Dilhun GENÇDAL - Taner YENER/İSTANBUL,  BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "BDP içinde sanki tasfiye hissediyorum" sözlerinin hatırlatılması üzerine,  "Başbakan, sanırım hayal görüyor. Türkiye'nin temel sorunlarını çözmek yerine çözümsüzlük siyasetini başka noktalara atmaya çalışıyor. Umudu başka yerde arıyor" dedi.


Kadın Meclisi'nin ev sahipliği ve CHP'nin katılımıyla 24 Haziran'da İstanbul'da yapılacak olan Sosyalist Enternasyonel'in Bölgesel Kadın Toplantısı'na ilişkin BDP İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Sosyalist Enternasyonel Genel Sekreteri Marlene Haas, Türkiye'de CHP ve BDP olmak üzere iki partinin Sosyalist Enternasyonal'e üye olduğunu aktararak, 24 Haziran'da yapılacak olan toplantının gündemini anlattı.


"KÜRTAJ YASAKLANIRSA, DAHA ÇOK KADIN ÖLECEKTİR"


Haas, toplantıda "Çatışmalı Süreçlerde Diyalog ve Müzakerede Kadının Rolü" üzerine bir tartışma yürüteceklerini belirterek, "Özellikle Türkiye'de bunun yürütülmesi önemli. Çünkü Türkiye'nin Kürt sorunu gibi çok önemli ve kritik bir sorunu var ve çatışmalı bir süreç var hala Türkiye'de. Ama Türkiye'nin tek sorunu bu değil. Kıbrıs, Ortadoğu gibi sorunları da var" dedi.


Sosyalist Enternasyonel'in bin 45 üye kurumun bulunduğu dünyanın en büyük siyasi organizasyonu olduğunu söyleyen Haas, şöyle konuştu:


"Biz biliyoruz ki, dünyadaki birçok çatışmalı süreçlerde savaşı, çatışmayı başlatan erkekler oluyor. Ama bu savaşın veya çatışmalı sürecin kurbanları kadınlar ve çocuklar oluyor. Biz, bu çatışmalı süreçlerde bir kadının üstlenebileceği bir strateji bulmak, oluşturmak istiyoruz müzakere ve diyalogu geliştirmek için. Özellikle Türkiye için Kürt sorunu için, Filistin sorunu için, bunların hepsini tartışmak ve bir strateji çıkarabilmeyi ümit ediyoruz. Bu toplantıda konuşulacak bir başka konu, Türkiye'de son zamanlarda tartışılan kürtaj meseledir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir açıklaması var, kürtajı cinayetle, kadınları katil olmakla itham ettiği açıklaması. Biz bunun çok ciddi bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle kadın hakları, insan haklarıdır ve eğer kürtaj yasaklanırsa, daha çok kadın ölecektir, bunun yolu açılmış olacaktır. Başka bir konudan bahsetmek istiyorum."


ERSANLI'YA ZİYARET


Haas, birçok BDP aktivistinin şu an hapishanede olduğunu kaydederek, "Biz biliyoruz ki, bunun hiçbir nedeni yok. Çok uydurmaca gerekçelerle insanları cezaevine koyuyorlar. Bizim de çok yakından tanıdığımız Büşra Ersanlı, kendisi 8 aydır hapishanede ve terörist olmakla ya da terör eylemlerine katılmakla suçlanıyor. Biliyoruz ki, bunun hiçbir dayanağı ve gerekçesi yok, gerçekçi bir şey değil. Büşra mektubunda da bahsetmiş zaten, biz Adalet Bakanlığı'na bir başvuruda bulunduk, Pazartesi günü Büşra Ersanlı'yla ve onun dışında 5 kişiyi ziyaret etmek için izin istedik" dedi.


MECLİS BARIŞ KARARI ALMALIDIR


BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, daha önceki yıllarda Sosyalist Enternasyonal toplantılarına Büşra Ersanlı'yla birlikte katıldığını aktararak, "O toplantılardan birinde böyle bir toplantının Türkiye'de yapılmasını, bu konuda ev sahibi olabileceğimizi ifade etmiştik. Bu önerimiz dikkate alındı. Ama ne yazık ki, bu öneriyi yapan arkadaşlarımızdan biri, Büşra Hoca şu an KCK'lı olmaktan tutuklu" dedi.


Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tuncel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "BDP içinde sanki tasfiye hissediyorum. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor" sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:


"Başbakan, sanırım hayal görüyor. Türkiye'nin temel sorunlarını çözmek yerine çözümsüzlük siyasetini başka noktalara atmaya çalışıyor. Umudu başka yerde arıyor. Şöyle bir gerçek var, bu ülkede bir savaş, çatışma var, gençler yaşamını yitiriyor. Dolayısıyla siyasi iktidarın yapması gereken şey, Kürt sorununun çözümü konusunda daha somut ve ciddi adımlar atmaktır. Ama AKP, bu somut ve ciddi adımları atmak yerine BDP'ye yönelik bir atıfta bulunarak, daha doğrusu dedikodu yaparak, bunun adı dedikodudur, olmayan bir şeyi varmış gibi, hissiyatlarıyla konuşarak, gerçek gündemi çarpıtmaya çalışıyor. Türkiye'nin gerçek gündemi şudur, acılar, ölümler, savaş yaşanıyor ve Kürt sorununun çözümünden kaçamaz Sayın Başbakan. Bunu sağa sola atarak da bu iş olmaz. Bu ciddi bir problem. Tabi BDP olarak biz de Kürt sorununun çözümü konusunda kendi üzerimize düşen görev ev sorumlulukları yerine getirme konusunda bir yaklaşım içerisindeyiz. Ama bu sadece bizimle olacak bir şey değil. Başından beri ifade ediyoruz, Meclis barış kararı almalıdır. Meclisin barış kararı alması için AKP'nin başta bu iradeyi göstermesi gerekir. Ama ne yazık ki, Kürt sorununu çözecek güçte ve cesarette görmüyoruz. Çünkü gücü ve cesareti olanlar cesur adımlar atarlar. Eğer siz bu kadar ölüm, savaş, çatışma varken, nasıl çözeceğinize dair bir söz söylemiyor, sadece hissiyatlarım var BDP'nin içinde tasviye süreci başlıyor gibi. Zaten Başbakan 2009'dan beri partimizi tasfiye etmeye çalışıyor, 8 bin arkadaşımız cezaevinde. Yani herhalde Başbakan bundan memnuniyet duyar" diye konuştu.


HER SAVAŞIN MUTLAKA BİR BARIŞI VARDIR


Tuncel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in "Kandil'e girmeyle" ilgili açıklamalarına ise şöyle yanıt verdi:


"Necdet Özel'in söylediği şey, bugüne kadar çok tekrarlanmış, uygulanmış, 30 yıldır denenmeyen yöntemler değil. Bunun geleceği nokta, yeniden aynı noktadır. Her savaşın mutlaka bir barışı vardır. Mutlaka Kürt sorununun çözümünde barış hakim olmak durumundadır. Bu hem dünyanın hem Türkiye'nin bir gerçeğidir. Önemli olan daha fazla ölüm, acı yaşanmadan biz bu işi nasıl çözeriz meseledir. Barış demek, bir halkın iradesini, o halkın kolektif haklarını tanımak demektir ve bunun üzerinde yeni bir hukuk oluşturmak demektir. Mesela, CHP Başbakan'a 'Bu sorunu çözelim' diye 10 maddelik bir paket sundu. Başbakan diyor ki, 'Biz çözmekten yanayız', biz diyoruz ki, 'Kürt sorunu çözülmek durumundadır'. O zaman MHP'yi buna gerekçe yapıp, çözümsüzlüğe kaçmak ya da başka yerlere salmak Türkiye halklarına faydasızdır. Başbakan, beki kendi çaresizliğini, sıkışmışlığını BDP zerinden atmaya çalışıyor ama gerçek şudur ki Başbakan şu anda çok çaresizdir."


DG-TY (MK) (FOTOĞRAF)