MDOB, Nevit Kodallı'nın 'Hürrem Sultan' adlı balesinin Mersin Kültür Merkezi'nde sahneledi. Konusunu Kanunu Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan arasında yaşanan aşk ve Osmanlı Sarayı'ndaki entrikalarda alan eserin bibrettosu ve koreografi Oytun Turfanda tarafından yazıldı. Deniz Olgay Yamanus'un sahneye koyduğu eserde başlıca rolleri ise Ender Üçdemir, Özlem Şenormanlılar, Özge Uzun Ösmen, Özge Hoşer, E. Mahmut Akyol, Miray Boyacıoğlu, Tolga Ergen, Selgan Çavdaroğlu, Berna Turhan İler, N. Murat Koman, Göksel Toker, Tarkan Günal, Ahmet Demirci, Cenk Güner, Oğuzcan Gülcü, L. Haluk Karataş, Burak Burçak, Yusuf Afacan, İsmail Şereflioğlu, Roman Geer, Önder Acar, İzzet Güllü, Önem Özden, M. Ali Cengi, Pınar Humar, Ketevan Chkhıkvadze, Yağmur Arınlı, Nino Shavgulidze, Başak Özenç, Tutku Barın Tümen, F. Gülben Oğuz, Esra Günkent, İpek Demirci, Serbülent Biçer, Yusuf Afacan, Nihat Er, Burak Burçak ve Hülya Özkan üstlendi. Eseri orkestra şefliğini, geçtiğimiz yıllarda geçirdiği kalp krizi sonrasında hayatını kaybeden besteci Nevit Kodallı'nın oğlu Murat Kodallı'nın yaparken dekor tasarımını Seyhan Atamer, ışık tasarımını Tarı Deniz, köstüm tasarımını da Serdar Başbuğ gerçekleştirdi.

BABASININ ESERİNİ YÖNETTİ

Babasının eserini yöneten Şef Murat Kodallı, Hürrem Sultan'ın 1976 yılında yazıldığını belirterek, "Hürrem Sultan çok renkli güzel bir eser, halen de tazeliğini koruyor. Şunu çok net söyleyebilirim ki; Hürrem Sultan büyük bir Türk balesi olma özeliğini gösteriyor. Eseri babam yazdığı için büyük bir yükümlülük getiriyor. Bu nedenle eser her sahneye konulduğunda hem duygulanıyor hem de büyük bir zevkle yönetiyorum" dedi.

BİLETLER TÜKENDİ

Bu arada temsil öncesi esere büyük ilgi gösterilmesi nedeni ile gişede bilet kuyruğu oluştu. Biletlerin tükenmesi nedeni ile bazı sanatseverler eseri izleme imkanı bulamazken, MDOB Müdürü Erdoğan Şanal, gösterilen ilgi nedeni ile sanatseverlere teşekkür ederek, "Hürrem Sultan sezonun ilk temsilini yaptı. Temsil öncesi gişedeki bilet satışımızda büyük ilgi görerek tükendi, bu bizi mutlu etti. Eser 15 Ocak 2013 Salı günü yeniden sahnelenecek. İzleme imkanı bulamayan sanatseverler şimdiden biletlerini alabilir" dedi.

 

ME (AŞ/SÜ/RT)