BDP’li Gülten Kışanak ve Sabahat Tuncel, cezaevinde ziyaret ettikleri Büşra Erşanlı ile KCK davası ve Anayasa komisyonu çalışmaları hakkında görüştü. Kışanak ve Tuncel, ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul KCK davasının 2 Temmuz’da başlayacağını belirten BDP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, “Büşra Ersanlı’nın da içerisinde bulunduğu, partimizin hem siyaset akademilerinin hem ilçe yöneticilerinin yargılandığı bir dava. Bu konuyla ilgili Ersanlı ile görüştük. Hazırlıkları o bizden öğrenmek istedi. Biz onların yaklaşımlarını, hazırlıklarını varsa ihtiyaçlarını sorduk. Tabi hepimizin beklentisi, bu davada gerçekten artık demokratik siyasete yönelik bu müdahalenin durdurulması ve tüm arkadaşlarımızın serbest bırakılması yönünde. Bu duruşma bu anlamda mahkemenin başlamış olması adaletin geç de olsa tecelli etmesi için bir fırsat. Diliyoruz ki mahkeme heyeti de bu fırsatı doğru değerlendirirler" diye konuştu.


ANAYASA KOMİSYONUNA KATKIDA BULUNUYOR


Prof. Büşra Ersanlı’nın anayasa komisyonu üyesi olduğunu ve çalışmalara destek verdiğini belirten Kışanak sözlerine şöyle devam etti:


“Cezaevinde olmasına rağmen, kendisine haksızlık yapılmış olmasına rağmen, hürriyetinden mahrum bırakılmasını gerektirecek hiç bir şey olmadan aylardır cezaevinde olmasına rağmen, anayasa yapım sürecini takip ediyor ve bize katkılarını sunuyor. Bu da şunu gösteriyor ki gerçekten de bu ülkede artık sorunları demokratik yöntemlerle çözme konusunda hepimizin ciddi bir ısrarı var. Yeter ki buna yanıt verilsin. Yeter ki bu konuda çaba sarf edenlerin emeğini boşa çıkartacak tutuklamalar, yargılamalar gerçekleşmesin. Çok önemli emeği ve katkıları olan arkadaşlarımız. Umut ediyoruz ki bu mahkemede tahliye edilecekler. Tabi duruşmanın Silivri’de görülecek olması problem. Üstü üste günlerce devam edecek davada her gün gidip gelinmesi sıkıntı yaratacak. Arkadaşlarımızın bu konuda da çabaları Adalet Bakanlığı ve yerel yargıçlar tarafından değerlendirilecek. Bu duruşma İstanbul merkezli bir mahkemede yapılabilirdi. Arkadaşlarımızı dava boyunca Silivri Cezaevi’ne götürecekler dava boyunca. Bu konudaki kaygılarını ilettiler. Sonuçta kitapları var, hazırlıkları var, çalışmaları var. Bunları beraber yanlarına götürüp buradan özgürlüklerine kavuşmak istiyorlar. Burada sıkıntı yaşamadan bu süreci geçirmek istiyorlar. Biz de bu konuda partimiz olarak elimizden geleni yaptığımızı, gerekli görüşmeleri yaptığımızı bu dava sürecinin hukuka, adalete ve vicdanlara uygun bir şekilde gerçekleşmesi ve arkadaşlarımızın özgür bırakılması olduğunu ifade ettik. Sayın Kurtulan'la ilgili kendisinin daha önce de bir konuda bize ilettiği bizim cezaevi yönetimine ilettiğimiz en sonunda Adalet Bakanlığı'na kadar iletilen sıkıntıları vardı. Bu sıkıntıların giderileceğini umuyoruz. Artık kendisine bu ülkede parlementoda temsiliyet görevini yapmış. Aynı zamanda kendinisine yaklaşım parlamentoya yaklaşımdır. Bunu herkesin hissederek böyle bir yaklaşım göstermesi gerekiyor. Mahkemeye gidiş geliş sırasında hastaneye gidiş geliş sırasında gerekli hassasiyetin ve özenin gösterileceğini umuyoruz. Özellikle doktora götürmede bütün tutukluların yaşadığı bir sıkıntı var. Güvenlik gerekçesiyle içerde güvenlik görevlisi bulunması çok büyük bir problem. Bunun genelgeden kaynaklandığı belirtildi. Bu konuda da görev Adalet Bakanlığı'na düşüyor. Bu konunun aşılması gerekiyor. Hukuken genelge düyezinde de bu konunun aşılması gerekiyor. Ama görevli ve sorumluluların da özenli olmalarını bekliyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki süreçte de bu kapsamda sıkıntılar yaşanmayacak. Önümüzdeki hafta sonuna doğru Silivri'ye götürülecekler ve duruşmalar bittikten sonra buraya geri getirilecekler. Ama bizim beklentimiz arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşması yönünde"


BDP İstanbul Milletvekili Sabah Tuncel ise “Büşra hoca ile birlikte davada yargılanacak 10 arkadaşla görüştük. 32 arkadaşımızın ilk etapta davası var. Biliyorsunuz burada gazeteci arkadaşlarımız var. Onların davaları daha sonra. İstanbul’da 3 tane KCK operasyonu yapıldı. Toplamda 140’a yakın siyasi tutuklu ve hükümlü var bu cezaevinde. Eş başkanımızın ifade ettiği gibi biz umuyoruz ki hukuksuzluğa son verecekler. Arkadaşlarımız çünkü kendi durumlarının bir rehin alma durumu olduğunu, iddianameyi okudukça ‘niye buradayız’ diye çok şaşırdıklarını ifade ediyorlar. Çünkü gerçekten hiçbir hukuki dayanak yok. Yani o kadar özensiz hazırlanmış. Belki emniyet biraz özenseydi bazı şeyleri suç olarak bulabilirdi. O kadar özensiz ki sadece tutuklamak için yapılmış bir operasyon olarak değerlendiriyorlar. İçerde gerçekten partimizin ilçe yöneticileri kadın mensup üyeleri var. Umuyorum bir an önce serbest bırakılacaklar. Sosyalist enternasyonal kadın toplantısına ev sahipliği yapacağız. Onlar da bu toplantıda olamayacakları için üzüldüklerini söylediler. En azından sevgilerini ve selamlarını ileteceğiz. 25 ülkeden kadın konuğumuz olacak. Kadınların siyaset yapma hakkının nasıl ellerinden alındığı, özellikle Kürt kadınlarının bu kondu yaşadığı sorun ve zorluklar sanırım sosyalist enternasyonal kadın toplantısının da gündemi olacak" diye konuştu.


TT,İT (SB)