Denizli'ye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Karahayıt Colossae Otel'de Vali Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Bilal Uçar, Nihat Zeybekci ve Nurcan Dalbudak, Denizli Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, müteahhitler ve yapı denetim firmalarının temsilcileriyle toplantı yaptı. Toplantıda söz alan Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, TOKİ'nin kentlerde çalışma yaparken, kentsel dönüşümün uygulandığı kenar semtlerden çıkmaması gerektiğini belirtip, "TOKİ, müteahhitlerin alanına girmemelidir. Bu konuda hassasiyet bekliyoruz" diye konuştu.

'IMF'YE BORÇ PARA VERECEĞİZ'

Sivil toplum örgütlerinin, yerel yöneticilerin sorunlarını ve taleplerini dinleyen Bayraktar, kalkınma, gelişme ve çalışmalarda siyaset yapılmaması gerektiğini belirterek, hangi partiden olursa olsun ülke menfaatleri söz konusu olduğunda birlikte hareket edilmesini istedi. Bayraktar, "Türkiye büyüyor, gelişiyor. Mart ya da Nisan ayında IMF'e borç para vereceğiz. Arap Baharı, çevremizdeki sıkıntılara rağmen istikrarlı bir şekilde yürüyoruz. Türkiye yeniden şekillenirken, büyümeyi de ihmal etmiyor. Ancak, alt ve üst yapı bakımından kentlerden gelen fotoğraflar iyi değil. Depreme dayanıksız yapılar ve çarpık kentleşme var. Kentlerin genel görünümü iyi değil" dedi.

'GÖNÜL RIZASI ALINACAK'

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin kaçak ve depreme dayanıksız yapılardan kurtulması gerektiğini sözlerine ekleyerek, "Kentsel dönüşümü uygularken, gönül rızası alacağız. Kimsenin evini zorla yıkmayacağız. Kimsenin evini de rızasını almadan yıkmak gibi bir düşüncemiz yok. Biz insanların mal ve can kaybını önlemek için yasa çıkardık. İnsanlarımız bunun bilincinde olsun. Topyekün kentsel dönüşümü gönülleri rızasını alarak uygulamalıyız. Türkiye, yılda 55 milyar doyar enerji ithal ediyor. Bu rakamın yüzde 60'ı konutlarda kullanılıyor. Konutlarımızda da yalıtım sorunu var. Kentsel dönüşümle yalıtım sorununu giderip, 8-10 milyar dolar tasarruf yapabiliriz" diye konuştu.

'TEKNELER UYDUDAN TAKİP EDİLECEK'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Avrupa'nın Türkiye'yi çevre konusunda sürekli uyardığını belirtip, "Dönün bir de Çin ve Hindistan'a bakın" dedi. Bayraktar, Avrupa'nın sanayiye geçişinden sonra çevreyi kirlettiğini, şimdi de çevreyi temiz tutmak için çaba harcadığını dile getirip, "Türkiye, Avrupa kriterlerini uygulamaya çalışıyor. Ama bizim rakiplerimiz var. Temiz çevre demek maliyet demektir. Bize, 'Çevreyi temiz tutun diyenler' dönüp bir de Çin'e, Hindistan'a baksınlar. Biz, çevreye duyarlıyız ama haksız rekabet ediyoruz. Bir ürünü bizden daha ucuza mal eden Çin ve Hindistan gibi ülkelerle de rekabet etmek zorundayız. Avrupa'nın deniz kıyıları en temiz olan üçüncü ülkesiyiz. Daha da temiz olmalıyız. Tekneler bundan sonra uydudan takip edilecek. Denizlerin kirletilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kirletene gerekli cezayı keseceğiz" dedi.

TURİZM TEŞVİKİ İÇİN ÇALIŞACAK

Erdoğan Bayraktar ve beraberindekiler, daha sonra Karahayıt'ta TOKİ tarafından yaptırılan ve inşaat halinde olan TOKİ Karahayıt 250 konut ev pansiyon uygulamasını ziyaret etti. İnşaatları inceleyen Bayraktar, "Karahayıt bölgesi turizm teşvik kapmasında değil. Karahayıt ile Pamukkale'nin turizm teşvik kapsamına alınması için çalışacağız. Diğer bakanlıklarla da görüşülüp, gereken neyse yapılacak" yorumunda bulundu.

Bakan Bayraktar, Denizli Valisi Abdülkadir Demir ile Belediye Başkanı Osman Zolan'ı da makamında ziyaret etti. Bayraktar, öğleden sonra park ve caminin temel atma törenine katılacak.



FI,RÇ(AÖ/SS)