Ordu'ya gelen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin bugün İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ve Ordu Valiliği işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek olan 'Sivil Toplum Kamu Diyaloğu' toplantısına katıldı. TESK otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Bakan Şahin'in yanı sıra İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Canpolat, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu Belediye Başkanı CHP'li Seyit Torun, protokol üyeleri, daire müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Bakan Şahin yaptığı konuşmada, bu tür çalışmaların değişik illerde ve değişik zamanlarda sivil toplum ve kamu diyaloğunu anlatmak ve duyarlılık oluşturmak, güven oluşturmak ve bilgi paylaşımında bulunmak üzere yapıldığını söyledi. Bakan şahin, sivil toplum yapılanmamız itibariyle ülke olarak katetmemiz gereken belli bir hedefin olduğunu, bu alanda daha çok örgütlenmeye, daha çok bilime, akla ve sağduyuya dayalı çalışmalar yapmaya, böylelikle ulusal birliği ve güveni arttırmaya ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Bakan Şahin, "Bu noktada demokratik bir sistem kurabilmenin temel şartı da, toplumun değişik kesimlerinin örgütlenebilmesidir. Dolayısıyla demokratik olmayı ve demokratik sistemi tercih eden toplumlar, farklılıklara saygılı olmanın yanında, farklı düşüncelerin ve yapıların, örgütlenmelerin önündeki engelleri de varsa ortadan kaldırmalıdırlar" dedi. 

'ETKİLİ VE BAŞARILI BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLENMESİ'

Bakan Şahin, demokratik düzenin sürdürülebilmesinin etkili ve başarılı bir sivil toplum örgütlenmesinin varlığına bağlı olduğunu da dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanların yaşadıkları topluma karşı sosyal sorumluluk duyguları ve örgütlenme arzuları günümüzde giderek artmaktadır. Bugün bütün gelişmiş toplumların yapısında bu sivil örgütlenme taleplerinin olumlu izleri ve etkileri kendini göstermektedir. Hükümetler olarak, sivil toplum kuruluşlarını demokratik sistemin en önemli yapı taşları olarak görmekteyiz. Bundan dolayı sivil toplum kuruluşlarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak, devlet ve sivil toplum arasındaki güveni tesis etmek, özgürlük ortamı sağlamak aracılığıyla Dernekler Kanunu ve Vakıflar Kanunu yenilenerek yeniden yasalaştırılmıştır. Böylece sivil toplum kuruluşlarının teşkilatlanmaları ulusal ve uluslararası faaliyetler dahil her türlü işlemleri kolaylaştırılmış, sivil toplum kuruluşlarını güçlendirecek temel hak ve özgürlüklerin alanı genişletilmiş ve bunun sonucunda da sivil toplum kuruluşlarının sayılarının ve faaliyetlerinin artmasına imkan sağlanmıştır. Örneğin faal derkeklerimizin sayıları yüzde 50 civarında artış göstererek, bugün itibarıyla 90 bin sayısını aşmıştır. Dernek üye sayılarında da benzer bir artış meydana gelmiş, ülke nüfusumuzun yüzde 10'undan fazlası en fazla bir derneğe üye olma konumunda, en fazla bir derneğe üye olmuş bir yapıya dönüşmüştür."

EK(İS/COŞ)