Tarihi Ayavukla Kilisesi'nde Basın Müzesi yapımına olanak sağlayan protokolün imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, eski bakan Işılay Saygın, ilçe belediye başkanları, gazeteciler ve belediye meclis üyeleri katıldı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel yaptığı konuşmada basın mesleğinin çileli, zor bir meslek olduğunu söyledi. Sertel, "Basın mensupluğu gurulu insanların tercih ettiği, alnı açık, evine ekmek getirmek isteyen insanlar için önemli bir meslektir. Eskiden daktilo, teleksle, ankesörlü telefonla yazdırılan haberler, 10-12 film karesiyle çekilen fotoğraflarla işimizi yapıyorduk. Teknoloji değişti. Dijital devir yaşıyoruz. Ancak basın mensuplarına kimse sahip çıkmadı. Özlük hakları bitirildi. Sigorta hakkını bile zor elde eden bir meslek haline geldi. Biz gazeteciler toplumun vicdanıyız. Yorum katmaksızın olanı biteni, haberi vermek durumundayız. Bizler kurşunlara, bombalara, öldürülmelere şehit vermelere almıştırılmak istendik. Bir dönem gazetecileri öldürenler şimdi gazetecilik mesleğinin ötesinde işlevi olmayan arkadaşlarımızı cezaevlerine doldurmakta, yargısız infaza tabii tutmaktadır. Üç, üç buçuk yıl suçunu bilmeden insanlarımız cezaevinde yatmaktadır" dedi.

Sertel, Basın Müzesi’nin gazetecikle ilgili tarihe not düşülmesini sağlayacağını vurgulayarak, "Bugünlerde yaşanan ızdıraplar, ailelerinden alınıp cezaevlerine gönderilen insanlar da tarihe not düşecektir. Gazetecilerin arşivi yok. Tarihle yok olup giden büyüklerimizin isimleri yok olup gidiyor. Her şey gelip geçer, eserler kalır. Basın Müzesi de bunlardan biri. Bizler Hasan Tahsin’in torunlarıyız. Ancak Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumcu başta olmak üzere basın şehitlerimizle de gurur duyuyoruz. Bize göre basın şehitlerimiz için bir heykel bu bölgeye çok yakışacaktır" diye konuştu.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise "Bir öğretim üyesiyim. Derse başlarken önce anlatacağımız konuyu, kelime anlamını, ardından tarihçesini, dersi bitirirken bu birikimin yeni mesajlarını geleceğe dönük neler yapılması gerektiğini anlatırız. Bu protokol böyle bir sürecin, gereksinimin tarihe not düşmesidir. Güzel başlangıçlar güzel sonuçlar getirmelidir. Geçmişini bilmeyen geleceği bilemez. Müzeler bize geçmişimizi hatırlatır" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Basın Müzesi’nin hayırlı olmasını diledi. Ayavukla Kilisesi ve Müze’nin önünü açmak için kamulaştırma çalışması başlattıklarını belirten Kocaoğlu, Kadifekale, Konak, Fevzipaşa dahil tarihi aksı ayağa kaldıracaklarını söyledi. Agora, Tarihi Medeniyetler Müzesi’yle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Kocaoğlu, Kadifekale restorasyonu ihalesine çıkacaklarını belirtti. Körfez, kıyı ve teraslarla ilgili tasarım çalışmalarını hızlandırdıklarını dile getiren Kocaoğlu, "Tasarım projeleri ortaya çıkınca kamuoyuyla paylaşacağız. Görüşler alınacak. Körfez’in temizlenmesi için yapılacak proje ve ÇED raporu ihalesi tamamlandı. Kazanan firma çalışmalar başlayacak" diye konuştu.

Kentsel Dönüşüm Projeleri’nden Hükümet’in 'Roman açılımı' kapsamındaki üç proje ile Büyükşehir Belediyesi’nin Limontepe ve Aktepe projelerinin İçişleri Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu onayına gönderildiğini belirten Kocaoğlu, onaydan sonra çalışmalara hızla başlamayı düşündüklerini söyledi. Yerinde çözüm yapacaklarını, kimsenin yaşadığı bölgeden ayrılmayacağını belirten Kocaoğlu, ne hak sahibinin ne de müteahhidin mağdur olacağını söyledi. Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümü belediyenin finanse edeceğini dile getiren Kocaoğlu, Buca tramvayını Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağını, Konak tramvayı için DPT onayı beklediğini, Karşıyaka tramvayı için de görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Metro projesinde ışığın göründüğünü belirten Kocaoğlu, 2012’nin yarısında Üçkuyular Hattı'nın tamamlanacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Kocaoğlu, Sertel ve Yılmaz, Basın Müzesi protokolünü imzaladı. Basın Müzesi’nde basınla ilgili tarihi belge, döküman, fotoğraf ve malzemeler sergilenecek.



UB(İÖ/CK)