Prof. Dr. Betül Tanbay’ın avukatı Bahri Belen, operasyonla ilgili olarak ‘Gezi eylemleri’ni işaret etti.

Eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras bu sabah saatlerinde akademisyenlere yönelik olarak gözaltıların olduğunu duyurdu. 

Uras, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Turgut Tarhanlı ve birçok öğretim üyesinin bu sabah saatlerinde gözaltına alındığını duyurdu.

PROF DR. BETÜL TANBAY KİMDİR?

Gezi Parkı eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen heyetin içinde de yer alan Betül Tanbay, Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Tanbay, ünlü matematikçi Cahit Arf tarafından 1948 yılında kurulan Türk Matematik Derneği’nin 62 yıl sonra seçilen ilk kadın başkanı olmuştu. Tanbay, Avrupa Matematik Derneği (EMS) Yönetim Kurulu'na da seçilmişti.

Gözaltına alınan isimlerin 1 yıldan uzun süredir tutuklu bulunan ve iddianamesi hâlâ hazırlanmayan Osman Kavala'nın yöneticisi olduğu Anadolu Kültür Derneği'nin üyeleri olduğu aktarıldı.

Anadolu Kültür'ün yönetim kurulu başkanvekili Yiğit Ekmekçi, yönetim kurulu üyesi Ali Hakan Altınay da var. Anadolu Kültür'ün genel koordinatörü Asena Günal ve danışmanları Çiğdem Mater ile Meltem Aslan da operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında.

Evrensel’in haberine göre; Prof. Dr. Betül Tanbay’ın avukatı Bahri Belen, ‘Gezi eylemleri’ni işaret etti. Belen, ‘soruşturma numarasının 2014 tarihli olduğunu’ aktardı. Belen, “Bize verilen bir bilgi yok henüz ama öyle sanıyorum ki Gezi ve onunla bağlantılı olaylar nedeniyle yapılmış bir operasyon. Anadolu Kültür’e yönelik olduğu bilgisi de var ama henüz netleşmiş bir durum yok” dedi.

İddianamesiz tutuklu 1 yıl

Öte yandan; Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan iş adamı Osman Kavala, 18 Ekim’de cezaevinde bir yılını doldurdu. O günden bu güne geçen süre içinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından henüz bir iddianame hazırlanmazken, Kavala’nın avukatları tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular da şimdilik yanıtsız kalmış durumda.

Türk-Polonya ve Türk-Yunan İş Konseyleri, Güneydoğu Avrupa Demokrasi Merkezi, TESEV, Açık Toplum Enstitüsü, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi gibi kuruluşların yönetiminde yer alan, son dönemde ise kurucusu olduğu Anadolu Kültür adlı girişimin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.