İHD tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan cezaevleri ile ilgili hazırlanan 2011 hak ihlalleri raporu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde kamuoyuna açıklandı. Raporu açıklayan İHD Diyarbakır Şube sekreteri Raci Bilici, cezaevlerindeki ağır hasta durumlarının 2011 yılında da değişmediğini belirterek, şöyle dedi:

"Yapılan tüm başvurulara rağmen ne Adalet Bakanlığı, ne de af yetkisine sahip Cumhurbaşkanı feryatlarımızı dikkate almadı. Hazırladığımız rapora göre, devletin ihmali ve hastalıkları nedeniyle bölge cezaevlerinde 13 kişi yaşamını yitirdi. Eğer böyle devam ederse ve bu gidişata müdahale edilmezse bu ölümler içinde bulunduğumuz yılda da devam edecektir. Araştırmalar sonucu cezaevlerinde halen 256 ağır hasta bulunmaktadır. Bunlardan 106'sı ise ölümcül hastalıkları nedeniyle ölüm sınırındadır. Verdiğimiz bu rakamların dışında cezaevlerinde binlerce mahpus tedavi olanaklarından yeterince yararlanamamaktadır" diye konuştu.

"CEZAEVLERİNDE SİYASİ NEDENLE TUTULAN TÜM ÇOCUKLAR SERBEST BIRAKILSIN"

Pozantı Cezaevi'nde işkence ve cinsel istismara maruz kalan çocukların ve diğer Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocukların, başka cezaevlerine sevk edileceklerine bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini belirten Bilici, "Tutuklanan çocukların hak ettiği, cezaevine atılıp işkenceye maruz bırakılmak değildir. Onların yeri, ailelerinin yanıdır, okullarıdır, oyun oynadıkları arkadaşlarının yanıdır. Bu nedenle cezaevlerinde siyasi nedenlerle bulunan tüm çocukların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz"dedi.

"ÖCALAN'A TECRİT, KÜRT SORUNUNU İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GETİRİYOR"

İmralı Cezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan'ın da durumuna değinen Bilici, "Uzun yıllar bu cezaevinde tek başına kalan ve kaldığı 13 yıl boyunca sürekli olarak çeşitli hak ihlalleriyle karşı karşıya bırakılan Abdullah Öcalan, 2011 yılında başlayan ve halen devam eden eşi benzeri görülmemiş ağırlaştırılmış bir tecrit uygulamasına maruz bırakılmıştır. Kamuoyunun tüm tepkisine rağmen bu tecrit uygulaması gün geçtikçe daha da derinleştirilmeye çalışılıyor. Bu durum başta insanın temel hakları olmak üzere, uluslararası sözleşmelere ve temel hukuka aykırı bir durumdur. Kürt sorunun çözümü konusunda en önemli aktörlerden biri olan sayın Öcalan'a yönelik bu tecrit politikası, Kürt sorununu içinden daha da çıkılmaz bir hale getirmektedir"diye konuştu.

1438 HAK İHLALİ

Bilici, 29 Şubat 2012 itibariyla ceza infaz kurumlarında 123 bin 565 erkek, 4 bin 743 kadın ve 2 bin 309 çocuk bulunduğu ifade ederek, bir önceki yıla göre mevcudun 700 kişi azaldığını söyledi. İHD'nin hazırladığı rapora göre, 13 ölüm, 4 yaralama, 147 işkence, 599 sevk uygulaması, 133 sağlık hakkı ihlali, 38 aile ve avukat görüşü engellenmesi, 70 tecrit ve izolasyon, 96 haberleşme, 319 disiplin, 8 anadille konuşma yasağı ve 11 diğer ihlaller olmak üzere toplam bin 438 hak ihlalinin yaşandığı belirtildi.