Faik KAPTAN/İSTANBUL Kıbrıs görüşmelerine adı ‘Kravatsız Zirve’ olarak geçen, New York’un Long Island bölgesindeki Greentree Çiftliğinde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Güney Kıbrıs Rum Lideri Dimitris Hristofyas ile birlikte bu toplantıya katılan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugün THY’ye ait bir uçakla New York’tan İstanbul’a geldi.

Atatürk Havalimanı’nda İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın tarafından karşılanan Derviş Eroğlu bundan böyle Rum Lideri Hristofyas ile sadece Kıbrıs’ta kısa bir görüşme yapacaklarını ve artık BM Genel Sekreteri Moon gözetiminde ikili görüşme yapmayacaklarını söyledi.

Derviş Eroğlu Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde gazetecilerin sorularını cevapladı ve şöyle konuştu:

“Greentree’de yapılan 5. zirve tamamlanmış oldu. Burada aslında Genel Sekreter bizi davet ederken mektubunda 3 unsura odaklanmamız gerektiğini ifade etmişti. Bunlar birincisi vatandaşlık ikincisi yönetimde güç paylaşımı ve mülkiyet konuları. Biz de bu konuda gerekli hazırlığı yaparak gitmiştik. Önerilerimiz de ona göre hazırlanmıştı. Rum tarafı daha ilk günden, ‘Rakamları yeni aldık. Kıbrıs’a gidip değerlendirmemiz gerekir ‘diyerekten olayı erteleme düşüncesi içinde olduğunu ortaya koydu. Biz buna rağmen önerilerimizi yaptık. Genel Sekreter ve heyet tarafından benimsenen önerilerimiz masaya konuldu. Karşı tarafın herhangi bir önerisini alamadık maalesef. Dolayısıyla şimdi Kıbrısta Sayın Downer başkanlığında kısa bir görüşme yapacağız. Mart ya da Nisan ayında Genel Sekreterin Özel Temsilcisi Downer’in vereceği rapora göre Genel Sekreter Moon üç garantörün ve bizlerin katılımıyla gerçekleşecek konferansa davet etmeyi planladığını söylemiştir. Rum tarafı buna da itiraz etmiştir. Ama Genel Sekreter bu konuda kesin kararlı. ‘ Ya bu konferansı çağıracağım, ya da BM Güvenlik Konseyine raporumu yazacağım ‘ şeklinde bir ifadede de bulunmuştur.”

Derviş Eroğlu “ İkili görüşmeler bitti mi?” şeklindeki bir soruya ise şu cevabı verdi:

“ Doğrudur ikili görüşmeler bitti. İş uluslararası konferansa kaldı. Sayın Genel Sekreterin bizimle birlikte en son yaptığı açıklamada ifade budur. Bir kere daha Greentree zirvesi olmayacak ama Downer’in vereceği rapora göre ya uluslararası konferansa bizleri davet edecek ya da Genel Sekreter olarak BM Güvenlik konseyine sunacağı raporla bu işin sonu geldiğini ifade edecek.”

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu bir daha Hristofyas ile görüşülüp görüşülmeye konusunda ise,” Kıbrıs’ta kısa bir görüşmemiz olacak. Kıbrıs’ta. Ama Genel Sekreter araştıracak. Genel Sekreter de Rum tarafının isteksizliğini, anlaşmama yönünde zamana oynayan hareketler içinde olduğunu tespit etmiştir” dedi.

Derviş Eroğlu akşam saatlerinde İstanbul’dan Kıbrıs’a gidecek.

FK (FOTOĞRAF)