öğrenciler ve velileri deprem korkusuyla yaşıyor. Meydana gelen 7.2 ve 5.6'lık depremlerin ardından hasar gören, duvarlarında çatlaklar oluşan 3 katlı Ortanca Köyü İlköğretim okuluna yapılan ilk incelemelerde az hasarlı raporu verildi. Ardından eğitime başlandı. Taşımalı eğitimle birlikte toplamda 300 öğrencisi olan okuldaki çatlaklar öğrenci ve velileri tedirgin ediyor. Çocuklarını korku içinde okula gönderdiklerini belirten veliler endişelerini şöyle dile getirdi:

"Okulda inceleme yapıldı ve az hasarlı raporu verildi. Ancak birçok artçı deprem meydana geldi. Bu depremlerden 3.4, 3.7 ve 3.9 büyüklüğündeki artçıların merkez üssü de bizim köyümüzdü. Buna rağmen okulda ikinci bir inceleme yapılmadı. Bu artçılarla birlikte okuldaki çatlaklar daha da büyüdü. Buda bizi tedirgin ediyor. İkinci bir inceleme yapılmasını istiyoruz."

KONTEYNERLER BOŞ BEKLİYOR

Depremden sonra okulun bahçesine öğretmenlerin barınması için 16 konteyner kurulmasına rağmen, öğretmenler günlük olarak Van şehir merkezine gelip gittikleri için konteynerler boş kaldı. Veliler, boş kalan konteynerlerin sınıfa dönüştürülmesini isteyerek şöyle dedi:

"Sürekli artçılar oluyor. Çocuklarımız okuldayken de artçılar oluyor. Biz de sürekli korku yaşıyoruz. En küçük bir artçı depremde bile korkuyla okula koşuyoruz. Depremin hangi saatte olacağını bilmiyoruz. Bu korku içinde çocuklarımızı okula göndermek istemiyoruz. İçimiz rahat değil. Bir an önce gelip okulda incelemeler yapılsın biz de rahatlayalım. Çocuklarımız da korkusuz eğitim görsün. Bu konteynerler okulun bahçesinde atıl durumda bekliyor. Bunları sınıf yapsınlar."

ÖĞRETMENLER DE TEDİRGİN

Öte yandan okulda eğitim gören öğrenciler ve öğretmenleri de tedirgin. Öğretmenler deprem korkusu yaşamadan gönül rahatlığıyla ders vermek istediklerini belirtirken, öğrenciler de en küçük bir sarsıntı veya gürültüde panik içinde kendilerini dışarı attıklarını okulun duvarındaki çatlakların da psikolojilerini bozduğunu söyledi.



FK,OB(FK/COŞ)