Çanakkale Valiliği, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılının kutlanacağı 2015 yılına kadar kentteki tüm öğrencileri Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na götürerek savaş alanlarını gezdirme ve şehitlikleri ziyaret ettirme hedefiyle "97'inci yılında 9 bin 700 öğrenci şehitleriyle buluşuyor" projesi hazırladı. Valilik, beşinci grupta 2 bin 521 öğrenciyi daha şehitleriyle buluşturdu. Daha önce dört grupta 5 bin 675 öğrenci Gelibolu Yarımadası'nı gezerken, bugünkü grup ile toplam rakam 8 bin 196'ya ulaştı.

TÜRK BAYRAKLARI İLE GELDİLER

Çanakkale merkez ve ilçelerinden gelen öğrenciler, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Eceabat İlçesi'ne bağlı Kilitbahir Köyü'nde bulunan Namazgah Tabyaları'nda buluştu. Ellerindeki Türk bayrakları tabyaların yeşil örtüsünü adeta gelincik tarlasına dönüştürdü. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, Çanakkale Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan'ın katılımıyla şehitlik gezisi için tören düzenlendi. Şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. İlköğretim okulu öğrencilerinin oluşturduğu mehteran tarafından marşlar seslendirildi. Lapseki Anadolu Lisesi öğrencisi Hasan İnan tarafından, Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı Çanakkale Şehitleri'ne adlı şiir okundu.

VALİ'DEN ÇEYRAK ALTIN VAADİ

Çanakkale'de verilen mücadeleyi en iyi şekilde özetleyen duygu yüklü şiirin okunmasının ardından kürsüye gelen Vali Güngör Azim Tuna, gençlere seslenerek, "Sizlerden şunu rica ediyorum. Biraz önce Lapseki'den Hasan kardeşimiz Mehmet Akif'in Çanakkale Şehitlerine şiirini okudu. Çanakkale Savaşlarını anlamak istiyorsak aslında Akif'in Çanakkale Şehitlerine şiiri size bu konuda çok güzel bir özet sunmaktadır. Sizler de Hasan kardeşimiz gibi bu şiiri ezberleyip, eksiksiz ve hata yapmadan gelin bizim huzurumuzda okuyun. Hepinize birer çeyrek altın vermeyi Valilik olarak vaat ediyorum" dedi.

"1915 RUHU TOPLUMSAL SIKINTILARIMIZIN PANZEHİRİ"

Vali Tuna, amaçlarının, her biri abideleşen ve ayrı bir kahramanlık destanı olan şehitlerin ve gazilerin aziz hatıralarını bir kez daha anmak ve 1915 ruhunu bütün Türkiye'ye yaymak olduğunu belirtti. Tuna, "Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözünün yazıldığı şehitler diyarı Çanakkale'nin bu potansiyelini, birikimini yarınlara taşımak ve yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızı şehitlerimizle buluşturmak en önemli önceliklerimizdendir. Bugün birlik ve beraberliğimize ışık tutacak en önemli kilometre taşlarından birisi de Çanakkale şehitleridir. Şehitliklerdeki mezar taşlarında ülkenin dört bir yanından, 131 farklı askerlik şubesinden kahramanları görüyoruz. Bugün de bu birlik ve beraberlik aynı ruh ve anlayışla devam etmektedir. Çünkü 1915 ruhu, bugün birçok toplumsal sıkıntımızın panzehiri niteliğindedir. Bu nedenle bu gezileri önemsiyor ve devamını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Ardından minik öğrencilerin oluşturduğu Mehteran Bölüğü eşliğinde protokol üyeleri ve öğrenciler tarafından Namazgah Tabyaları'ndan 300 metre uzaklıktaki Seyit Onbaşı heykeline kadar yürüyüş yapıldı. Öğrencilerin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı gezisi akşam saatlerine kadar devam edecek.



BG,EK (AÖ/AK)