Başbakan Yardımcısı Bülent Erinç, merkez Yıldırım İlçe Belediyesi tarafından yaptırılan Huzur Sarayı’nın açılışına katıldı. Açılışta konuşan Arınç, yaşlıların konaklamasını ve bakımını sağlayan merkezin önemine değindi. Türkiye'de aile kavramının artık çekirdek aile kavramına dönüştüğünü söyleyen Arınç, “Anne-baba, varsa bir tane de çocuk. Büyükler nerede olacak? Onlar ne kadar uzak olursa o kadar iyi olacak. Çocuklar büyükanne, büyükbaba sevgisinden mahrum kalıyor. Ailelerin bereketi maalesef bu yüzden giderek kayboluyor. Huzursuzluklar başlıyor. Huzurevlerinin sayısı çoğalmaya başlıyor” dedi.

“TÜRKİYE NÜFUSU YAŞLANMA İSTİDADINDA”

Avrupa’nın nüfusunun giderek yaşlandığına değinen Bülent Arınç, Türkiye’nin de yaşlanma istidadında olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan’ın ailelere üç çocuk yapma tavsiyesini hatırlatan Arınç, “Sayın Başbakanımız bu gidişi engellemek için ailelere çocukları olsun diye tavsiyelerde bulunuyor. Bu hepimizi gülümseten bir tavsiye ama aslında sosyal çok büyük bir gerçek. Nüfusun yaşlanmasını önlemek için çocuklarımıza önem vermek zorundayız” diye konuştu.

Konuşmasında İsveç ve Norveç örneğini veren Başbakan Yardımcısı, bu ülkelerde kişi başına düşen milli gelirin 40 bin dolar seviyelerinde olduğunu ancak en fazla intihar oranın ise İsveç’te olduğunu belirtti. Arınç, “O ülkelerde kiralık dede uygulaması başlamış. Söylerken utanıyorum ama gazete aynen böyle yazıyor. Ailede çocuklar bu ihtiyacı hissetmişler. O ülkelerde çocuklar, 15-16 yaşlarına geldi mi evden ayrılır hatta evden ayrılmaya da mecbur edilir. Çoğu zaman kadınlar ve erkekler birbirlerinden ayrı yaşar. Karı kocalardan söz ediyorum. Demek ki fıtri bir inanç olarak çocuklar,  büyüklerini de görmek ve tanımak istiyorlar. Dedelerini tanımamışlar da kiralık dede ve büyükanne uygulaması başlatmışlar. Eskiden büyükanne ve büyükbabalar evlerde huzurun kaynağı olurdu. Adeta evin huzur sigortasıydı onlar. Bir şekilde evlerimizden uzak kaldılar” dedi.

Konuşmasının ardından Arınç, Huzur Sarayı’nı gezerek, burada kalan yaşlılarla sohbet etti. Arınç daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Şükraniye Spor Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdikten sonra Mudanya’dan denizyoluyla İstanbul’a hareket etti.


IA,FK(FK/AAA)