Burhaniye’de yaşayan doğuştan omurilik felçlisi Çağrı Balaban ilköğretimi bitirdikten sonra, babası makine mühendisi 50 yaşındaki Mustafa Balaban’a liseye gitmek istediğini söyledi. Tekerlekli sandalyeye bağımlı oğlunun isteğini geri çevirmeyen baba Mustafa Balaban, Burhaniye Lisesi Müdürü Ali Meral Yalçın ile görüştü ve engelli gencin okula kaydı yapıldı. Fedakar baba, bu yıl lise eğitimine başlayan oğlunu, sabahları üst kattaki sınıfa sırtında çıkartıp ders bitiminde de aynı şekilde indirmeye başladı. Durumu öğrenen Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, okula engelli asansörü yapılması için harekete geçti ve bir kampanya başlattı. Okul yönetimi, Balaban ailesi ve Kaymakam Uslanmaz’ın desteğiyle kısa süre içinde asansörün yapımı için gerekli para toplantı.

İKİNCİ DÖNEME YETİŞTİ

Toplanan yaklaşık 40 bin lirayla asansörün yapımı tamamlandı ve düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tekerlekli sandalyeyle asansöre kendi binen liseli Balaban, artık teneffüslere de çıkabiliyor. 800 kişinin eğitim gördüğü liseye açık öğretim sınavlarına gelen engellilerin de asansörü kullanacağını belirten Müdür Yalçın, “Engelli öğrencilerimiz zorluk çekiyordu artık kimseye muhtaç olmayacaklar” diye konuştu. Baba Mustafa Balaban, “Kampanyaya destek verenlere teşekkür ederim. Oğlum bir nebze bile olsa özgürleşti” dedi.

TENESSÜFE ÇIKABİLECEK

Ders aralarında sınıfta kalmak zorunda olduğunu kaydeden Çağrı Balaban, “Bundan sonra benim gibi engelli arkadaşlar da buraya kaydını yaptırabilecek ve sınıflarına giderken zorluk çekmeyecekler. Ders aralarında teneffüse çıkamıyordum şimdi bahçeye inip arkadaşlarımla vakit geçirebileceğim” diye konuştu.

BURHANİYE’DE ENGELSİZ EĞİTİM

İlçede engelsiz eğitim, engelsiz sınav kampanyası başlattıklarını bildiren Kaymakam Ali Uslanmaz, “Bunun ilk örneğini Burhaniye Lisesi’nde gerçekleştirdik. Bütün orta ve ilköğretim okullarına asansör yaptırmak istiyoruz. Lisede yaptırılan asansör engellilere özel. Engelli öğrencimiz elinde kumanda ile bu asansörün kapısını açarak kullanacak. Herhangi bir elektrik kesintisinde de en yakın kata çıkarak öğrenciyi mağdur etmeyecek. Bütün okullarımızda engelsiz eğitim yapılması için asansör yaptıracağız. Kampanyamıza destek verenlere teşekkür ederim” dedi.



ST(İÖ/AAA)