Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi İçkale Mevkii'nde bulunan ve 1990'lı yılarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda bir süre önce başlatılan restorasyon çalışması sırasında insanlara ait kafatası çıkması üzerine, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Savcılık gözetiminde sürdürülen kazılarda bugüne kadar 23 kişiye ait kafatası ve kemikler bulundu. Savcılığın iş makinleri ile kazı yapılması için başvurduğu Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, bölgenin birinci derece SİT alanı olması ve iş makinelerinin arkeolojik buluntulara da zarar verebileceği gerekçesiyle reddedilmişti.

İŞ MAKİNLERİNE İZİN ÇIKTI

Savcılık, bölgede insan gücüyle yapılacak çalışmanın uzun süreceği, kanıtların ulunmasında zamanın önemli olduğunu belirterek, iş makinesi kullanılması için yeniden kurula başvurdu. Başvuruyu değerlendiren kurul, bölgede kullanılacak aleti belirtmeden, destek amaçlı makinelerin kullanılabileceğine izin verdi.

Kurulun izin vermesi üzerine Cuma günü olumsuz hava koşulları nedeniyle ara verilen kazılara bugün iş makineleri desteğinde yeniden başlandı.



CA,SS(GG/İD)