Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın meclis üyelikleri düşürüldü.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan açık oylamada Öztürk'ün 2016 yılının Ekim, Kasım ve Aralık aylarında beşten fazla meclis birleşiminde bulunmadığı gerekçesiyle vekilliği sonlanırken, Sarıyıldız da aynı gerekçeyle vekilliğini kaybetti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Öztürk'ün milletvekilliği, TBMM İçtüzüğü gereği üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oyla düşürüldü.

Genel Kurul'daki oylamaya 344 milletvekili katıldı. 324 kabul oyu, 20 ret oyu verildi. Kararı HDP'li milletvekilleri protesto ederken, oylamaya CHP saflarından az sayıda üye katıldı.

Yurtdışındalar

İçişleri Bakanlığı verilerine göre iki milletvekili Ekim 2016'dan bu yana Genel Kurul oturumlarına katılmıyorlar ve ikisi de halen yurtdışında bulunuyorlar.

AA'ya göre haklarında yakalama kararı olan Öztürk ve Sarıyıldız'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına sebep olan 26 dava dosyası bulunuyor.

Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekilliğinin düşürülmesiyle TBMM'nin üye sayısı 546 oldu. Daha önce de HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ile HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliği, haklarındaki kesinleşmiş yargı kararı nedeniyle düşürülmüştü.