AÜ Hastanesi Prof. Dr. Mustafa Samur Tıbbi Onkoloji Kemoterapi Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Düş Bahçesi Sanat Merkezi sanatçıları kanun, ut, tef ve keman eşliğinde Türk Sanat Müziği eserleri seslendirdi. Merkezde tedavi gören 40 hasta; personel, doktor ve hemşirelerin de yer aldığı müzik dinletisi sayesinde tedavi sürecinde moral buldu. Hastalar, kemoterapi aldıkları taşınabilir ünitelerle katıldıkları dinletide müziğe eşlik etti. Merkezde görevli hemşireler ise hastaların hem müzik dinletilerinin bölünmemesi hem de tedavilerinin aksamaması için ara ara hastaların ilaçlarını değiştirdi.

'GÖRMEK İSTEDİĞİMİZ BU'

AÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Bozcuk, hastaların hem tedavisinin sürdürülmesi hem de yaşam kalitesi ve sosyal yaşamının bozulmaması açısından 2 yılı aşkın süredir 'sanat terapisi' etkinlikleri yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Bozcuk, "Bugün müzikle hastalarımızın yaşam kalitesini yükseltmeye çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki zor bir süreçten geçiyorlar, önemli tedaviler alıyorlar ve birtakım bilinmezleri yaşıyorlar. Bu dönemde, yaşamlarına sanatla bir güzellik katmak istiyorlar. Hastalarımız kollarında kemoterapi setleriyle şarkı söylüyorlar. Bizim görmek istediğimiz görüntü de bu" diye konuştu.

MÜZİĞİN TEDAVİYE OLUMLU ETKİSİ VAR

Prof. Dr. Hakan Bozcuk, sanat terapisinde sadece müzik değil, spor, origami (kağıt katlama sanatı), cam sanatı ve resim gibi alanlardan da yararlandıklarını aktardı. Prof. Dr. Bozcuk, "Biliyoruz ki bu etkinlikler hastalarımızın yaşamlarına bir enerji, bir sıcaklık getiriyor. Bunu daha önce yaptığımız bilimsel çalışmalarla da gösterdik. Hastaların yaşam kalitesine müziğin olumlu etki ettiğini biliyoruz. Hasta kolundaki kemoterapi setiyle bu etkinliklerin içine katılabiliyor. Sonuç da ortada. İstiyoruz ki diğer onkoloji bölümlerinde de böyle şeyler olsun, hastalarımızın yaşam kalitesi artsın" ifadelerini kullandı.

'FAYDALARINI GÖRÜYORUZ'

Müzik dinletisine katılan kemoterapi hastalarından Kerim Kaya ise etkinlik sayesinde moralinin düzeldiğini söyledi. Kaya, "Faydalarını görüyoruz. Ben haftada 5 gün kemoterapiye geliyorum. Salı günleri geldiğimde ise müzik dinletisine katılıyorum. Geçen hafta da gelmiştim. Gayet güzel oluyor" dedi.

Bir başka kemoterapi hastası Yurdagül Erol ise duygularını, "Allah herkesten razı olsun. Bunların sayesinde iyileşmeye çalışıyoruz. Her hafta geliyorum" diye ifade etti.