Atatürk Üniversitesi tarafından bu yıl birincisi düzenlenen 'Uluslararası Türk-Ermeni ilişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu' Kültür Merkezinde başladı. Üç gün sürecek olan, çok sayıda bilim adamının bildiri sunacağı sempozyumun açılışında konuşan Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Müdürü Büyükelçi Reha Keskintepe, Erzurum'un geçmişte büyük acılar yaşadığını anımsattı. Milliyetçilik dalgasının heyecanına kapılan Ermenilerin Erzurum'u Osmanlı'dan koparmanın planını yaptıklarını anlatan Reha Keskintepe, şunları söyledi:

AZERBAYCAN'DAKİ İŞGALİ UNUTTURMAK İSTİYORLAR

"1915 Çanakkale'si bağlamında gerçekleşen birbirini anlama, tarihten husumet çıkarmama, bilakis dostluk kurma pratiği maalesef doğu cephesinde yapılamadı. Çanakkale'de iki ordu karşı karşıya geldiği için bu helalleşme çok daha rahat olmuştur. Ancak doğu cephesindeki gibi bir devletin kendini başka bir devlete karşı korumaya çalışırken, kendi halkının bir bölümünün araya girmesi, çözülmekte olan bir imparatorluğun savaşa girmesinden de etkilenen yerel dinamiklerin devrede olması, 1915'i karmaşalaştırmış, ortak hafıza olmasını zorlaştırmıştır."

Bölge ülkelerinde barışı ve ekonomiek refahın artmasını istediklerini belirten Keskintepe, "Ermenistan'la ülkemiz arasında normal ilişkilerin tesisi amacıyla başlattığımız süreci de bu bölgedeki sorunların çözümüne yönelik anlayışımız doğrultusunda değerlendirmekteyiz. Söz konusu süreç sadece aynı coğrafyayı paylaştığımız bir komşu ülkeyle mevcut sorunlarımızı ortadan kaldırmayı amaçlayan dar bir vizyonun değil, Kafkasya'daki sürdürülebilir barış politikasını amaçlayan geniş bir vizyonun parçasıdır" dedi. Tarihi gerçekleri farklı yorumlayan Ermenistan'ın Azerbaycan'a yaptığı saldırıları da unutturmaya çalıştığına dikkat çeken Keskintepe, "Türk ve Ermeni halklarının Birinci Dünya savaşında çektiği acılar her iki toplumda farklı tarihsel hafızalar yaratmıştır. Ulusal hafızaların çeliştiği bu tür ortamlarda güvenilir ve ortak bilimsel araştırmalar yapılması daha da önem kazanmaktadır" diye konuştu.

200 BİNE YAKIN BELGE TARİHÇİLERİ BEKLİYOR

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, 1915 olaylarıyla ilgili olarak 200 bine yakın belgenin tasnif edilerek Türk ve dünya araştırmacılarının kullanımına sunulduğunu bildirdi. Bugüne kadar 90'a yakın ülkenin tarihçisinin arşivlerde incelemelerde bulunduğunu vurgulayan Doç.Dr. Ünal, "Son zamanlarda tarihi olayların araştırılmasını tarihçilere bırakmayarak parlamentolarda oylandığını ve oylanması yönünde çabalar içerisine girildiğini hayretle görmekteyiz. Tarihin cilvesine bakın ki bu ülkeler Türk ve Ermeni toplumu arasına nifak tohumu ekmeye çalışanlar" diye konuştu.

PROF. DR. ORHAN GÜVENEN: SÖZDE SOYKIRIM, TAHRİFAT VE İFTİRADIR

Tarihi büyük güçler, dünya dinamikleri, bilgi tahrifatı ve karar sistemleri konulu bildiri sunan Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Güvenen, 1915 olaylarıyla ilgili bilgi tahrifatı olduğunu söyledi. Bilgi tahrifatının çok ciddi boyutlarda olduğunu ifade eden Prof.Dr. Güvenen, “Yaşananlarla ilgili bilgi tahrifatını daha önceden önlememiz gerekirdi. Ama bu topraklar, evlatları, geç de kalsalar en sonunda dik ve onurlu kalmayı bilirler. Dik ve onurlu kalacağız, bunu dünyaya ve insanlara anlatacağız. Sözde soykırımla ilgili anlatılanlar bir tahrifattır, iftiradır" dedi.