BİZ BU COGRAFYANIN HAKKINI VERMEK İSTİYORUZ

MÜSİAD tarafından düzenlenen ‘’ Gelişen Dış Politika ve İş Dünyasına etkileri’’ konulu toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Yıldız, Hilton Kayseri Otelinde yaptığı konuşmada ‘’ Biz ticaret yapıyoruz. Ama, ticaret ve ekonomi uluslararası ilişkilerden arındırılmayacak kadar iç içe. Sanayicimiz için son derece gerekli olan enerji verimliliği konusuna dikkat çekiyorum’’ dedi.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ilgiyle dinlenen konuşmasında, Türkler iyi ordu kurar ama ticaret yapamazlar lafının Kayserililer sayesinde rafa kalktığını belirtti. İşadamlarını ve sanayicileri Arap Baharı yaşanan ülkelerle, Orta Doğu ülkelerine el uzatarak ticari gelişmelerini geliştirmelerini isteyen Davutoğlu, ‘’Büyük medeniyetler,büyük devletler, büyük şehirlerle yükselir. Millet olarak bu ekonomik bunalımın yaşandığı dönemde bir dinamizm aşısı sağlayacaksak bu kudret biziz. Anadolunun her şehrinden idealler çıkıyor. Siyasette ve ekonomide yereli bölgeselle, bölgeseli genelle, geneli dünya ülkeleriyle performans göstermek zorundayız. Bir ülkenin bir devletin bir sektörü gelişsin deme hakkımız yok. Bir bebeğin doğumdan sonra her organının eşit oranda gelişmesi gerekir. Bir ülkenin de dış politikası, kültürü ve üniversiteleri aynı anda aynı şekilde büyümelidir’’ şeklinde konuştu.

Ahmet Davutoğlu,  sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’ Ülkenin makro planlamasını yaparken, sanayicilerin katkısı önemlidir. Türkiye bölge cografyasında komşuları ile birleşip, sıfır problemde vizyonumuz, tüm havzalarla bütünleşerek kadim ekonomik alanları tarih sahnesine çıkarmak istiyoruz. Yükselen asya ile geleneksel Avrupa arasında köprü olmak istiyoruz. Enerji akışı da Türkiye üzerinden geçsin istiyoruz. Bu coğrafya iki ucu keskin kılıç gibi. Doğru kullanırsanız, iyi ama yanlış kullanırsanız yaralanırsınız. Bu coğrafyanın hakkını vermek istiyoruz. Suriye'de de çelişki var ama bu çelişki kendi halkı ile çatışmasından kaynaklanıyor. Hiçbir devlet halkı ile çatışarak harekete geçemez. Arap baharı sonucu demokrasiyi seçen ülkeler yönünü Türkiye’ye çeviriyor. Bölgedeki ülkeler Türkiye ile ayağa kalkacak. İnşallah, komşumuz olarak Suriye’yi bu dar boğazdan çıkarmak için elimizden geleni yapacağız . İşadamları olarak sizde bu ülkelere elinizi uzatın ve onlarla ticari ilişkilerinizi geliştirin. Örneğin şirketlerimiz Libya’ya geri dönecek.‘’

AB'nin rotasını kaybetmesin gemi gibi yalpa yaptığını ve ekonomik krizler içinde olduğunu belirten Davutoğlu '' Kim ne derse desin bir Avrupa'nın bir parçasıyız. AB içindeki ekonomik krizler de bizi ilgilendirir. Avrupa'daki her ülkenin kafasındakiler kendi milli düşünceleri doğrultusunda değişiyor.  AB'ye gelecek aşı, Türkiye'den gelir. Ekonomik katkı kazandırır. Avrupa ülkelerinin gururu ve kibiri, Avrupa'yı yok edecek. Yarın bu kibrin bir sınavı olacak. Tarih anlamında. En büyük tehdit budur AB için. Başka ülkelerin tarihine bakışları kibirli olmaz '' şeklinde konuştu.


OE,VD,(OE-SSA) (FOTOĞRAF)