Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ne yaptırılan kreşin temel atma törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, burada yaptığı konuşmada, mesleki eğitimi önemsediklerini ve meslek liselerini Türkiye'nin en popüler okulları haline getirmekte kararlı olduklarını söyledi.

Türkiye'nin bazı konularda geç kalmış olabileceğini, ancak geç kalınan konuları hızla telafi ettiklerini aktaran Bakan Ergün, şöyle konuştu:

"Şimdi organize sanayi bölgelerimizde çalışan kadınlarımızın çocuklarını bırakabilecekleri kreşler yapıyoruz. Gerçekten organize sanayi bölgelerinde nitelikli eleman ihtiyacı uzun zamandan beri baş gösteren bir ihtiyaç. Bunun en önemli nedeni, Türkiye'de mesleki eğitimin tahrip edilmiş olmasıdır. 1997 yılından sonraki gelişmeler, 2007 sonrasına kadar devam eden bir süreçte büyük bir tahribat yaptı. Meslek lisesinde öğrenciler azaldı. İyi öğretmenler başka okullara kaçtı. Çocukların önü tıkandı. Üniversiteye gitmeleri engellendi. Ayaklarına koca koca taşlar bağlandı ve 'Haydi koşun' denildi. Bu büyük bir haksızlıktı. Bu haksızlığı düzeltmek için 10 yıldan fazla beklememiz gerekiyordu. Çocuklar 28 Şubat'a kurban gitti. O kadar gence yazık oldu. O kadar memleketin geleceği tahrip edildi. Şimdi Allah'a şükür bu engeller kalktı. Göreceksiniz, meslek liseleri ülkenin en popüler liseler haline gelecek. Türkiye'de lise eğitimlerinin yüzde 65'ini meslek lisesi eğitimleri haline getirmekte kararlıyız."

Meslek liselerine, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından fazlasıyla teşvik verildiğini kaydeden Bakan Ergün, "Şimdi zaten organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri kurulmasını, sanayi ile iç içe olmalarını da sağlıyoruz. Türkiye'nin birçok organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri kuruyoruz. Organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek liselerine, Milli Eğitim Bakanlığı, kendi meslek liselerinde öğrenci başına kaç lira harcama yapıyorsa onun bir buçuk katı kadar nakit destek verecek. O yüzden bu okulu Milli Eğitim Bakanlığı'na devretmeyin, kendiniz işletin" diye konuştu.

'POZİTİF AYRIMCILIK YAPTIK'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise konuşmasında toplumsal huzur ve barışın sürdürülebilir kalkınmadan geçtiğini belirtti. Bunun için toplumun tüm gücünün kullanılması gerektiğini kaydeden Bakan Şahin, şunları söyledi:

"Rekabetin çok hızlı ve acımasız bir şekilde yaşandığı dünya düzeninde, koyduğumuz hedeflere ulaşmanın yolu herkesin ama herkesin tüm kabiliyetini kullanmaktan geçiyor. Ehliyet ve liyakat esaslı bir büyümeyi hedefinize koyamazsanız hiçbir hedef koyamazsınız. Kaybedecek hiçbir lüksümüz yok. Herkesi bu ana aktörde özne yapmak zorundayız. Yaşam kalitesinde son 10 yılda Türkiye'de hiçbir şeyin eskisi kadar olmadığını gösterdik. Doğuştan gelen hakkı kullanmalarını, eğitim, yaşam hakkını kullanmaları için pozitif ayrımcılık yaptık. Eğitimde yaptığımız son çalışmalarla artık kız çocuklarımızla erkek çocuklarımız eşit eğitim imkanlarından istifade etmeye başladı. Aile yaşantısını uyumlu hale getirmek için bu temeller çok önemli."

Temel atma törenine Bakan Ergün ve Bakan Şahin'in yanı sıra, Ak Parti Gaziantep milletvekilleri, protokol üyeleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Yapılan konuşmaların ardından kreşin temeli, Bakan Ergün ve Şahin tarafından atıldı.



ZG(OA/CK)