* Yılın ilk derbisini Beşiktaş'ı yenen Fenerbahçe kazandı. İlk yarı maçın favorisi Fenerbahçe, ikinci yarı Beşiktaş etkiliydi ama konuk ekip gol bulamadı ve maç 2-0 sona erdi. Siz derbiyle ilgili neler söyleyeceksiniz?
İki takım son haftalarda Fenerbahçe'yi perişan etti. Kim o iki takım; İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve Samsunspor. Sahaya çıkan Beşiktaş bunlardan kötü müydü?
O zaman niye Fener favori oluyor?

Belediye ve Samsun, Fenerbahçe'yi perişan ederek yendiler. İki maçta beş olurdu. Fenerbahçe'yi perişan eden Samsun'un on birine bak, Belediye'nin on birine bak bir de Beşiktaş'ın sahaya çıkan on birine bak.

Fenerbahçe favori falan değil. Fenerbahçe hiçbir maçta favori değil. Fenerbahçe, Türkiye'nin en kötü futbol oynayan takımlarından bir tanesi... Fenerbahçe'yi yenmek için bir tek şey yeterli; Fenerbahçe'yi yenmeyi düşünmek.
Ama Carvalhal başından itibaren Fenerbahçe'yi yenmeyi düşünmediğini gösterdi.

İki tane stoper orada, üçüncü stoper İbrahim Toraman önde... Necip kenarda!..
Sen o sahaya çıkarken oyuncu ne düşündüğünü anlar. Bir kere daha söylüyorum; Mustafa Denizli'nin bir lafı var; "Futbolcu cin gibidir. Soyunma odasında kadroyu kara tahtaya yazarken hocasının niyetini anlar." Sen Necip'i kenarda oturtup, üçüncü stoper İbrahim Toraman'ı oraya koyduğunda futbolcu geri zekalı değil, ne demek istediğini anlar. 'Hocam beraberliğe razı' der. 'Carvalhal' denilen arkadaş ne Samsun maçını ne de Belediye maçının videosunu izlememiş bile. Çünkü Fenerbahçe'yi yenmeyi kafasından geçirmiyor.
Geçirse izler; 'Bunlar Fenerbahçe'yi nasıl yendiler, bir bakayım' der. Adam Fenerbahçe'nin ne olduğunun farkında değil. Bütün maçı Fenerbahçe'nin istediği gibi oynadı.

Fenerbahçe'nin istediği iki oyun tarzı var. Ben Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören'in yerinde olsam Carvalhal'i çağırırım siyah tahtaya beş yüz kere yazdırırım. Yarın play-off'ta yine birbirlerine düşerlerse hiç olmazsa öğrenmiş olur.

EN GÜÇLÜ YER SAVUNMASI

1- Fenerbahçe'ye karşı maçı kendi yarı sahanda kabul etmeyeceksin.
Kendi yarı sahanda kabul ettiğin anda santra ile taç çizgisinin birleştiği yerde ki duran top dahi Fenerbahçe'nin gol hücumu oluyor. Gol hücumu yapamayan oyun kuramayan Fenerbahçe o duran toplarla gol yaratıyor.

Nasıl yediler golü; kornerden... 9 Beşiktaşlı ceza sahası içindeyken ve Beşiktaş'ın muhterem kalecisi gözünün önündeki direğe adam koyup arka direğe adam koymadığı için inatla ve ısrarla bütün kaleciler gibi... Arka direğe bomboş vurdu Yobo.

1- Fenerbahçe'ye karşı oyunu karşı tarafta oynayacaksın.

2- Oyunu karşı tarafta oynarken istatistiklere bakın, 18 orta yapmış Beşiktaş, Fenerbahçe'nin 9 ortası var. 'Fenerbahçe'ye orta yapmak' demek büyük zahmetlerle ta öbür aut çizgisine kadar götürdüğün topu 'Fenerbahçe'ye teslim etmek' demek. Fenerbahçe savunmasının en güçlü olduğu yer kaleci Volkan dahil savunması...
Yobo ile Serdar Kesimal ya da Bilica ya da ondan evvelkiler Edu, Lugano; değişmiyor. 'Fener ceza sahasına orta yapmak' demek topu onlara teslim etmek demek. 500 kere bunu Carvalhal'e yazdırırım.

Maç boyu bütün bu ortaları armut gibi Volkan'ın eline ya da Serdar ve Yobo'nun kafasına gittiğini görmeden Beşiktaş orta yapmaya devam etti!
Modern futbolda 'orta' diye bir şey zaten kalmadı. Pas vereceksin. Havadan da versen pas vereceksin. 'Ben böyle bir sallayayım da birine gitsin.' Böyle bir şey yok. Bitti o futbol... Çünkü top kıymetli... O topu elde edene kadar anan ağlıyor. Ondan sonra rastgele havalandır topu... Böyle bir şey yok artık.
Onun adı pas. Bir tane pas verdi mi Beşiktaş forvetleri, kanatlardan gelenler.
18 tane orta. 18 tane Fener'e lop!..

Fenerbahçe savunmasına pres yaptığın zaman, Belediye ve Samsun onu yaptı, Fenerbahçe savunmasına yerden kısa paslarla, ayağa paslarla hızlı saldırdığın zaman, Belediye ve Samsun onu yaptı, Fenerbahçe savunmasını perişan edersin. Bank Asya takımı da perişan eder. Beşiktaş olmaya gerek yok, Samsun olmaya gerek yok.

F.BAHÇE 9 KİŞİ OYNUYOR

Yani 'teknik direktör' diye kenarda duran adam sene başından beri bunu nasıl göremiyor! Karşı tarafta Türkiye'nin en kötü teknik direktörünün, olağanüstü bir kadrodan sahaya çıkardığı bir felaket var. Fenerbahçe'nin bütün maçı 9 kişi oynadığını fark etmedi Carvalhal. 'Sow' diye bir adam sabah gelmiş akşam takımda. Formalar olmasa adam takım arkadaşını tanımayacak.
Arkasından 'Hey' diye ses gelse; 'kendi arkadaşı mı pas istiyor' bilmiyor.
Böyle bir şey olur mu? Bir teknik direktörde bir ilke olur.
Dünyanın bir ucundan, hayatında ilk defa Türkiye'ye gelmiş adam. Hiç olmazsa bir 45 dakika oturt da takımı seyretsin. Senin iki tane santrforun var; Bienvenu ve Semih.

* Belki aynı şey değil ama Terim de Necati'yi ilk 11'de oynattı.

Kendimi Sercan'ın yerine koyup bütün Türkiye'yi ve Galatasaray'ı tanıdığı halde ben Necati'nin maça başlamasına itiraz ettim.
Ama Fatih her maçta Sercan'ı nasıl kafasından sildiğini gösteren hareketler yapıyor. Şimdi o Sercan'dan bir daha hayır gelir mi?
Sabah gelmiş Necati akşam takımda oynuyor. Ama Necati rakibi de biliyor, Galatasaray'ı da biliyor ve Galatasaray'da da herkesler ahbap neredeyse...

AYKUT'A SORAN YOK

Bütün Galatasaray camiası da onu "Evladımız" diye karşılıyor. Arda şimdi gelse Galatasaray'a mesela...
Ama hiçbir teknik direktör oynatmaz, başlamaz.
Gazeteleri okuyorum bu kadar çifte standartlı bu kadar okurunu ahmak yerine koyan eleştirmenler dünyanın başka bir yerinde yok. 'Altı aydır sakat Ersan'ı niye oynattı' diye Carvalhal'i eleştiriyorlar, sabah gelen Sow akşam maça çıkıyor Aykut Kocaman eleştirilmiyor. Niye; Fener 2-0 galip... Tabela öyle yazıyor.

Bu kadar tabelacı yazarlık olur mu?

Ersan Beşiktaşlı, Beşiktaş'ın en iyi oyuncularından bir tanesi oynadığı sürece... Adam sakatmış, sakatlığı bitmiş takımına dönüyor. Oynar oynamaz tartışırım. 'Ersan'ı niye oynattı' diye Carvalhal'e saldırıyorlar ama 'Ya bu Sow'u niye oynattın?
Fenerbahçe 10 kişi oynadı bütün bir maç' diyen yok. 'Golle başladı Sow' diye yaranmaya çalışıyorlar. Bu kadar kötü medya olur mu?

İKİNCİ GOL PALAVRAYDI

Alex zaten kaç maçtır yok! Fenerbahçe 9 kişi oynuyor. 9'a 11 oynanan maçta Carvalhal, Fenerbahçe'yi çözemediği için ve de kısmeti olmadı için kaybediyor...
Beşiktaş'ın bu kötü oyununa rağmen girdiği gol pozisyonu Fener'den fazla!.. Fener'in ikinci golünü sayma, palavradan bir gol. İş işten geçtikten sonra bütün Beşiktaş öbür tarafa gittikten sonra geldi.

İSTANBUL'A TATİLE GELİYORLAR

Quaresma ve Fernandes'in derbi öncesi gereksiz yere kırmızı kart görmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Tabii bunlara Milan Baros'u da eklemek gerekiyor. Kurtarıcı olarak girdiği Antalya maçında hakeme itirazdan oyundan atıldı.
Bunlar hepsi mikrop. Bunların oynamamaları takımlarının lehine... Neden; çünkü üçü de o cezaları almak için ellerinden geleni yaptılar. Fernandes ikinci sarı karttan kırmızı kart gördü. Bir maçta biter. Hayır. 'Bana bir maç ceza verilsin' diye elinden geleni yaptı.

Baros kendini attırmak için elinden geleni yaptı. Quaresma kendini attırmak için elinden geleni yaptı. Bir derbi öncesinde, Beşiktaş'ı yüreğinde taşıyan bir adam bunları yapar mı?
Aylardan beri oynamamışsın, nihayet takıma girdin. Maça girdikten 15 dakika sonra insan kendini attırır mı? Baros efendi!..
Bunlar para için İstanbul'a tatile gelen adamlar. Bunlar ne Beşiktaşlı, ne Galatasaraylı!..
Baros ile kazanacaksa Galatasaray, Fernandes ile Quaresma ile kazanacaksa Beşiktaş; kazanmasın. Bir takım palavra adamları tribünler ve medya kahraman yapıyor.
Galatasaraylıların bir bölümü bana sövüyorlardı.
Çünkü 'Bu Baros'tan adam olmaz, bu Baros'tan ümit yok' diye yazmışım!.. Nihayet Fatih Terim de Baros konusunda benimle aynı fikirde olduğunu açıkladı. Galatasaray tribünlerinin gözü açıldı mı acaba! Düşünüyorlar mı şimdi; 'Bu Hıncal iki senedir niye Baros'tan bir şey olmaz' diyor.

EMRE'YE AMİRLİK YAPTI

Özgür Yankaya ilk kez bir derbi maç yönetti. Nasıl buldunuz? Hakem tipik Saracoğlu Stadı hakemi.
Bütün yorumlarında... Bariz bir hatası yok. Ama yorumları Fenerbahçe lehineydi.
Emre Belözoğlu kaçıncı pozisyonunda sarı kart gördü?
Özgür Yankaya'ya 'İyiydi' diyenlerle onu tartışalım. Emre'nin kırmızı kartlık hareketine faul bile vermedi. Ondan sonra diyorlar ki 'Maçı tesir edecek hata yapmadı!' Birinci devrede Fener 10 kişi kalsaydı; Carvalhal belki biraz cesaretlenirdi.
Saracoğlu'na gelen hakem, Fenerbahçe'ye ve Emre'ye amirlik yapıyor.

REZALETİ ALKIŞLIYORLAR

Beşiktaş'ın niyetinin en büyük göstergesi; 44. dakikanın 15. saniyesi... Fenerbahçe golü atmış, 1-0 önde... Beşiktaş korner atıyor.
Bütün Beşiktaşlılar orada, kaleci hariç.

İki kişi de 'Fenerbahçe kontratak yapmasın' diye bekliyor. Fenerbahçe topu kafayla çıkardı. Tam santra çizgisinin üzerinde Ernst yakaladı. 8 Beşiktaşlı Fener 18'i içindeyken Ernst topu kendi kalecisine verdi ya!..
İlk yarının bitmesine artık saniyeler var. 44.15'te korner kazanılıyor. Bütün Beşiktaşlılar Fener'in 18'inde... Ernst, topu oraya ortalayacağına, kendi kalecisine verdi! Devrenin 1-0 bitmesine razıydı çünkü...
Böyle bir kafa olabilir mi? İyi bir hoca soyunma odasında Ernst'i döver; lafla döver. Hatta ikinci devre sahaya çıkarmaz.

Sahanın en kötülerinden biriydi Ernst. Direkten dönen o şutu nasıl attı bilmiyorum ama. Ernst oynamaya devam etti, Necip oyunda yok! Beşiktaş'ta tek oyun kurucu... Çünkü Carvalhal'in 9 kişi oynayan Fener'e karşı maçı kazanmak kafasından geçmiyor.

Türkiye'nin bütün gazetelerini okuyun.
Böyle bir analiz varsa gelsin konuşalım.
Analiz yazanlar, gelsin benimle tartışsın. 'Hıncal hiçbir şeyden anlamıyor. Maç öyle değil böyleydi' desin birisi bakayım.

LEVENT TÜZEMEN 8 VERMİŞ

Kafalarında iki şey var; 1- Tabela 2- Fenerbahçe'ye hoş görünmek! Fenerbahçeli olmak bu rezaleti alkışlamayı gerektirmiyor. Ben Fenerbahçeli olsam çok daha ağır eleştirirdim.

Şu anda Fenerbahçe'nin elinde bu ligin en iyi kadrosu var.
Şu anda Fenerbahçe'nin arkasında Türkiye tarihinin görmediği bir taraftar gücü var. Fenerbahçe tarihinin de görmediği... Öyle bir hava yaratıldı. Bu Fenerbahçe'yi bu kadar kötü yönetiyor. Bu adamı alkışlıyorlar.
Levent Tüzemen; 'Aykut'a 8' vermiş! Herhalde üç yazdı, aynadan yansıması öbür tarafa yapıştı.
Aykut'a '8' diyorsa Levent'in notu sıfır. Levent Tüzemen gibi birisi Fenerbahçe'nin maçın büyük bir bölümünü 9 kişi oynadığını göremez mi? Hadi göremedin. Alex çıkıp Caner girdikten sonraki futbol farkını görmedin mi?
Caner Alex'ten çok daha üstün, çok daha maharetli, çok daha yetenekli bir adam değil. Sadece Fenerbahçe'yi 9'dan 10 kişi çıkarttı o kadar. Duran Alex yerine koşan adam girdi bir kontratak bir gol. Aykut Kocaman nasıl 8 oluyor?
Sow'u yazamıyorlar, yazamazlar.(..)

(FOTO MAC Spor Gazetesi- HINCAL ULUC)