Numune Hastanesi'nde böbrek rahatsızlığı nedeniyle 2,5 yıldır diyalize giren 31 yaşındaki Erhan Ceran'a annesi 62 yaşındaki Kezban Ceran böbreğini vermek istedi. Anne ve oğul bu isteklerini Nefroloji Bölümü'nde görevli Dr. Vural Taner Yılmaz'a iletti. Bunun üzerine Dr. Yılmaz nakil için gerekli hazırlıkları başlattı. Bu sırada bir başka böbrek hastası olan ve 18 aydır diyalize giren 3 çocuk babası 49 yaşındaki Ahmet Abir Ürgüp, hastaneye gelerek eşi 39 yaşındaki Elmas Ürgüp'ün kendisine böbreğini vermek istediğini söyledi. Yapılan tahlil sonucunda Ürgüp çiftinin kanları ve dokuları uyuşmadı. Bu nedenle nakil yapılamayacağı söylendi. Çaresiz kalan Ürgüp çifti böbrek arayışına girdi. Bu sırada kontrol için geldikleri hastanede böbrek hastası Erhan Ceran ve annesi Kezban Ceran ile karşılaştı.

DOKTOR ÇAPRAZ NAKİL ÖNERDİ

Her iki aile fertlerinin doku örneklerini inceleyen Dr. Vural Taner Yılmaz, onlara çapraz nakil yapılması önerisinde bulundu. Bir süre düşünen iki aile daha sonra çapraz nakili kabul etti. Çapraz nakil için gerekli hazırlıkların yapılması sonrasında iki aile nakil için Antalya'ya gönderildi. Geçen yıl mart ayında gerçekleştirilen çapraz nakilde Kezban Ceran böbreğinin birini Ahmet Abir Ürgüp'e, Ahmet Abir Ürgüp'ün eşi Elmas Ürgüp ise böbreğini Kezban Ceran'ın oğlu Erhan Ceran'a verdi. Nakil sonrasında sağlıklarına kavuşan iki ailenin fertleri artık aralarında böbrek akrabalığı olduğunu belirterek sık sık görüştüklerini belirtti. 
 
KENDİ OĞLUNA VEREBİLİRDİ
Oğluna böbreğini vermek için dokuları uyan, ancak diğer ailenin durumunu öğrenince organını Ahmet Abir Ürgüp'e veren Kezban Ceran, "Böbreğim kendi oğluma değil ama Ahmet oğluma nasip oldu. Şimdi o da benim bir oğlum oldu" dedi. Kezban Ceran'dan böbrek nakli yapılan Ahmet Abir Ürgüp, "15 yıldır şeker ve tansiyon hastasıydım. Daha sonra içtiğim iki antibiyotikten dolayı diyalize başlamak zorunda kaldım. Bu süreçte eşim böbreğini bana vermek istedi ancak kan ve dokularımız uyuşmadı. Daha sonra bana böbreğini veren böbrek annem ve oğlu Erhan ile tanıştık. Kezban anne böbreğini oğluna verecekti ancak bana verdi. Eşim de böbreğini Kezban annenin oğlu Erhan'a verdi. Bu şansı değerlendirmiş olduk. Biz organlarımızı aldık mutluyuz ve huzurluyuz. Bir problemimiz de yok" dedi.

'YAŞATMAK GÜZEL DUYGU"
Eşine verilen böbrek karşılında kendi böbreğini de 2,5 yıllık diyaliz hastası Erhan Ceran'a veren Elmas Ürgüp ise, "Eşim diyalize giriyordu. Üzülüyordum. Ona böbreğimi vermek istedim ancak olmadı. Kezban teyze ve oğlu ile karşılaştık. Kezban teyze bir güzellik yaptı oğlu yerine benim eşime böbreğini verdi. Ben de onun oğluna böbreğimi bağışladım. Yaşamak ve yaşatmak güzel bir duygu" dedi.

Hiç tanımadığı bir insanın böbreği ile hayata tutunmanın çok farklı bir duygu olduğunu belirten Erhan Ceran ise yapılan çapraz nakli bir mucize olarak nitelendirdiğini söyledi. Aileleri çapraz nakile ikna eden Numune Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Vural Taner Yılmaz, "Her iki ailenin de eş zamanlı olarak hastanemize gelmeleri onlar için büyük şans oldu. Bu şekilde nakil Türkiye'de ilktir. Çünkü genellikle çapraz nakiller birbirirlerine kan grupları uymadığı için böbrek veremeyen kişilerin kan grubu uyan başka bir aile ile karşılılkı vericilerini değiştirmek suretiyle yapılan nakil yöntemidir. Ancak bunda durum biraz farklıydı. Çünkü Kezban Ceran ile oğlunun kan grupları ve dokuları uyuyordu. Anne oğluna verecekti. Ancak Ürgüp ailesi ile tanışınca böbreğini Ahmet beye vermeye karar verdi. Buna karşılık olarak da Ahmet beyin eşi Kezban hanımın oğluna böbrek verdi. Şu anda her iki ailede de sıkıntılı bir durum yok. Takiplerini hastanemizde yapıyoruz. Bu açıdan organ nakli çok önemli. İnsanlar organ bağışı konusunda yanlış bilinenleri bir kenara bırakmalılar ve organ bağışında bulunmalılar" diye konuştu.
 
HÖ(EA/AAA)