Gürcistan açıklarında yaşanan son depremlerin Rize’de hissedildiğini hatırlatan ve bu nedenle de kentteki bazı yapıların risk altında kalabileceğine dikkat çeken Rize Belediye Başkanı Bakırcı, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan ve 'belediye blokları' olarak bilinen 3 iş merkezinin riskli binalar arasında olduğunu söyledi. Bakırcı, "Yaklaşık 40 yıl önce deniz dolgusu ile kazanılan alana inşa edilen 3 iş merkezi, 2 veya 3 kat olarak planlandı. Sonra alt katlarına bodrum açıldı, binalara 2 veya 3 kat daha eklendi. Belediye blokları bu şekilde ayakta duruyor. Bu binalarda cami, mescit, lokanta ve çok sayıda dernek ve vakfa ait yerler var. Aynı zamanda ilin en büyük lokantaları da bu binaların altında. Bu nedenle bir an önce önlem almalıyız" diye konuştu.

Belediye blokları için çok farklı bir proje oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Bakırcı şunları söyledi:

"İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi’ne bağlı bir teknik ekip binaları inceledi. Bazı işyerlerinde kolonu ya da kirişi kesmişler. Kolonun yerini bile değiştirmişler. Gerçekleri söyleyince esnafla ters düşüyoruz. Belediye bloklarını yıkacağız. Biz yıkamazsak binalar zaten yıkılacak. Bu alan için mimari proje hazırladık. Belediye bloklarının yerine otel, sinema ve tiyatrolar yapacağız."

KENT MERKEZİNİN ÜÇTE BİRİ DENİZ DOLGUSU ÜZERİNDE

Rize’de 1963 yılında Ekrem Orhon’un Belediye Başkanı seçilmesi ile sahilde deniz dolgusuna başlandı. 1967 yılına kadar deniz dolgusu ile elde edilen yaklaşık 50 dönüm arazi imara açıldı. Bu arazi üzerinde 3 blok halinde 2 katlı ve 150 işyerlerinin bulunduğu 'belediye blokları' olarak bilinen iş merkezleri inşa edildi. Daha sonra bu yapılara ilave katlar atıldı. Belediye kayıtlarına göre üçte biri deniz dolgusu üzerinde yer alan Rize il merkezinde dolgu ile 250 dönüm arazi elde edildi. Dolguyu başlatan dönemin Belediye Başkanı Ekrem Orhon, sonraki yıllarda da, 'Denizi kara, karayı para yapan adam' olarak anıldı.



MK(TM/CK)