Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 5 Nisan 2012 tarihinde Garanti Bankası ve TÜRSAK Vakfı'nın işbirliğiyle çocuklar için gerçekleştirilen 'Garanti Mini Bank 9'uncu Çocuk Filmleri Festivali'nin açılışı törenine katılmak için Konya'ya geldiğinde Mevlana Müzesi'ni de ziyaret etti. Bakan Günay, Mevlana Müzesi'nde yeni restore edilen Derviş Hücreleri adı verilen odaları gezdiği sırada 'LED' ekran monitöre simülasyon amaçlı yansıtılan bir dervişin kafasını çevirerek gözleriyle, ekranın önünden geçerken kendisini takip ettiğini fark etti. Bunun üzerine Bakan Günay, 'Bu ne?' diye sordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü de, "Ziyaretçileri kafasını öne eğerek selamlıyor. Ama programı tamamlanmadığı için sadece göz takibi yapıyor" diye cevap vermesi üzerine tepki gösteren Bakan Günay, "Çalışmayan şeyi niye bana gösteriyorsunuz. Ben müzeden çıkana kadar kaldırın" talimatını verdi.

MONİTÖRÜ SÖKEMEDİLER

Bakan Günay diğer derviş hücrelerini gezerken, müze görevlileri önce monitöru kaldırmak istedi. Fakat duvara montajlı olduğu için çıkartamayınca, çareyi ekranı kapatmakta buldu. 5 Nisan tarihinde kapatılan monitör açılmadan yaklaşık 5 ay boyunca yerinde bekletildi.

SAKALLI DERVİŞ GİTTİ, YERİNE SEMAZEN GELDİ

Bakan Günay'ın tepkisin üzerinden 5 ay geçtikten sonra, monitör müzenin bahçesindeki Derviş Hücreleri'nin önünde bulunan başka bir bölüme taşınırken, derviş silüeti de değiştirildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde hazınlandığı belirtilen ve yüklenen yeni bir program ile ekrana tennure giymiş selam duran sakalsız bir semazen silüeti yansıtıldı. Semazen, derviş silüetinin aksine önünden geçen turistleri takip etmiyor ve hareket etmeden selam durur bir şekilde sadece gözlerini açıp kapatıyor.



MKY(İA/COŞ)