ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in 1970’lerin ortasında Küba’nın işgalini istediği ortaya çıktı. Gizliliği yeni kaldırılan belgelere göre Kissinger, bağımsızlık mücadelesi veren Angola’ya destek olmak için asker gönderen Fidel Castro’yu “mahvedeceğini” söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Arşivi tarafından kamuya açıklanan belge, Küba’nın bağımsızlık savaşını desteklemek üzere Angola’ya asker göndermesinin ardından 1976’da Afrika’da komünistlerin etkisinin artacağından korkan Kissinger ve dönemin ABD Başkanı Gerald Ford arasında gizli bir görüşmenin gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Belgelere göre, görüşmede Kissinger, Ford’a “Sanırım Castro’ya kuvvetli bir darbe vurmak zorunda kalacağız” diyor ancak bunun için öncellikle Küba’da yaklaşan seçimleri beklemek gerektiğini söylüyor. Ford da bu fikre katılıyor.

Kissenger, söz konusu görüşmede özellikle Küba askerleri bir başka güney Afrika ülkesine giderse, ciddi bir askeri yanıtın verilmesi gerektiğini belirterek “yetersiz tedbirler” kullanmama sözü de veriyor. Eski Dışişleri Bakanı, “Askeri güç kullanmaya karar verirsek, bu müdahale başarıya ulaşmak zorunda” ifadesini kullanarak, “Namibya ya da Rodezya’ya girerlerse, onları iyice benzetmekten yana olacağım” diyor.

Küba lideri Fidel'i de Angola’ya askeri desteğinden ötürü “kendini bir şey sanan” biri olarak nitelendiren Kissinger, “Kübalıları parçalama” sözü veriyor.