Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sütlüce'deki çadırında bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile kameralar karşısına geçen Bakan Eroğlu, 2011'de İstanbul'da yapılan ağaçlandırma çalışmaları ve barajlardaki doluluk oranıyla ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Eroğlu, "İstanbul'un şu anda su sorunu yok" dedi. Eroğlu, "Şu anda barajlarda toplam su biriktirme kapasitesi 1 milyar 453 milyon metreküp. O noktaya ulaştık. İstanbul'da şu anda ortalama su kullanımı yıllık ortalama 2 milyon 250 bin metreküp. 2011 yılına bakarsak İstanbul yaz aylarında 2.5 milyon metreküp su kullanmış. Melen İstanbul suyunun sigortasıdır. Neden ? İstanbul bir tek havza sayılabilir ama Melen havzası başka bir havzadır. İstanbul'da havzalarda kuraklık olduğu zaman orada kuraklık olmuyor. İstanbul'da 2 -3 ay kuraklık sorun yaratabilir. Dolayısıyla Melen suyu İstanbul'un sigortasıdır. 2011 yılında biz Melen ve Yeşil Çay' dan İstanbul'a 110 milyon metreküp su verdik. İstanbul'da su kesintisi olmayacak bunu yaşatmayacağız. Çünkü İstanbul herşeyin en güzeline layıktır diye düşünüyorum" diye konuştu.


"BARAJLARIMIZDA YAKLAŞIK 556 MİLYON METREKÜP SU VAR"


Bakan Eroğlu, "Avrupa yakasında günde 1 milyon 450 bin su kullanılırken Asya yakasında 750 bin metreküp su kullanılıyor. Su kaynaklarımızın çoğu Asya yakasında. Asya'dan Avrupa'ya su iletmek gerekiyor. Salacak'tan Sarayburnu'na deniz boru hattı döşemek suretiyle Asya'daki suyu Avrupa'ya iletme imkanı bulduk. Bu önemli bir yatırımdır. DSİ de boğaz geçişini gerçekleştirdi. Bu yıl içinde devreye aldığımız zaman Melen suyunu hem Asya hem de Avrupa'da kullanacağız. Melen ile beraber herhangi bir sıkıntı olmayacak hatta 2060 yılına kadar İstanbul'un suyunu planlıyoruz.


Bu seneki suya gelince bugün itibariyle barajlarımızda yaklaşık 556 milyon metreküp su var; ama tabii her an Yeşil çay ve Melen'den takviye edebiliriz. 2011' de Yeşil çay'dan ve Melen'den 110 milyon metreküp su verildi İstanbul'a. Ama geçen seneki barajlardaki su miktarı daha fazlaydı. Geçen sene aynı tarihte 739 milyon metreküp barajlarda suyumuz vardı. Bu sene endişe edecek birşey yok yağmur ve kar geliyor " diye konuştu.


Melen barajının projesini tamamladık. İnşaat için ihaleye çıktık. İnşallah bu sene temelini atacağız. Melen barajını bakanlık olarak yapacağız. Hemen enerjiden kazanacağız hem de pompa istasyonlarından çok önemli kazanç sağlayacağız" dedi.


BİRİ ANADOLU DİĞERİ AVRUPA YAKASINA İKİ KENT ORMANI GELİYOR


İstanbul genelindeki ağaçlandırma çalışmalarından da bahseden Bakan Eroğlu, "İstanbul için 90 bin dekar araziyi ağaçlandırdık. Şu ana kadar diktiğimiz ağaç sayısı 3 milyon 53 bin fidan" dedi. Eroğlu, 2011 yılı içinde İstanbul'da 1 milyon 2 bin 11 fidan dikmek istediklerini belirterek, "Şu anda 2011 yılında İstanbul'da orman teşkilatımız tarafından dikilen fidan sayısı 1 miyon 350 bin adet. Fidan talep edilirse bu talebi karşılayacağız" diye konuştu. İstanbullular'ın mesire alanı ihtiyaçlarını karşılamak için de harekete geçtiklerini ifade eden Eroğlu, "İstanbul'da nüfus arttı. Mesirelik alan ihtiyaçları var vatandaşlarımızın. Bu maksatla Başbakanımızın da talimatıyla biz iki kent ormanı için harekete geçtik. Bir tanesini Alibeyköy barajının kenarına Dünya kent ormanı adıyla yapacazğız. Diğeri de Ömerli Barajı'nın yanında uygun bir alanda Asya ormanı olacak. Vatandaşlarmız burada her türlü mesirelik alan ihtiyaçlarını karşıayacaklar" dedi.


"KESİLEN AĞAÇLARIN ON MİSLİ KADAR FİDAN DİKECEĞİZ"


Orman ve Su İşleri Bakanı gazetecilerin üçüncü köprünün geçeceği alandaki yeşil alanların akıbetiyle ilgili sorusuna da yanıt verdi. Eroğlu, "Köprünün güzergahı en uygun güzergah seçildi. Köprü güzergahında elbette birtakım ağaçlar sökülebilir. Onları taşıyarak başka alanlara dikeceğiz. Bir de Ulaştırma Bakanımızla görüştük. Kesilen ağaçların on misli kadar fidan dikeceğiz. Bunun da müjdesini vereyim. Bir de Ulaştırma Bakanlığıyla şu konuda anlaştık. Ormanlık ya da yaban hayatının zarar görmemesi için, ekolojik köprüler de kurulacak. İçme suyu havzalarında da bir problem doğmayacak" yanıtını verdi.


Ergene Havzası'la ilgili çalışmaların ne aşamada olduğusu sorusuna ise Bakan Eroğlu, "Ergene kirlendi ama maalesef belediyeler ve sanayi kirletiyor. Oradaki CHP'li belediyelerin hiçbirinin atık su arıtma tesisi yok. Kanun tesis yapın diyor; böyle emrediyor. Sayın Başbakanımız emir verdi. 'Gerekirse mevzuatta değişiklik yapın siz yapın' dedi. Biz de eylem planı hazırladık. Eylem planı sadece arıtma tesisi kurmak değil, dere ıslahları ağaçlandırma, erozyon kontrolü hepsi yapılıyor " diye konuştu.


TOPBAŞ'TAN VATANDAŞLARA SU TASARRUFU ÇAĞRISI


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na İstanbul'a yaptıkları katkılardan ötürü teşekkür etti. Topbaş, "İstanbul'un şu anda su sorunu yok. Geçen yıla göre barajlardaki doluluk oranı eksik. Her yıl bir sonraki yıla birikimle geçmek zorundayız. Biz tasarrufu da öneriyoruz. Bu gerek enerjide gerek akaryakıtta gerek suda olsun. Herşeyi tasarruflu ve doğru kullanmak zorundayız. Kaynaklar fazla olabilir; maddi gücümüz çok fazla olabilir. Başka coğrafyadaki insanları da düşünmek zorundayız. Medeni bir insan israf etmeden kaynakları doğru kullanmak zorundadır. Bu da kent yönetimine büyük bir katkı anlamını taşımaktadır" dedi.