Timur TARLIĞ/İSTANBUL, TÜRK Akreditasyon Kurumu'nun (TÜRKAK) toplantısına katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, (helal gıda konusunda) "İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri, kuruluşları arasında bir akreditasyon komitesi kuruldu ve bunun başkanlığına da TÜRKAK seçildi. Yani İslam ülkeleri de bu konuda Türkiye’nin öncülüğüne önem veriyor" dedi.


Akredite Kuruluşlarla İşbirliğini Geliştirme Toplantısı TÜRKAK'ın ev sahipliğinde The Marmara Otel’de yapıldı. Toplantıya Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve çeşitli sektörlerden temsilciler katıldı.

Törende konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kurumun AB Bakanlığı’na bağlanmasından bu yana çalışmaları değerlendirdi. Akreditasyonun önemine değinen Bağış, şunları söyledi:


“Bugünki buluşmamız ümit ediyorum ki akreditasyon konusunda çalışan, bu işe kafa yoran, bu alana ilgi duyan ve TÜRKAK’ın üstlendiği sorumlulukların Türkiye’nin önünü nasıl açacağı konusunda fikirlere sahip olan siz değerli katılımcıların istişare yapması birbiriyle empati kurabilmesi acısından önemli olur. Atalarımızın sözleri her zaman bize ışık tutar. Atalarımız ne demiş 'Danışan dağı aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış' Biz bugün sizle tanışmak için bir araya geldik. Sizlerin fikirlerinizi önemsiyoruz. Doğası itibariyle müzakereyi ve istişareyi esas alan AB sürecinde her türlü danışma mekanizmasını canlı tutmak, ülkemizde bu kültürü geliştirmek devletin yerel yönetimlerle, sivil toplum örgütleriyle, özel sektörle, akademik çevrelerle, üniversitelerle yakın ilişki içinde olması zaten AB standartlarına ulaşmamız açısından çok çok önemli.

Bugün de akreditasyon konusunda yetkin kuruluşlarımızın temsilcileriyle, sizlerle AB standartlarında akredite etmek için ülkemizi, birlikte neler yapabiliriz, TÜRKAK’ın yeni yapılanmasında nelere hassasiyet göstermemiz gerekir. Bu konuda sizlerin görüşlerini dinlemek istiyoruz.”


”DÜNYA’NIN EN GÜÇLÜ 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ”


Türkiye’nin hedefleri olduğunu belirten Bağış, “2023 yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olacaksak, 500 milyar dolar ihracat üretimini yakalayacaksak güven unsurunu iyi oluşturmalıyız. Akreditasyonun vesilesiyle gerçekten Türk malının bütün dünyada aranan talep edilen noktaya gelmesi için neler yapabiliriz? Bunları da sizlerle istişare etmek istiyoruz. Yeni yasamız bunu sağlayabilmemiz için bize gerekli fırsatları verecek. O açıdan son derece uyumlu” dedi.

 


”HELAL GIDA”


Helal gıda konusu üzerine eğildiklerini belirten Egemen Bağış, şöyle konuştu:


“Bu konuda uluslararası açıdan yaklaşılmış tam bir standart yok. Dünya ekonomisinde gerçekten buna yönelik birtakım çalışmalar var. Hatta helal belgelendirme faaliyetlerinin akreditasyonu konusunda ilk teorik çalışma İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Kuruluşları Birliği var, bunun yayınladığı standartlar. Bu standartlara göre akreditasyon faaliyetleri henüz gerçekleştirilememiş. Uluslararası kabul gören bir akreditasyon mekanizmasının oluşturulması TÜRKAK’ın daha önce öne sürdüğü görüşlere paralel olarak İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri, kuruluşları arasında bir akreditasyon komitesi kuruldu ve bunun başkanlığına da TÜRKAK seçildi. Yani İslam ülkeleri de bu konuda Türkiye’nin öncülüğüne önem veriyor. Bence ülkemizin gerçekten bu konuda atacağı adımlar çok önemli olacak. Burada sadece helal konusunu, İslami usullere göre üretim değil, aynı zamanda dinimizin gerektirdiği gibi kaliteli üretimi sağlayabilecek standartlar konusunda nasıl bir çalışma yapılmalı? Bu konuda da sizin görüşlerinizi arkadaşlarımızın dinlemesinde ben çok yarar görüyorum. Gerçekten İslam dünyasında bu işi hakkıyla yapabilecek bir mekanizmayı nasıl oluşturabiliriz. Hem istismara fırsat vermemek hem de gerçekten kaliteli ürünü insanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği sağlıklı, kaliteli, hijyen standartlarında helal gıdayı nasıl temin edebiliriz bunu akreditasyonu konusunda nasıl bir işbirliği yapabiliriz? Bu konuda da sizin görüşlerinizi dinlemek istiyoruz.


Bu süreçte de Türkiye’nin anasının ak sütü gibi helal olan AB tam üyelik hedefine de bir yandan ulaşabileceğimize inanıyoruz. Çünkü bugün Avrupa içerisinde de her geçen gün büyüyen bir Müslüman toplum var. Onlar açısından da bu süreç önemli. Ama İslam dünyasında da bu konuda bir ortak mekanizmayı sağlamak gerekiyor. Bu konuda Türkiye’ye verilen bir güven var.”


MERKEL, AB ÜYELİĞİMİZE YÖNELİK POZİTİF SÖYLEMLER DİLE GETİRDİ


Bakan Bağış'ın açılış konuşmasının ardından TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücel’in moderatörlüğünde toplantıya geçildi. Katılımcıların da söz aldığı toplantıda sektörel sorunlarla ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.

Sektör temsilcilerini dinleyen Bakan Bağış, toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyaretini değerlendiren Bağış, “Sayın Başbakanımızın Almanya ziyareti, Türkiye’nin AB tam üyelik hedefine yönelik kararlılığını göstermesi açısından önemli. Sayın Merkel de Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik pozitif söylemler dile getirdi. Gerçekten Türkiye’nin AB üyeliği Türkiye açısından olduğu kadar AB için de önemlidir ama sürecin kendisi sonucundan daha da önemlidir. Biz o yüzden ‘durmak yok yola devam’ sloganıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.