Diyanet İşleri Başkanlığı, yılbaşı saldırısı öncesi “Kendini ve yaratılış gayesini unutarak değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayri meşru tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz” diyerek yılbaşı kutlamalarına karşı açıklama yapmıştı.

Aydın’da ‘Noel baba’ kıyafeti giydirilen bir kişinin kafasına silah dayayarak poz veren ırkçılar, bunun propagandasını yapmıştı. 


Akit, Yeni şafak, Milli Gazete gibi gazeteler, tehditler savurmuş; bu gazetelerin çalışanları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekibindeki isimler de bu minvalde paylaşımlarda bulunmuştu. 

Türk Milli Eğitimi Bakanlığı’nın yerel şubeleri, okullarda yeni yıl kutlamalarını yasaklamıştı.


Yeni yıla birkaç gün kala farklı illerde asılan afiş ve dağıtılan bildirilerle yeni yıl kutlamaları hedef gösterilmişti. Asılan bir afişte bıyıksız sakallı bir erkek, Nobel Baba kığlındaki kişiye yumruk atarken resmedilmiş ve üzerinde “Biz Müslümanız Yılbaşı ve Noel kutlamalarına hayır” yazılmıştı.



İzmir Konak Meydanı’nda da yılbaşı kutlamalarına karşı bildiri dağıtan bir gruba da halk müdahale etmişti. Konak Meydanı’nda “Hristiyanların bayramını kutlamıyoruz” diyerek bildiri dağıtan cübbeli kişilerle, vatandaşlar arasında tartışma yaşandı.


Sıla Vakfı adına dağıtılan “Dünyayı kan gölüne çeviren Hristiyanların bayramını kutlamıyoruz” yazılı bildirileri dağıtan gruba bazı vatandaşlar, “Bu bildiride nefret var, dağıtamazsınız” sözleriyle tepki gösterdi.