İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve Bölge Başkanı Şevket Akdemir, düzenledikleri basın toplantısıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2012 yılı ilk 9 aylık insan hakları ihlalleri raporunu açıkladı. Raporun açıklanmasından önce konuşan Raci Bilici, barışın sağlanması konusunda gözle görülür bir çabanın olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Hükümet, kalıcı barışın tesisi için diyalog ve müzakereleri sürdüreceğine, bu diyalogun birinci derecede muhatabı olan PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecrit uygulamaktadır. Toplumu bir bütün olarak geren bu tecrit uygulaması, verdiği siyasi zararın yanında aynı zamanda bir insan hakkı ihlalidir. Uygulanan tecrit politikası ve yaşanan çatışmalı süreç, cezaevlerinde 56'ıncı gününe giren süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinin başlatılmasına neden olmuştur. 56 gündür bu ülkenin cezaevlerinde mahpuslar bedenlerini ölüme yatırmış durumdadır. Ancak, yetkililerin duyarsızlığı ve vurdumduymazlığı devam etmektedir. Bizler her ne kadar açlık grevlerini benimsemiyor olsak da, mahpusların taleplerinin gayet meşru ve insani talepler olduğunu ve istenilmesi halinde kısa sürede karşılanabilecek talepler olduğunu belirtmek isteriz."

'9 AYDA 200 GÜVENLİK GÖREVLİSİ, 193 PKK'LI YAŞAMINI YİTİRDİ' 

Daha sonra raporu açıklayan İHD Bölge Başkanı Şevket Akdemir, 2012 yılının ilk 9 ayında yaşanan çatışmalarda 200 güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiğini, 385'inin de yaralandığını söyledi. Çatışmalarda 193 silahlı PKK'lı ve 2 sivilin hayatını kaybettiğini belirten Akdemir, 11 kişinin ise polis, jandarma ve köy korucuları tarafından öldürüldüğünü ileri sürdü. Bu süreçte 24 kişinin cezaevlerinde öldüğünü söyleyen Akdemir aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 22 kişinin faili meçhul saldırılarda öldüğünü anlattı . Bu süreçte 18 şüpheli polis ve asker ölümünün gerçekleştiğini kaydeden Akdemir, mayın ve sahipsiz patlayıcılardan dolayı da 10 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi



FB,BB(GG/COŞ)