Vali Ahmet Kara, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Osman Uçar, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özblilen ve Doğalgaz firması yetkilileri ile birlikte patlamanın meydana geldiği alana giderek incelemelerde bulundu. Vali Kara burada yaptığı açıklamada, "29 Mayıs günü meydana gelen patlamada,yaklaşık 15 metre mesafede boru parçalamış. Bu patlama olduktan sonra hemen vanalar kesilmiş. Fakat boru içerisinde bulunan gaz belli bir süre yanmıştır. Yaklaşık 100 metre ile 300 metre arasında alev topu haline gelmiş ve Kars’tan da görülmüştür. Şu anda bu nedenle bu hattın gazı kesik. Dolayısıyla Sarıkamış ilçemiz şu anda doğalgazdan istifade edemiyor" dedi.

SAVCILIK OLAYA EL KOYDU

Patlamanın hemen arkasından Cumhuriyet Savcılığı'nın olaya el koyduğunu belirten Vali Kara, "Yani adli makamlar olaya el koydu diyebiliriz. Adli makamların incelemesinden sonra olay zaten tam ortaya çıkacaktır. Bizim şu ana kadar yaptığımız değerlendirmelere göre, bu işin bir terör olayına benzemediği yönünde. Bilirkişiler gerekli incelemeyi yapıp raporları verdikten sonra olayın ne olduğu ortaya çıkacak" diye konuştu.

HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI

Şu andan itibaren her türlü tedbirin alındığını kaydeden Vali Kara, "Burası normal olarak açık bir bölge. Bundan dolayı terör ihtimalinin zayıf olduğunu düşünüyoruz. Dediğim gibi her şey adli mercilerin incelemesinden sonra ortaya çıkacaktır. Bu bir felakettir, sebebi ne olursa olsun felakettir, doğal afettir bizim için. Bu felaketlerin bir daha olmamasını diliyorum. Gazın süresinin ne zaman verileceği konusunda şu anda teknik olarak bilmemiz mümkün değil. Bu 3- 5 gün sürebilir. BOTAŞ tamir ettikten sonra, boruları bağladıktan sonra mutlaka gazı verecektir. Doğalgaz olmaması nedeniyle Sarıkamış’ta hayatın yarısı aksamıştır. Zannederim bir hafta içinde gaz verilecektir. Zarar olarak burunun maliyeti fazla olmasa da, yanan gazın maliyetinin oldukça fazla olduğunu düşünüyorum" dedi.

GEREKEN CEVAP VERİLECEK

Bir gazetecinin, "Son zamanlarda bölgedeki terör olaylarıyla doğalgaz boru hattındaki yangının bir bağlantısı var mı?" sorusuna ise Vali Kara, şu yanıtı verdi:

"Iğdır’da 3 aracın yakılması ve bazı vatandaşların kaçırılma olayı, jandarmaya yardımcı olan konuşlanmış piyade birliğine Keklik Deresi yakınlardaki roket saldırısı, Kağızman’da düdüklü tencere içine yerleştirilmiş, 10 kiloya yakın bomba bulunmasına bakarsak, terörün, eşkıyanın ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Biz tedbirli olmamız lazım, Bunlar maalesef artık çoluk-çocuk demiyor, öldürüyorlar. Şimdi de 'Hayat durur, her türlü ihtiyaçları sekteye uğrar' diye düşünmüyorlar. İşte gazı patlatabiliyorlar, yarın başka bir yeri patlatabilirler. Biz de güvenlik kuvvetlerimizle gereken cevabı vermek durumundayız. Bu bölgede sayılarının 15 ile 20 arasında, Kağızman Boyalı ormanları ve Göle istikametinde bölünmüş vaziyette 3-4 kişilik gruplar halinde olduklarını tahmin ediyoruz. Ona ait her türlü planlamayı yaptık. Biz de onları etkisiz hale getirilmesi için gerekli çabayı sarf edeceğiz."

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen de doğalgazın 3- 5 gün kesilmesiyle turizm yönünden bir sıkıntı yaratmayacağını söyledi. Özbilen, "Eğer bu patlama yerleşim alanına yakın bir yerde olsaydı büyük felaket olurdu. Bu patlamanın yerleşim alanı uzağında olması ve ormana yansımaması sevindirici olmuştur" diye konuştu.