Van Belediyesi Atatürk Kültür Parkındaki verilen iftar yemeğine, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Ağrı Milletvekili Halil Aksu, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Van Belediye Başkanvekili Sabri Abi, siyasi parti temsilcileri ve mahalle muhtarları katıldı. İftar yemeğinin ardından konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, halkın bir arada eşitlik içinde yaşamasının önünde tek engelin egemen zihniyet, ötekileştiren, yasaklayan zihniyet olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu iktidara bu zihniyete karşı ortak güçlü bir mücadele yürüterek kazanabiliriz. Bunun en güzel örneğini Batı Kürdistan’da halkımız başardı. Güçlü bir halk hareketi ile bugün orada yaşayan Kürt halkı, kendi kendilerini yönetme güçlerini açığa çıkardılar. Buradan onların mücadelelerini selamlıyoruz. Başarıları bize ışık tutacaktır. Dünyanın neresinde böyle bir gelişme olsa bunu takdir eder, bunu halkların kardeşliği adına bir zafer olarak her yerde kutlardık. Ne yazık ki Türkiye’de bu Kürt halkını asimile etmeyi kafasına sokan bir zihniyet. Bu hareketi Türkiye’nin aleyhine olarak değerlendiriyor. Hayali bir düşman yaratıyor. Suriye’nin çatışma yaşanan tüm bölgelerindeki halklar çatışma bölgelerinden kaçarak Batı Kürdistan’a yerleşiyor. Daha güvenli olduğu için Batı Kürdistan’a kendilerini atıyorlar. Bizlere düşen de bu demokratik gelişmeyi, bu kansız ölümsüz, devrimin yanında durmak, bu devrimi gerçekleştiren halklarımızın insani ihtiyaçlarını karşılama konusunda bir çaba içinde bulunmaktır. Türkiye’nin bundan bir ders çıkarması gerekiyor."

Gülten Kışanak, Türkiye halklarının kendi kendilerini yönetebileceklerini, demokratik yönetimi kendilerini de kurabileceğin belirterek, “Bunun için bu buluşmada özellikle örgütlü halk gücünün ne kadar önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Barış, demokrasi, özgürlük isteyenler bir araya gelirsek, hiçbir egemen güç bunun karşısında duramaz. Bunu başarmalıyız. Türkiye’de Kürt sorununu çözmek, Kürdistan'ı özerk bir yönetime kavuşturmak hepimizin görev ve sorumluluğudur. Bunun için daha çok örgütlenmeli ve halkımızın demokratik birliğini sağlayan çabayı sürdürmeliyiz" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi adına konuşan Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, yarın Şemdinli’ye gideceklerini söyledi. Kürkçü, çatışmaların ardından Şemdinli’de ne olduğunu görmek için gittiklerini belirterek, “Devletin halkla nasıl karşı karşıya geldiğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Hükümet buraya yabancı unsurların geldiklerini söyledi. Son 50 yıl içinde bu kadar tuhaf bir güvenlik açıklaması olmamıştır. Bunun doğru bir iddia olduğunu biz kabul etmiyoruz ve oradaki gerçeği görmek istiyoruz. Bu gerçekleri mecliste de görmek istedik. Ancak AKP ve MHP bu gerçeği ortaya çıkarmaktan kaçtılar. Onlar istedikleri kadar kaçabilir. Onlar kaçar bir kovalarız. Gerçeği Şemdinli’de bulacağımızı biliyoruz. Kürdistan halkına, Van halkına yalnız olmadıkları, daima birlikte olacağımızı belirtiyoruz. Eğer bir yerde bir meydan muharebesi olmuşsa, hiçbir gerçekten korkmadan her şeyi söyleyeceğiz. Savaş istemiyoruz. Savaşın bitmesini istiyoruz. Ama savaşın bitmesi için diz çökelmesi isteniyorsa asla buna evet demeyeceğiz. Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmedi. Gerçeği ortaya çıkarmak, barışı güçlendirmek için çaba gösteriyoruz ve buna devam edeceğiz” diye konuştu.

 

MÇ (FE/RT)