Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Cezaevi Cumhuriyet Savcısı Ünal Bingül ile birlikte cezaevlerinde incelemelerde bulunan Müsteşar Birol Erdem, cezaevi müdürlerinden sorunları hakkında bilgi aldı. Kader mahkumları ile görüşüp dertlerini dinleyen Müsteşar Birol Erdem, DHA'ya açıklamalarda bulundu.

CEZAEVLERİNİN KAPASİTESİ ARTACAK

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre Türkiye'de 21 değişik tip ve 36'sı açık olmak üzere toplam 370 cezaevi bulunuyor. Cezaevlerinin toplam kapasitesi 116 bin 754 olmasına karşın yaklaşık 130 bin tutuklu ve hükümlü olduğuna ilişkin bilgileri değerlendiren Müsteşar Birol Erdem, "Son ceza yasalarındaki değişikliklerle birlikte infaz yasası cezaevinde kalma süresini artırdı. Bu nedenle cezaverlerindeki doluluk oranı da artmış oldu. Ceza yasalarındaki bu değişikliğe parelel olarak elbetteki cezaevlerindeki kapasitenin artırılması gerekiyor. 2016 yılına kadar mevcut kapasiteyi 185 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Acaba bu 2016 yılına kadar varmak istediğimiz kapasiteyi daha öne çekebilir miyiz? Bunun için neler yapabiliriz? İnşaat sürecini nasıl kısaltabiliriz? Bu süreçleri kısaltmak için bazı alanlarda hizmet alabilir miyiz? Bakanlık olarak bununla ilgili çalışıyoruz. Hedefimiz 2016 yılına kadar değil de 2014 yılın sonuna kadar kapasitemizi istediğimiz noktalara getirmek" diye konuştu.

15 BAŞSAVCI, BASIN SÖZCÜSÜ SEÇİLDİ

Adli olaylarla ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek için adliyelerde basın sözcülüğü kurumu oluşturulduğuna dikkati çeken Müsteşar Birol Erdem, bu amaçla 15 adliyenin pilot olarak seçildiğini, Başsavcı ya da Başsavcı vekili olmak üzere adliyelerde birer kişiyi basın sözcüsü olarak seçtiklerini bildirdi. Basın sözcülerine basın ve medya ile ilişikleri, yargılamayı etkilemeyecek biçimde nasıl bilgilendirme yapılacağı konusunda eğitimler verildiğine işaret eden Birol Erdem, basın sözcülerini bir hafta süre ile basın sözcülüğü olan ülkelere gönderildiğini anımsattı. Müsteşar Birol Erdem, şunları söyledi:

BASIN SÖZCÜSÜ, YAYGINLAŞACAK

"Gittikleri ülkelerdeki basın sözcülüğü konusunda eğitim aldılar. Şu anda basın sözcüsü olarak görev yapıyorlar. Bundan sonra adli olaylarla ilgili bunlar kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama yapacaklar. Ama kamuoyu bu duruma çok da alışık değil. Ancak adli olaylarla ilgili yeterli ve doğru bilgi alamıyoruz gibi bir talep ve yakınma var. Basın sözcülerimiz faaliyete başladı. Beklenmedik ve alışmadık bir şey olunca bu kez garipsemeler oldu. İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da ki bazı soruşturmalarla ilgili basın sözcülerimiz geçen günlerde kamuoyuna bilgilendirme yaptı. Bu projenin bir gereğiydi. Basını adliyenin içinden ve olayı doğru bilen kişiler tarafından, doğru bir şekilde yeteri kadar bilgilendirme amacıyla kamuoyuna açıklamalarda bulundular. Basını bilgilendirme ile ilgili faaliyetlerimiz artacak ve mümkün olan özellikle illerdeki bütün adliyelerde önümüzdeki dönemde birer basın sözcüsü belirlenecek. Ayrıca mahkemelerden basın sözcüsü olabilir mi? Şu anda onunla ilgili çalışma devam ediyor. Belki mahkeme boyuntunda basını bilgilendermek amacıyla önümüzdeki dönemde basın sözcüleri belirlenecek. Yine yargılamanın selametini etkilemeyecek şekilde kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla ilk elden basına doğrudan yargı kendisi bilgi verme konumuna gelecek."

"OKUYAN MAHKUM SAYISI FAZLA"

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin açık lise ile açıköğretim ve üniversitelerde okuduğuna değinen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, "Okuyan hükümlü ve tutuklu sayısı oldukça fazla. Bu sevindirici bir durum. Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin eğitim almaları, bunların rehabilitasyonu açısından hem de hayata hazırlanması açısından önemli bir durum. Biz bunu teşvik ediyoruz. Ancak tabi çok değişik kurumlarda eğitim olunca, bunların ilgili sınav yerlerine sevklerinde ve ilgili bir çok yerde sınava girmelerinde ÖSYM bazı sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntılar bize iletildi. 'Bunları nasıl aşabiliriz' diye ÖSYM ile birlikte bir komisyon oluşturduk. Onların taleplerini ne ölçüde karşılayabilirize bakıyoruz. Çünkü özelikle yüksek güvenlikli cezaevlerinde her mahkumu bir araya toplayıp sınav yaptırma imkanımız yok. Biz sıkıntılarımızı onlara söyleyeceğiz, onlar ihtiyaçlarını bize söyleyecek ve bir orta yol bulup sorunu çözmeye çalışacağız. Ama hedefimiz kesinlikle mahkumların ve tutukluların eğitim hakkını engelemeden bu hakkı onlara sağlamak" diye konuştu.

"ERZURUM'A ÖRNEK BİR CEZAEVİ"

Erzurum'da gezdiği açık ve kapalı cezaevlerinin eski yapılar olmasına karşın tadilat yapılarak gayet kullanışlı hale getirildiğini söyleyen Müsteşar Birol Erdem, yönetimin talebi üzerine yeni bir cezaevi yapılması için öneri aldıklarını bildirdi. Erdem, "Sorumlular ihtiyaçlarını bize ilettiler. Her iki cezaevinde de spor salonu talebi var. Biz de bunlara olumlu bakıyoruz. İmkanlar ölçüsünde en kısa sürede buradaki iki kapalı cezaevimizi de birer spor salonu yapmak istiyoruz. Buradaki kapasiteyi görünce yeni bir cezaevine ihtiyaç olduğunu arkadaşlar bize ilettiler. Biz de bunu Ankara'ya dönünce, arkadaşlarla birlikte oturup değerlendireceğiz, sayın bakanımıza ileteceğiz. Eğer imkanlar el verirse burada en kısa sürede kapalı, modern ölçülere göre planlanmış örnek bir cezaevi yapabiliriz diye düşüyoruz. Böyle bir düşüncemiz hedefimiz de var" dedi.

"VAN VE ERCİŞ CEZAEVLERİ KULLANILIR DURUMDA"

Van ve Erciş cezaevlerinde de incelemelerde bulunduğunu anlatan Birol Erdem, deprem sonrası cezaevinin sadece dış güvenlik duvarında hasar oluştuğunu söyledi. Birol Erdem, "Cezaevinin içinde bir problem yok. Van'da yeni bir adliye binamız yapılıyor. Asıl adliye binasında sıkıntı var. Adliye binamız biter bitmez sanırım Mart, Nisan aylarında teslimi öngörülüyor. Yeni binamızı alır almaz cezaevlerimizde tekrar aktif hale getirmeyi düşünüyoruz. Özellikle yüksek güvenlikli cezaevinde hiçbir problem yok. Biz depremler art arda devam edince, buradaki mahkumların psikolojisini düşünerek onları çevre ilerdeki cezaevlerine dağıttık. Her iki cezaevinde de deprem dayanıklılık bakımından testlerde yaptırıldı herhangi bir problem yok" diye konuştu.

"AÇIKCEZAEVİNDE MAHKUMLARIN SİGORTASI YATIYOR"

Erzurum açık cezaevinde örnek bir faaliyet sürdürüldüğüne dikkati çeken Müsteşar Erdem, burada mobilya ve demir doğrama atölyelerin oldukça gelişmiş durumda olduğunu açıkladı. Cezaevinde mahkumların hem meslek, hem de gelir elde ettiklerini ifade eden Erdem, "Cezaevinde 100'den fazla sigortalı çalışan mahkum var. Bu arkadaşlar cezaevinde yatarken bir taraftan da sosyal güvenlikleri işlemiş oluyor. Sivil hayata döndüklerinde burada çalıştıkları süre kadar emelilik hakkı elde etmiş olacaklar. Gerek bu arkadaşların topluma kazandırılması, gerek meslek edinmeleri, gerekse de rehabilitasyonlar açısından açık cezaevlerindeki iş kurların büyük önemi var. Elimizden geldikçe arttırararak devam etmeyi düşünüyoruz. Gelişmeler ve sonuçlar oldukça olumlu. Arkadaşlara biz bonserviste veriyoruz. Sivil hayatlarında bu belgeden istifade edecekler" dedi.

Müsteşar Birol Erdem, mahkum yakınlarının kendilerinden en çok tutuklu ve hükümlerle yakın olması yönünde taleplerinin bulunduğunu belirterek, "Erzurum'da mahkum yakınları için iki yeni ziyaretçi salonu yapıldı. Bu salonlarda mahkum yakınları beklerken ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli alanlar ve kantin oluşturuldu. Ziyarete gelen mahkum yakınları sıcak ve rahat bir ortamda ziyaret sıralarını bekleyecek. Bu tip talepler oluyordu. Eksik olan diğer yerlerdeki ziyaretçi bekleme salonlarını da süratle gideriyoruz. Benzer uygulamay Konya'da da yaptık" diye konuştu