Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ile Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) işbirliğinde üniversitede düzenlenen Kömür Kongresi'nin açılışına, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve öğretim üyeleri katıldı.

Madencilikle ilgili 12'si yabancı toplam 48 bildirinin sunulacağı kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Yürütme Kurulu Başkanı BEÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tuğrul Ünlü, önceki kömür kongrelerinde ortaya konulan bilimsel sunuların gözardı edildiğini, yeterince ilgi görmediğini, sadece raporlarda ve kitaplarda kaldığını söyledi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun ise konuşmasında hükümeti eleştirdi. Torun, "Özgürlüklerin, en temel hakların bile ayaklar altına alındığı günümüzde işsizlik, yoksulluk, cari açık, borçlanma gibi hayati sorunlarımız çözüm beklerken, suni gündemler oluşturularak zaman kaybedilmektedir. Bu sorunların içinde enerji ve sanayileşme politikalarında yapılan yanlışlıkların ve uygulamaların da önemli bir yeri bulunmaktadır" dedi. 

2 CHP MİLLETVEKİLİNDEN ELEŞTİRİ

CHP'li Ali İhsan Köktürk ise enerjideki en temel hammadde olan taşkömürünün ve kurumunun sürekli küçültüldüğünü söyledi. Köktürk, "TTK'nın 2002'de üretim miktarı 2.2 milyon tonun üzerindeyken şu anda 1.5 milyon tonlar seviyesinde. Çalışan sayısı 16-17 binlerden 10 binler seviyesine düşmüş durumda. Üretim ve istihdam düşerken, maalesef dışa bağımlılığı artıracak ithalat rakamlarının da oldukça yükseldiğini görüyoruz. 350 milyar dolar dış borcu olan bir ülke. Cari açıkta, ABD'den sonra en yüksek ikinci ülkeyiz" dedi.

CHP'li Ali Rıza Öztürk de hükümete eleştirilerini sürdürdü. Öztürk, 'Zonguldak' denilince akla kömür ve iş kazalarının geldiğini söyledi. 17 Mayıs 2010'da TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen ve 30 işçinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasının ardından dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, işçilerin acı çekmeden öldüklerini belirtirken, "Güzel öldüler" demesine atıfta bulunan Öztürk, "Hani güzel güzel insanlar ölüyor Zonguldak'ta, onlar akla geliyor" dedi. Öztürk, "Madencilikle uğraşanlar yer altında illegal işlerle uğraşıyormuş muamelesi görüyor. Siyasi iktidar da bunu seyrediyor" diye konuştu. Öztürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın kongreye katılmamasını da kınadığını söyledi.

BAKAN YARDIMCISI: SİYASİ YAKLAŞIMLAR ÖN PLANDA

Son olarak kürsüye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, eleştirilere cevap verdi. 8 aylık Bakan Yardımcılığı görevinde madencilerin bütün toplantılarına katıldığıın belirten Balta, "Bu toplantılarda özellikle madenciliğin sorunlarıyla ilgili değil, farklı yaklaşımlar, siyasi yaklaşımlar ön planda oldu. Ben Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı olarak buradayım. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız da benim daha önce katıldığım bütün madencilik toplantılarına katıldı. Bugün 5'inci kez madencilerle beraber oluyoruz. Yani biz madencileri ayağımıza çağırmıyoruz. Antalya'da, Sivas'ta, ülkemizin değişik yörelerinde madencilerin sorunlarını dinledik, dinliyoruz" dedi. 

'ELEŞTİRİLER HAKSIZ'

Hem özel sektöre, hem de TTK'ya yönelik eleştireri haksız bulduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Balta, şöyle devam etti:

"Özel sektörün Türkiye'de yaptığı çalışmaları, uygulamaları görüyoruz. Dünyada kullanılan en son teknolojileri kullanıyorlar. Elbette sıkıntılar vardır. Biz sadece eleştiriyle, iş yapan insanların moralini bozarsak, gelecekte çok verim bekleyemeyiz. Evet Türkiye'de iş kazaları var. Madenciliğin eksikleri var. Ama bunları ortadan kaldırmak bir zihniyet değişikliğiyle, hep beraber topyekün mücadeleyle mümkün olur. Burada kürsüden konuşmak çok kolay."

'KONUŞMA METİNLERİNİ DÜZENLEMEK LAZIM'

Sivil toplum örgütlerinin eleştirilerinin başlarının üstünde olduğunu vurgulayan Balta, "Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkmak, herhalde sadece oturduğumuz yerde slogan atmayla olmuyor. Çalışmak lazım. Şimdi hükümeti eleştiriyoruz. 2002'de IMF'ye borcumuz 25 milyar dolardı. Şu anda 2.3 milyar dolar. İhracatımız 36 milyar dolardı, şu anda 140 milyar doların üzerinde. Sağlıktaki dönüşümle beraber 75 milyon insanımız hastanelerde Türkiye'nin neresinde olursa olsun sağlık hizmeti alabiliyor. Uçakta seyahat eden kişi sayısı katlanmış. 16 bin kilometre duble yol yapılmış. Hızlı tren yapılmış. 3'üncü boğaz köprüsünün ihalesi yapılmış. Ben burada bunları söylemek istemezdim. Bu kongre kömür kongresi. Bu kongreye katılan insanların konuşma metinlerini de ona göre düzenlemek lazım bence" dedi.

CHP'li Ali İhsan Köktürk'ün, "O sansür olur" diyerek tepki göstermesi üzerine Bakan Yardımcısı Balta, "Sansür değil. Kömür kongresiyse, kömür kongresiyle alakalı eleştiriler burada yapılması lazım" diye konuştu. Bakan Yardımcısı Balta'nın konuşması sırasında bazı akademisyenler de salonu terk etti.

KONGRE BAŞKANI: FİKİRLERİN ÖZGÜRCE SÖYLENMESİ TARAFTARIYIZ

Bakan Yardımcısı Muhammet Balta'nın eleştirisi üzerine söz alan Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Doç.Dr. Tuğrul Ünlü, "Herkesin fikirlerini özgürce söyleyebilmesi taraftarıyız. Buralarda doğru şeyleri bulmamız lazım. Hepimizin hedefi doğruyu bulmak. Aklın ve doğrunun kaynağının da bilimden geçtiğine inanıyorum. Böyle bilimsel bir ortamda tabii ki bazı farklı siyasi düşüncelerin kendi fikirleri olabilir. Ama genel anlamda hepimizin bir hedefi ülkemizi medeniyetler seviyesine çıkarmak" dedi.

REKTÖR'DEN KONGRE BAŞKANINA TEPKİ

Açılıştaki konuşmasında, "Türkiye'nin büyük bir gelişme ivmesi yakaladığına inanıyorum" diyerek Bakan Yardımcısı Muhammet Balta'ya destek veren BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, açılışın ardından salondan çıkarken yanına gittiği Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tuğrul Ünlü'ye, "Sizi kınıyorum. Bunu konuşacağız daha sonra" diyerek tepki gösterdi.



EE(EE/AAA)