Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla, belgesel yapımcısı ve sunucusu Savaş Karakaş tarafından, 1700 yıl önceye dayanan Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesi olarak bilinen 'Aksona Mehmet' lakaplı, Mehmet Baş'ın hayatını ve sürgerciliğini anlatan belgesel yapıldı. Bodrum ile Kos ve Kalimnos adalarında yapılan çekimler 15 günde tamamlandı. Filmin montajlanmasının ardından 50 dakikalık belgesel gösterime hazırlandı.

Belgeselin galası dün akşam Bodrum Cinemarine Sinemaları'nda yapıldı. Galaya yapımcı ve sunucu Savaş Karakaş, Aksona Mehmet, Bodrum'da yaşayan süngerciler, belgesel ve deniz tutkunları katıldı.

Son Süngerci Aksona Mehmet'in Bodrum'daki en büyük değerlerden biri olduğunu belirten Savaş Karakaş, şöyle konuştu:

"Aksona Mehmet, Bodrum'un ve Ege'nin yaşayan efsanesidir. Yıllardır Ege ve Akdeniz'de dalmadığı deniz dibi bırakmamıştır. Derin suların sünger avcısını ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi belgeselimizde dile getirdik. Türk ve Yunan süngercilerin Ege'nin derinliklerinde yazılmış destanını, 60'lı yaşlarına meydan okuyup, denizden ve hayattan kopmayan 'Aksona Mehmet' dillendirmektedir. 50 dakikalık belgeselde, Aksona Mehmet yine sünger çıkarıyor, eski süngercilik hikayeleri, vurgun acıları, kaybettiği arkadaşları, eski av anıları, kısacası Aksona'nın hayatı yer alıyor. Bodrum'un destansı özünü, yaşayan son sünger avcısı Mehmet Baş'tan dinlemek, çok keyifli oldu. Ayrıca belgeselin İZ TV'deki ilk gösterimi, belgeselde anılan Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın 17 Nisan'daki 122'nci doğum gününde yayınlanacak."



SŞ(AÖ/SS)