Ahilik Haftası kutlamalarına katılmak üzere Çankırı'ya gelen Bakan Yazıcı, ilk olarak Vali Özcan'ı makamında ziyaret etti.  Vali Özcan, Bakan Yazıcı’ya yörenin tarihi ve kültürel değerleri hakkında da sunum yaptı. Ilgaz Dağı Yıldıztepe bölgesinin turizm alanı ilan edilmesine rağmen yatırımcı noktasında sıkıntı yaşandığını belirten Vali Özcan, Bakan Yazıcı’dan yatırımcı bulunması için destek istedi.

Bakan Yazıcı ise ekonomik hayatın en dinamik kesimi olan esnaf teşkilatının geçmişine yönelik ahilik kutlamaları için Çankırı’ya geldiğini belirterek, yolun medeniyet olduğunu ve AK Parti Hükümeti olarak memlekete ayırım yapmadan hizmet ettiklerini söyledi.

Bakan Yazıcı ve beraberindekiler Ahilik Haftası kutlamalarının yapılacağı Belediye Meydanı'na gelişinde yarenler tarafından karşılandı. Burada Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, Çankırı’da esnaflık, ahilik ve yarenlik teşkilatının köklerinin çok derinlere uzandığını söyledi.

Belediye Başkanı İrfan Dinç ise Çankırı’nın gelenekten geleceğe kültürünü ve değerlerini yaşatarak geldiğini belirtirken, AK Parti Çankırı milletvekilleri Hüseyin Filiz ile İdris Şahin de esnaf ve sanatkarların çeşitli ihtiyaçları bulunduğunu, bu sıkıntıları gidermeye çalıştıklarıı söyledi.

Vali Vahdettin Özcan ise konuşmasında dürüst çalışmanın, dürüst kazanmanın simgesi olan ahilik ve yarenliğin dayanışma ve kaynaşmanın evrensel değerleri olduğunu ifade etti.

BAKAN YAZICI: GELENEKLERİMİZ ÇOK GÜÇLÜ

Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise Türk tarihinin çok güçlü geleneklere sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bunlardan biri de ahilik ve yarenlik geleneğidir. Çankırı’da yaşanıyor ve yaşatılıyor. Ahilik, Anadolunun Türkleşmesinde önemli bir misyon üstlenmiştir. Ahiliği Ahi Evran'dan öğrenen insanımız, bu değerleri Anadolu'ya yaymışlardır. Ekonomik hayatın direğini oluşturan esnaf ve sanatkarlarımız, anlamı yol olan ahiliği kendilerine rehber edinmiştir. Neyin yolu? Doğruluğun, dürüstlüğün, üretimde kalitenin yolu. Bu yolun dışına çıkanlar yolsuzlukla ifade edilir. Bizim değer yargılarımıza ters düşen ifadeler, bizim geleneğimize yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Mesela 'dostluk başka alışveriş başka' diye bir deyim var. Olur mu öyle şey, dostluk ve kardeşliğin çok önemli olduğu kültürümüzde böyle bir ifade olabilir mi? Ahilik bir eğitim ve ilim yuvası olarak da yerleşmiştir geleneğimize. Çırak, kalfa usta gelişimi bu eğitimin bir sonucudur. Ahiliğin en önemli simgelerinde biri de Ahi Evran’ın eşi Fatma hanımın kadınlara yönelik örgütlediği Baciyani Rum oluşumudur. Kadınların Anadolu'da ve islam coğrafyasında ilk örgütlenmesi olan Baciyani Rum kurumu da çok önemli bir kurumdur."

AK Parti hükümetleri olarak 2003 yılından bu yana insanı merkeze alan bir hizmet anlayışı ile çalıştıklarını belirten Bakan Yazıcı, esnaf ve sanatkarların özellikle Halk Bankası'ndan alınan kredi faizleri konusunda ciddi iyileştirmeler yapıldığını anlattı.

BAKAN, ŞED KUŞANDI

Konuşmaların ardından demirci ustasına babası tarafından 'Eti senin kemiği benim' diyerek teslim edilen çırağın, çıraklık, kalfalık ve ustalığa geçiş süreci tiyatral bir gösteri ile sergilendi. Ahiliğin en önemli kurumsal ve görsel sunumu olan kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden Şed Kuşatma töreni canlandırıldı.

Çankırı’da 'Yılın Ahisi' seçilen Necati Yenikeçeci ile Bakan Yazıcı'ya şed kuşatıldı. Ayrıca hafta nedeniyle düzenlenen kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.



EY(AY/SS)