Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, memleketi Konya'daki konutunda Gaziantep'deki bombalı saldırı ile ilgili açıklamada bulundu. Bayram sevincini büyük bir üzüntüye dönüştüren terörü lanetlediğini belirten Davutoğlu, üstü kapalı olarak BDP'yi de eleştirdi.

Her kesin bu saldırıdan ciddi bir ders çıkartması gerektiğini anlatann Bakan Davutoğlu, şunları söyledi:

''Her şeyden önce terör hiçbir kutsal tanımıyor. Terör örgütünün yanında ya da onları anlayışla karşılayan çevrelerin her şeyden önce bu konuda artık net bir tavra yönelmeleri lazım. Hiçbir kutsal tanımayan, insan hayatını, sivilleri, çocukları, kadınları ayrım gözetmemeksiniz bayram günü öldüren, bir terör örgütünü hala mağdur gösterebilecek çabalar içinde olanlar tarih önünde de millet önünde de tüm 75 milyon Türk ile Kürt ile Sünnisi, Alevlisi ile her etnik ve mezhep kökenden irfan sahibi, vicdan sahibi aziz halkımızın neznin de mahkum edilirler.''

Gaziantep'in 'Gazi' unvanını kolay almadığını ve Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlar'a boyun eğmediklerini hatırlatan Davutoğlu, herkesin 1921 şuuru ve bilinçli içinde birlik ve beraber olmalarını istedi.  

"SALDIRIYA DEVLETİMİZ NET TUTUMUNU GÖSTERİR"

Terörün, Türkiye'de yeni bir olgu olmadığını, büyükşehirler olarak Ankara'da ve Diyarbakır'da da sivillere yönelik saldırılar olduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, ''Konu detayıyla araştırılıyor. Biraz önce Gaziantep'ten yetkililerle görüştüm. Detayıyla araştırılıyor. Arkasında ne çıkarsa çıksın, en net ve açık kararlı tutumun devletimiz ve milletimiz tarafından gösterileceğinden kimsinin şüphesi olmasın'' dedi.

SURİYE İLE YÖNTEM VE ZİHNİYET PARALELLİĞİ

Gaziantep'deki saldırıda Suriye ile yöntem ve zihniyet paralelliği olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Suriye konusunda terör olayının detaylar araştırılıyor. Bir benzerlik, paralellik kurulacaksa. Beşşarr Esad’ın cinayet şebekelerinin Suriye’de bayram günü bir günde 200 kişiyi öldürmesi yöntemi ve kutsal tanınamazlığıyla terör örgütünün bu sivil halka dönük yöntem ve zihniyet paralelliği var. Ama bir illiyet ve milliyet bağı varsa, her türlü şekilde araştırılır. Şu ana kadar ki veriler ışığında netleşmiş tablo yok. Araştırmalar ortaya çıkar ve neticeler ortaya konur.''

Gazetecilerin, Gaziantep'teki bombalı saldırı ardından muhalefet partili bazı milletvekillerinin Kilis'de kamplarda kalan mültecilerin sınırdan geçişlerinin kontrolsüz ve düzensiz olduğunu iddia eden açıklamaları olduğunu hatırlatması üzerine Davutoğlu, sınırda ve kamplarda düzenli ve kontrollü çalışma yapıldığını belirtti. Sınırdaki mülteci kampları da, Birleşmiş Milletler(BM) mülteci komiserliğiyle yakın ilişkiler içinde çalışmaların sürdüğünü belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar BM yetkilileri geldi. Kofi Annan da geldi. Birçok BM yetkilisini ziyaretleri oldu. Türkiye bu kamplarda, kampın standartları bağlamında hem de uygulanan ilkeler ve usuller bağlamında dünyaya örnek teşkil eden bir çalışma yürütmektedir. Geçen Fransız Dışişleri bakanında açıkça söyledi, hayret ettiler, tam bir takdir ve hayranlık içinde tüm ziyaret edenler Türkiye'de mültecilere sağlanan düzenlenen şu ana kadar yaşanan benzer olayın çok ötesinde bir standart oluşturduğunu herkes kabul ediyor. Sanki Suriye’deki gelişmelerden Türkiye’de sorumluymuş gibi hava yaymak isteyen çevrelerce üretilen spekülasyonlar, Türkiye’nin çıkarını ve dışarıdaki itibarını korumaya yönelik hassasiyet göstermesi gereken bazı milletvekillerimizin böyle bir iddiada bulunması kabul edilebilir ve anlaşılabilir bir tutum değil. Her gelen mülteci belirli bir düzen içinde yerleştiriliyor ve orada yaşıyor. Gelenlerin sınıflarına, geldikleri kesimlere göre kamp düzeninin sağlanması hem de oradaki huzurun sağlanması için bazı özel yerleştirmeler yapılıyor. Asker kökenliler ayrı bir yerde siviller ayrı yere yerleştiriliyor. Bunlar belli bir düzen içinde yürütülen örnek bir çalışmadır.''

SURİYE'DE KAYIP GAZETECİ

Suriye'de haber alınamayan gazeteciler arasında bir Türk gazetecinin de olduğuna dair haberler yayınlandığını hatırlatan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün geceden itibaren bazı temaslarda bulunduğunu, 2-3 gazetecinin durumunun iyi olduğunu ama bir gazeteci hakkında endişelerinin olduğunu belirtti. Davutoğlu, durumundan endişelenen gazetecinin Cüneyt Ünal olup-olmadığına dair soruya, "İsim vermeyeyim. Bayram günü hiçbir ailede bir şey olsun olmasını istemiyorum. Ama kaygılarımız sürüyor'' dedi. 



İA(İA/İD)