Çanakkale'nin afetlere ne kadar hazırlıklı olduğunu görmek ve halkın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, afet ve acil yardım planında görev alan kurum ve kuruluşlar ile arama kurtarma ekipleri, yerel afet gönüllüleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla geniş çaplı bir tatbikat düzenlendi. Barbaros Mahallesi'ndeki boş bir arazide düzenlenen tatbikatı Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, bürokratlar, Çanakkaliler ve öğrenciler izledi.

Senaryo gereği, 1’inci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale'de saat 06.45'te 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Artçı depremler kısa aralıklarla devam ederken, depremde, birçok konut, işyeri ve resmi kurum binasının yıkıldığı, enkaz altında çok sayıda ölü ve yaralının bulunduğu, bazı mahallelerde elektriklerin kesik olduğu, ilkyardım ve tedavi hizmetlerinin aksadığı, doğalgaz kaçağı olduğu, akaryakıt istasyonlarında yangınların çıktığı, seyir halindeki araçlarda yolcuların panik yaptığı, halkın korku ve panik içinde olduğu, kan ve serum ihtiyacı bulunduğu bilgileri alındı.

Çanakkale Valisi Tuna’nın talimatıyla Afet Acil Durum Yönetim Merkezi faaliyete geçti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Ekibi mevcut araç ve gereçlerle acil kurtarma ve yardım faaliyetlerine başladı. Yapılan ilk tespitlere göre çok sayıda yaralı ve ölü bulunduğu görüldü.

Doğalgaz kaçağı nedeniyle başlayan yangınlar itfaiye ekiplerince söndürüldü. Haberleşme imkanı sağlandı. İtfaiye, akaryakıt istasyonunda çıkan yangını söndürdü. Deprem nedeniyle çöken binaların enkazlarında kalanlara ulaşmak için arama kurtarma çalışması başladı. Enkaz altındaki yaralılar arama kurtarma ekiplerince çıkarıldı, 112 Acil Yardım ekiplerince müdahaleler yapıldı. Binaların yüksek katlarında mahsur kalanlar sedyeler ile aşağıya indirildi. Deprem nedeniyle Sarıçayın üzerindeki Troya Köprüsü’nün yakıldığı varsayımıyla, 20 metre uzunluğunda seyyar köprü yerleştirilerek arama kurtarma ve acil yardım araçlarının geçişi sağlandı. Tatbikat, denizde yapılan arama ve kurtarma operasyonuyla sona erdi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, tatbikat sırasında yaptığı konuşmada, günümüzde depremler, yangınlar, su baskınları, savaşlar, geniş çaplı çevre kirlenmesi, kara, hava ve denizde meydana gelen çeşitli kazalar nedeniyle oluşan afetlerin insanların hayatını tehdit ettiğini söyledi. Tuna, bu nedenlerden dolayı binlerce kişinin öldüğünü, yaralandığını ve evsiz barksız kaldığını belirtti. Vali Tuna, "Bu olaylara karşı her zaman hazır olmalıyız. Tatbikatlarla yapılacakların denenmesi ve çalışmaların kurumlar arasında koordine sağlanması gerekir" dedi.