Nursima ÖZONUR- Kerim BURUCU/ERZURUM, - ERZURUM Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Türkiye'nin Ortadoğu'daki uluslararası gelişmelerden dolayı göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Doç. Dr. Akpolat, "Türkiye, uluslararası göç dalgasında ciddi problemler yaşayacak" dedi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin, 'Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde toplumsal yapı değer ve tutumların sürdürülebilir kalkınma ve gelişme stratejilerinin planlanması üzerine etkilerinin sosya-demografik, ekonomik, kültürül eksende analizi' adlı projesinin sunumu, Kültür Merkezi'nde yapıldı. Proje kapsamında Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta 81 köy ve 32 ilçede eğitim, işsizlik, kültürel, göç alanında yapılan anket sonuçları açıklandı.

Sunumda konuşan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Toplumsal Araştırmalar ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Ege Bölgesi'ndeki tren yolunun ray hattının Erzurum'a 73 yıl sonra geldiğini belirterek, "Doğu, batıyı 70 yıl geriden takip ediyor. Bu da ekonomik olarak doğunun geride kaldığını gösteriyor. Ekonomik şartlar modernleşmeyi etkiliyor" dedi.

Doç. Dr. Yıldız Akpolat, doğum yeri türüne göre göç yerinin değişmekte olduğunu ifade ederek, "Köyde doğanlar ilçe merkezine, ilçede olanlar ise illere göç ediyor. Ekonomik nedenler, sağılık ve eğitim şartları göçün üç temel nedenidir. Türkiye'nin gelişmiş bir bölgesinde olan Erzurum sadece iç göç değil, Afgan sığınmacılar da bu kente göç ediyor" dedi.

Türkiye'nin Ortadoğu'daki uluslararası gelişmelerden dolayı göç dalgasıyla karşı karşıya bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Yıldız Akpolat, "Türkiye uluslararası göç dalgasında ciddi problemler yaşayacak. Bu konuyu ciddi bir şeklide ele almak gerekli" diye konuştu.