Pınar ÇITAK KOYGUN - Taner YENER/İSTANBUL,   GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yemen'e giden  bir gemideki bisküvi kutularına gizlenen silahlarla ilgili soruşturmaya yönelik sorular üzerine  " Bu konuda bir kırmızı hat sinyali verilmiş. Görevlendirilen memur sondajlama yapmak suretiyle bir arama yapmış. Ama x - ray cihazından geçirmeye uygun bir bulguya erişememiş. Bu yönü itibariyle denetim elemanlarımız konuyu araştırıp bize rapor edecekler " dedi.


Yazıcı, " O bisküvi kolilerinin içine bunlar gizlenmişse, gizleyen önemli ölçüde su. O boyutu ayrı ama bizim gümrük prosedürlerini uygulama bakımından gümrükte görevli arkadaşlarımızın yaptıkları faaliyetler itibariyle yapmaları gerektiği halde yapmadıkları hususlar var mı bu boyutlarıyla inceleme yaptırıyoruz " diye konuştu.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen ' Kriz, Sürdürülebilir Büyüme ve Yaratıcı Endüstrilerin Rolü ' konulu konferansa katıldı. Konferans sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı Doğubank'ta yapılan arama, Darbeleri Araştırma Komisyonu'ndan aldığı davet ve Yemen'e giden bir gemideki bisküvi kutularına gizlenen silahlarla ilgili yürütülen soruşturma konusunda açıklamalarda bulundu.


" DOĞUBANK'TAKİ ARAŞTIRMA ÖZELLİKLE KAÇAK TELEFONLARLA ALAKALI "


Bakan Yazıcı sabah erken saatlerde Doğubank'ta başlatılan aramayla ilgili olarak, "Biliyorsunuz arkadaşlar bizim Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğümüz var. Ayrıca Gümrük muhafaza kısmı Gümrüklü kapılardan giren ve ülke içinde seyreden ürünleri de sonradan kontrol kapsamında denetimlerini yapar. Risk Değerlendirme ve Sonradan Kontrol Genel Müdürlüğümüz var. Bu kurum bu çerçevede özellikle kaçak olarak yurda şu veya bu şekilde getirilmesi sağlanmış, ürün var mı yok mu, bunun araştırması yapılıyor. Doğubank'taki araştırma özellikle kaçak telefonlarla alakalı. Kaçak telefon var mı yok mu 60 kişilik bir ekip, orada bir denetim yapıyor. Araştırmanın özü bu " dedi. Araştırmanın kaç firma üzerinde yapıldığının sorulması üzerine Yazıcı " Orada hepsinin üzerinde yapılıyor. 60 kişilik bir ekip Doğubank'ta sadece telefonlarla ilgili kaçak telefonların orada pazarlaması yapılıyor mu, bunu araştırıyor. Vergisi ödenmemiş ithalat işlemi yapılmamış şu veya bu yöntemle getirilmiş ve oradan piyasa pazarlaması yapılan ürün var mı bunun denetimini yapıyor. Benim Bölge Müdürüm burada. Bana sabah bilgi verdi. Akşama doğru bitince bana sonuçları aktaracaklar " diye konuştu.


" BİLGİLERİMİ KOMİSYONLA PAYLAŞACAĞIM "


Darbeleri Araştırma Komisyonuna görüşme için davet edilmesiyle ilgili soruları da yanıtlayan Yazıcı, " O sürecin en önemli simgelerinden bir tanesi bugünkü Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan. Türkiye'nin içinde bulunduğu o kaotik ortam içinde bir yargılama süreci oldu. O süreçte ben Sayın Başbakanımızın avukatlığını yaptım. Sanırım o dosyanın davanın açılması, o dosya süreci, yargıtay aşaması, infaz aşaması sanırım o çerçevede bilgime başvuracaklar. Ama onun ötesinde de başka bilgilerim var. Onları da ben komisyonla paylaşacağım " dedi.


" GEÇEN SENEYE ORANLA AZALMA VAR "


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kırtasiye malzemelerinde yer alabilecek tehlikeli maddelerin araştırmasıyla ilgili bir soruya ise Bakan Yazıcı, şu yanıtı verdi:


" Bunu geçen yıl da yaptık bu sene de yaptık. İlk geçen sene yaptık. Eğitim öğretim yılı başlamadan önce piyasada çocukların kullanacağı materyellerle ilgili Piyasa Gözetim ve Denetimi kapsamında bir denetim yaptık kullanım bakımından, sağlık bakımından ihtiva ettiği unsurlar bakımından sağlığa zararlı mı değil mi diye. Elde ettiğimiz verileri ilgili kurumlarla paylaştık. Bunları ithal eden veya üreten firmalara nezdinde gerekli tespitler yapıldı. Bunların bir kısmı piyasadan toplandı. Yaptırım olarak bu firmaların bunları ilan etmesi gerekirdi. Bu ilanları yaptılar. Şimdi biz bu ilanlarla birlikte yapılan denetimlerin çoğunu internet sitemize koyduk."


 Herkesin mevzuata uyması gerektiğini söyleyen Yazıcı, " O ürünleri ithal eden veya üretenleri bakanlığımızın yaptığı denetim sonucu ilan yapmış olmalarından ötürü ben firma sahiplerine teşekkür ediyorum. Ayrıca tüketicilerimizin giderek tüketici bilincinin artıyor olmasını görmekten büyük mutluluk duyuyor ve bu konuda hassasiyet gösterenlere de teşekkür ediyorum " yanıtını verdi. Bakan Yazıcı denetimler sonucunda zararlı madde taşıyan ürünlerde geçen seneye oranla azalma olduğunu da sözlerine ekledi. Yazıcı, " Hatta bu giysilerde zararlı unsurlara da rastlanmadı " dedi.


" İNCELEME YAPTIRIYORUZ "


 Bakan Yazıcı, Türkiye'den Yemen'e giden bir gemi içindeki bisküvi kutularının içine gizlenmiş silah bulunması konusuyla ilgili de konuştu. Bakanlık tarafından başlatılan soruşturmanın devam ettiğini belirten Yazıcı, şunları söyledi:


 " O bisküvi kolilerinin içine bunlar gizlenmişse, gizleyen önemli ölçüde suç işlemiştir. O boyutu ayrı ama bizim gümrük prosedürlerini uygulama bakımından gümrükte görevli arkadaşlarımızın yaptıkları faaliyetler itibariyle yapmaları gerektiği halde yapmadıkları hususlar var mı bu boyutlarıyla inceleme yaptırıyoruz. Eminim ki diğer boyutu itibariyle savcılık kısmı devam ediyor. Ayrıca bu bir dış ilişki sınucunda olduğu için Dışişleri Bakanlığı da bir değerlendirme yapıyor. Biz Yemen makamlarıyla ve bu geminin vardığı limanlar itibariyle de o ülkelerin gümrük idareleriyle temaslarımızı sürdürüyoruz. Olay nedir nereden kaynaklıdır tamamen ortaya çıkacak."


 Yazıcı, " Kırmızı hat değerlendirmesi varken, niye bütün ürünler araştırılmıyor, diye bir soru gelebilir aklınıza. Biz ihracatta kontrolleri mümkün olduğu ölçüde asgari tutarız. Adam ürün satıyor. Beyanname vermiş. Sattığı ürünü niye satıyorsun, neden gönderiyorsun, bunlar ihbar gelmedikçe, bir risk değerlendirmesi, kırmızı hat uygulaması olmadığı sürece kırmızı hat uygulaması yapmayız " diye konuştu.


Bakan Yazıcı," Bu konuda bir kırımızı hat sinyali verilmiş. Görevlendirilen memur sondajlama yapmak suretiyle bir arama yapmış. Ama x - ray cihazından geçirmeye uygun bir bulguya erişememiş. Bu yönü itibariyle denetim elemanlarımız konuyu araştırıp bize rapor edecekler " dedi. Sözkonusu firmanın Mayıs ayından kurulduğunu iki beyannamesi olduğunu, iki beyannamesinde av tüfeği aparatları yapmı. Şimdi de bisküvi ihracatı yapıyor. İlk defa bisküvi ihracatı yaparken, dikkati çekmiş. Onun için kırmızı hat sinyali verilmiş. Hangi memur bunun kontrolünü yapacak o da merkezden belirlenmiş. Memur arkadaştan bana verilen bilgiye göre sondajlama suretiyle konteynırın tamamından değil, belli yerlerinden koliler indirmek suretiyle yapılmış. O kolilerden de bir bulguya ulaşılamamış. Durum bu " dedi.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)