İzmir'de iki haftadır etkili olan soğuk hava yerini sıcak havaya bırakmadan önce İzmirlilere hoş bir sürpriz yaptı. 21 yıl aradan sonra ilk kez kentin tamamı kar tuttu.

Saat 06.00 sıralarında başlayan yağış sonucunda kent merkezinde 1 santimetre, ilçelerde ise 2- 3 santimetre kalınlığında kar birikti. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının akşamüzeri yerini yağmura bırakacağını akşam saatlerinde ise şiddetli yağmur beklendiğini dile getirdi.

Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, son olarak 21 yıl önce 29 Aralık 1991 yılında kent merkezinde kar tuttuğunu söyledi. Şahin, "En son 21 yıl önce kent merkezi 3 santimetre kar tuttu. Bu sabah başlayan yağışla kent merkezinde 1 santimetre, ilçelerde ise 2- 3 santimetre civarında kar tuttu. Çok uzun yıllardır ilk kez İzmir'in tamamına kar yağıyor. 2000'li yıllarda da hemen hemen her yıl kar yağışı gözlenmiş ancak bunlar lokal" dedi.

ÖĞLEDEN SONRA YAĞMUR

Şahin, kar yağışının İzmir'i iki haftadır etkileyen soğuk havanın yerini sıcak havaya bırakması sırasında meydana geldiğini dile getirdi. Şahin, "Soğuk hava sıcak havayla karşılaşınca İzmirlilere hoş bir sürpriz yaptı. Ancak bu sürpriz öğlene kadar sürecek" diye konuştu. Son tahminlere göre kar yağışı öğleden sonra yerini yağmura bırakacak. Akşam saatlerinde ise İzmir'i kuvvetli yağış bekliyor. Kar yağışı öğlen saatlerinde İzmir'i terk edecek, ancak Çanakkale, Manisa ve Balıkesir'de etkisini gün boyu kuvvetli bir şekilde sürdürecek. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, bu iller için don ve buzlanma uyarısı verdi.

2004'TEN SONRAKİ EN SOĞUK HAFTA

Öte yandan İzmir, 2004'ten bu yana en soğuk iki haftasını geçirdi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre bundan önceki en soğuk gün 24 Ocak 2004'te yaşandı. O tarihte Güzelyalı'da sıfırın altında 4 derece ölçüldü. Bu yıl ise yine Güzelyalı'da  sıfırın altında 2 derece görüldü. Ancak fırtına ile birlikte soğuk havanın etkisi daha fazla hissedildi zaman zaman hissedilen sıcaklık  sıfırın altında olmak üzere 9'a ve 10’a kadar düştü. İzmir'i etkileyen soğuk hava, bugünden itibaren kenti terk edecek. Hafta sonu gündüz sıcaklıkları 14 derecelere çıkarken, gece sıcaklıkları da 5 dereceye kadar yükselecek.

Turan GÜLTEKİN/İZMİR,