Rize Belediyesi'nin 'Yaz Spor Şenlikleri' kapsamında Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen, En İyi Çay Demleme Yarışması'na 100’ü aşkın kişi katıldı. Bir hafta süren yarışmalarda 6 kişilik jüri, çayları demleme, tadım ve sunum kriterlerini dikkate alarak değerlendirdi. Yarışmaya Hemşin İlçesi’nden katılan Murat Avhan 88 puanla birinci olarak bitirdi ve 1 ton kuru çay almaya hak kazandı. Yarışmada 86 puan alan Servet Turanlı 2’inci, 83 puan alan Şenol Sandıkçı ise 3’üncü oldu.

Rize Ticaret Borsası’nda Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ile Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş'un da katıldığı törenle kazananlara ödülleri verildi. Yarışmanın birincisi Çaykur'da mevsimlik işçi olarak çalışan Murat Avhan’a 500’er gramlık 2 bin paketten 1 ton, ikinciye 250 kilo, üçüncüye ise 100 kilo kuru çay hediye edildi. Yarışmanın 4, 5 ve 6’ıncısına da teselli olarak 50’şer kilo kuru çay verildi.

En İyi Çay Demleme Yarışması'nda birinci gelen ve 1 ton çay kazanan Murat Avhan,  “Birazını eşe dosta dağıtacağız, birazını da demleyip içeriz. Gerisini de küvete doldurup çay banyosu mu yaparız bilmiyorum” dedi.

TÜRKİYE’DE ÇAYIN YANLIŞ DEMLEME KÜLTÜRÜNÜ TEKRARDAN REVİZE EDECEĞİZ

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türk çayının demlenmesi ve sunumu konulu hazırladıkları projeyi AB’ye sunduklarını belirterek, projenin kabul edilmesiyle Türkiye’de her il için bir çay demleme ve sunum uzmanı yetiştireceklerini söyledi. Erdoğan, “Türkiye’de çayın yanlış demleme kültürünü tekrardan revize ederek Türk çayının çok daha kaliteli içimini sağlamayı amaçlıyoruz. Projemiz bu açıdan oldukça önemli” diye konuştu. Erdoğan ayrıca yarışmayı Türkiye genelinde yapmayı da planladıklarını sözlerine ekledi.