Tedavideki yeni yaklaşımların da gündeme getirildiği 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda İzmir Kent Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar, hastaları 'internet bilgileri'ne karşı dikkatli olmaya çağırdı. Prof. Dr. Alakavuklar, hasta ve yakınlarının hastalık konusunda ne kadar bilgilenirse tedavi sürecinin o kadar başarılı olduğunu, hastalara bilgilenmeleri önerisinde bulunduklarını dile getirdi. Prof. Dr. Alakavuklar, şunları söyledi:

"Hastalarımıza, 'Okuyun, öğrenin bizimle tartışın, ne kadar bilgilenirseniz o kadar yararlı olur' diyoruz. Ancak burada karşımıza bir bilgi bombardımanının yapıldığı internet çıkıyor. Bizim önemli rakiplerimizden bir tanesi internet. Çünkü insanlar bu süreç içerisinde bir arayış içinde. Ne yapacaklarını bilemiyorlar, her türlü bilgiye, öneriye açık oluyorlar. Ama hangi bilginin doğru, zararsız olduğunu bilmiyorlar. Yanlış bilgiler onları daha da perişan edebiliyor."

Hastalarına doğru bilgiye ulaşabilecekleri siteleri önerdiklerini ve buralardan edindikleri bilgileri de kendileriyle paylaşıp, soru sormalarını istediklerini belirten Prof. Dr. Alakavuklar, buna rağmen bazı hastaların internetten öğrendikleriyle kendilerine yapılan tedavinin doğru olup olmadığını test etmeye, ilaç dışında bir şey kullanılıyor mu onu öğrenmeye çalıştığını kaydetti.

Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar, bazı hastaların tedavinin yetersiz kalacağı korkusuyla başka yöntemlere de yöneldiğini ifade ederek, "İşin içine alternatif tedaviler dediğimiz grup da giriyor. Bize, 'Onu kullanayım mı kullanmayayım mı?' diye soruyor. Hastalara tedavinin zaten kimyasal bir süreç olduğunu, bu süreçte tedavinin dışında alınacak herhangi bir bitkinin kimyasal temelde birbiriyle etkileşebildiğini, bunların karaciğere, akciğere dokunabileceğini söylüyoruz. Ondan dolayı günlük yiyecekler dışında bir şey kullanmalarını pek önermiyoruz. Ancak tedavi bittikten sonra kullandığı ilaç yoksa doğal çerçevede olmak şartıyla kullanabileceklerini söylüyoruz" diye konuştu.

MEME KANSERİ İLACI ÖRNEĞİ

Prof. Dr. Alakavuklar, kanser hastalarının aynı zamanda yüksek tansiyon, şeker, obezite gibi başka sağlık sorunlarının da olabileceğine dikkat çekti. Hastanın kilo vermek için kullandığı bitkisel kökenli çayın bile kanser tedavisinde etkileşim yapıp başka organlara zarar vereceğini vurgulayan Prof. Dr. Alakavuklar, "Örneğin; meme kanserinde kullandığımız bir ilaç var. Yıllar içinde anlaşılmış ki bu ilaç bir antidepresif ilaçla birlikte kullanıldığı zaman o antidepresif ilaç onun metabolizmasını engelleyebiliyor ve ilacın etkisini azaltıyor. Yani kanser tedavisi sırasında etkileşim önemli olduğu için başka ilaçlar birlikte kullanılmamalı. Tıp kanser konusunda önemli gelişmeler kaydetti. İlla yetersiz diye başka bir arayış içine girmeden, ot ve başka şeyleri kullanmadan önce var olan standartların da oldukça yeterli olduğuna güvenmek, onları uygulamak gerekir" dedi.



(AÖ/CK)