CHP Van il kongresinde divan başkanlığı yapan Sezgin Tanrıkulu, açış konuşmasında Ak Parti hükümetini eleştirdi. Daha önceki Devlet Güvenlik Mahkemelerinin yerini Özel Yetkili Mahkemelerin aldığını belirten Tanrıkulu, “Aralarında hiçbir fark yok. O dönemde avukatlık yapmış biri olarak söylüyorum, DGM’lerden daha da geri. Önlerine gelen herkesi tırnak içerisinde söylüyorum düşman olarak görüyorlar” dedi.

Hükümetin, Kürt sorununu konusunda 2005’ten bu yana hiçbir adım atılmadığını ileri süren Sezgin Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başbakan 2005 yılında Diyarbakır’da bir laf söylemiştir. O tarihten bugüne kadar bu sorunun gerçekçi çözümü konusunda atılan tek bir adım yoktur. Sadece şunu söylüyorlar, ‘Demokratik açılım devam edecektir.’ Biz söylüyoruz, bedeli ne olursa olsun bu sorunun demokratik çözümü konusunda bedel ödemeye hazırız. Yeter ki çözümü için gelin Meclis'te komisyon kuralım. Anayasal Uzlaşma Komisyonu’nun bir benzeri komisyon kuralım. Bu sorun konusunda kendi çözüm konularımızı ortaklaştıralım. Bu sorunu Türkiye’nin gündelik sorunu olmaktan çıkaralım. Elimizi taşın altına koyalım. 90’lı yıllarda, geride gelen bir birikim, travma yoktu. Ama şimdi insanlarda 30 yılın birikimi var. Bu travma üzerinde eğer bir çözüm yakalayamazsak, kutuplaşma ve ayrışma daha da hızlanacak. AKP maalesef bunu da görmüyor. Bu konuda da sahte bir inanç oluşturdu. Bu sahte inançla bölgede oy aldı, almaya da devam ediyor. Ama onların sahte inançlarını yavaş yavaş teşhir etmeye başladık.”

“HANİ ELEKTRİK FATURASI ALINMAYACAKTI”

Depremzedelere gelen elektrik faturalarını da değinen Tanrıkulu, "Hani elektrik faturası alınmayacaktı?" diye sordu. Van'da sanki herkes işinde gücünde, fabrikalar çalışıyor, herkesin cebine para giriyormuş gibi evleri 1500-2000 TL, iş yerlerine 600-1000 TL elektrik faturası geldiğini kaydeden Sezgin Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hani söz vermişlerdi, ‘Elektrik faturası almayacağız’ diye. İnsanlar ne ile ısınacaklardı buralarda? Görmüyorlar mı, bunu bilmiyorlar mı? Bunu Başbakan bilmiyor mu? Yurttaşımız nerede getirecek 1500-2000 TL’yi fatura ödeyecek. Şimdi bir yerde çay içtik. Esnaf, bana aylık 20-30 lira elektrik faturası geliyordu, şimdi gelmiş 800 lira diyor. Faturayı kullanan kullanmayan bütün yurttaşlarımıza göndermişler. 3-4 ay evine gitmemiş, gelmiş elektrik faturası 200 lira. Adam ‘Evimi açıp girmemişim’ diyor. Araştırdık, nedir bu, kayıp kaçak bedeli. Başkasının kullandığı elektriği bütün abonelere paylaşmışlar. Bunların afetten anladıkları bu. Bunu her yerde anlatmaya devam edeceğiz.”