Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde Abalıoğlu Grubu’nun 200 milyon liralık yeni tesisinin açılışını yaptı. Erdoğan, Türkiye’de işsizliğin yüzde 14’ten yüzde 8’e indiğini belirterek, bu rakamın AB ve ABD’nin büyüme oranından yüksek olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, dünyada yaşanan ekonomik krizi ve Suriye’deki olumsuz olaylara rağmen ekonominin büyüdüğünü belirterek, “Türkiye artık dünyada alan el olmaktan çıkmıştır veren el olma durumuna gelmiştir. 2002’lerde 'acaba birileri bize ne verecek’ diye bakarken biz en az gelişmiş ülkelere yılda 1.6 milyar dolar yardımda bulunuyoruz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde Abalıoğlu Grubu’nun 110 milyon liralık yeni et entegre tesisinin açılış törenine Denizli’den helikopterle geldi. Törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Abalıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Baha Abalıoğlu, törende yaptığı konuşmada, Lezita Entegre Et Tesisi ile saatte 12 bin olan piliç üretim kapasitesi, 24 bin adede çıkarıldığını, işlenmiş ürün grubunda ayda bin 200 ton olan kapasite yaklaşık 2.5 katına çıkarılarak, 4 bin 400 tona yükseltildiğini, yeni fabrika ile istihdam edilen kişi sayısının bin 300 olduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Abalıoğu Lezita Et Entegre Tesisleri’nin İzmir, Türkiye ve gıda sektörü için hayırlara vesile olmasını temenni ederken, şunları söyledi:

“Denizli’de 2012- 2013 eğitim yılının açılışını yaptık hem de Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerimizin yaptırdığı 13 eğitim kurumunun açılışını gerçekleştirdik. Bu açılış törenlerini Abalıoğlu Grubu’nun inşa ettirdiği Cedide Abalıoğlu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirdik. Gururluyduk, mutluyduk. Zira Türkiye’de örnek imam hatip liselerinden birini Abalıoğlu Ailesi orada inşa ettirdi. Selçuklu mimarisi ile gerçekten müstesna bir eser meydana getirdiler. Güzel bir okul oldu. Bu tür okullarımızın tabi ki ülkemizin genelinde yaygınlaşması, her ilimizde o ilimizin yerel mimarisine uygun olarak yapılması, öğrencilerine öğretmenlerine ve bizlere farklı bir heyecan veriyor. Artık gecekondu zihniyetini bir kenara koyarak gerek tarihteki bizim mimari anlayışımızı bugünkü mimari anlayışı zaman gelir sentezleyerek zaman gelir ileriye 'bizim mimarımız acaba neyle mühür vuracak’ diye yürümemiz lazım diye inanıyorum. Orhan Abalıoğlu, Denizli’de eğitime '10 milyon lira katkıda bulunuyorum’ dedi. Denizli’de yapılacak dört okul için 10 milyon lira sözü verdiler. Okulları da çocukların ismine yapar herhalde. Abalıoğlu Grubu, sosyal sorumluluk noktasında da Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir duruş sergiledi. Denizli’de İHL heyecanını yaşıyorduk, burada da büyük bir yatırımın tesisin heyecanını yaşıyoruz. 1969 yılında Denizli’de bir yem fabrikasıyla başlayan süreç şu anda Türkiye’nin en büyük ve en önemli sanayi kuruluşlarından birini, bin 400 şu andaki istihdamı olan ama 2 bin 200 kişiye iş verecek bir tesisin açılışını yapıyoruz. Burada sağlık ve güvenlik var. Orhan Abalıoğlu ve grubunu Türkiye ekonomisine istihdama sağladığı katkılar nedeniyle teşekkür ediyorum.”

ONLAR NERDE BİZ NERDEYİZ

Başbakan Erdoğan, işsizliğin yüzde 14’ten yüzde 8’e gerilediğini, ekonominin büyüdüğünü söyleyerek, “İşsizlik bir ara yüzde 14’ün üzerine çıkmıştı muhalefet yüklendiğinde demiştim ki; göreceksiniz çok kısa bir süre içinde nasıl 'kriz bizi teğet geçecek’ demiştim de bazıları bizimle dalga geçmişti ama Türkiye’nin dünyaya örnek olduğunu gördüler. Yeni işsizlik rakamları bugün açıklandı. Türkiye işsizlikte yüzde 8’e indi. Şu anda Avrupa ABD hepsini alın masaya yatırın nerdeyiz. Türkiye gelişiyor, büyüyor ve ideali de yakalıyor. Geçen hafta TÜİK 2012 yılı ikinci çeyrek büyüme oranlarını açıkladı. Türkiye, ilk çeyrekte yüzde 3.3 büyüme kaydetmişti. İkinci çeyrekte de bu devam etti yüzde 2.9 büyüme kaydetti. Bu büyüme oranıyla Türkiye OECD ülkeleri arasında Çin’le birlikte en yüksek büyüme oranını yakalayan ülkedir. Bir önceki döneme göre 2011’e göre 2012 yılında büyüme oranımız, yüzde 1.8. ABD’nin 2012 ikinci çeyrekte büyüme oranı binde 4. Onlar nerde biz nerdeyiz? İngiltere binde eksi 5. AB, binde eksi 2. OECD ülkelerinin ortalama büyümesi sadece binde 2. Bizim büyüme oranımız hamdolsun 1.8. Yani Türkiye 2012 yılının ikinci çeyreğinde de tüm dünyadan farklı bir seyir izledi” dedi.

BEN HAYAL KURMUYORUM ORTAYA MATEMATİK RAKAMLARI KOYUYORUM

Başbakan Erdoğan, ekonomideki rakamları 2002 yılı ile kıyaslayarak, şöyle konuştu:

“Merkez Bankamızın rezervi, 2002 yılı sonunda 27 milyar dolardı. Şu anda 107.5 milyar dolar. Bakın ben hayal konuşmuyorum ortaya matematik rakamları koyuyorum. 27 milyar dolar nire, 107.5 milyar dolar nire? Türkiye’nin IMF’ye olan borcu göreve geldiğimizde 23.5 milyar dolardı. IMF’e saldıranlar, vuranlar, hakaret edenler, borçlandılar, bize borç yükünü bıraktılar. Ödedik, ödedik, ödedik. Şu anda bizim IMF’ye olan borcumuz 1.3 milyar dolar. Biz artık IMF ile standby anlaşması yapmıyoruz. Kendi gücümüzle yolumuza devam ediyoruz. Nisan ayına kadar düşük bir faiz oranıyla ödeyeceğiz. Küresel finans krizine, Suriye’de yaşanan olumsuzluklara rağmen ekonomimizi büyütmeyi sürdürüyoruz.”

AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERE YARDIM ELİ UZANIYOR

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik anlamda az gelişmiş ülkelere yardım ettiğini belirterek, “Türkiye artık dünyada alan el olmaktan çıkmıştır veren el olma durumuna gelmiştir. 2002’lerde acaba birileri bize ne verecek diye bakarken biz en az gelişmiş ülkelere yılda 1.6 milyar dolar yardımda bulunuyoruz. Bizim elimiz Somali’ye uzanırken Arakan’a, Sri Lanka’ya ulaşırken bu, sizlerin bize kazandırdığı güçten geliyor. Bu milletin gücünden geliyor. Tarihten aldığımız o güçten geliyor. Onun için 75 milyonun gerçekten bu geldiğimiz noktada çok büyük payı var. Kriz dönemlerinde yatırım yapma cesaretini gösteren işadamlarımız büyük başarıda büyük pay sahibidirler” dedi.

BUNLAR TEKRARDIR AMA O TEKRAR MERMERİ BİLE DELECEKTİR

Terör olayları ve şehitlere de değinen Başbakan Erdoğan, “Askerlerimize, polislerimize Allah’tan sabır diliyorum. Terörle olan mücadelemizin de yılmadan, usanmadan sonuna kadar devam edeceğini alışılmış bir ifade diye kullananlar var. Bunlar tekrardır ama o tekrar mermeri bile delecektir. Bunun böyle bilinmesini istiyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan, törene katılanlarla birlikte Lezita Et Entegre Tesisi’nin açılış kurdelasını kesti.

Elif DEMİRCİ, Turan GÜLTEKİN / İZMİR,




ED.TG(İÖ/AAA)