Ebola’ya karşı geliştirilen aşıların hayvanlar üzerinde yapılan testlerde sonuç vermesi üzerine aşı şimdi de insanlar üzerinde test edilecek. Bu testin Avrupa’da ilk olarak Hamburg Üniversite Hastanesi (UKE) tarafından yapılacağı bildirildi.

Aşının yaygın olarak üretilip kullanmadan önce 20-30 sağlıklı insanda test edilmesi bunun için de Federal Aşı Enstitüsü ve Biomedicines, Paul-Ehrlich-Institut ve Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi Etik Kurulu’nun onayının alınması gerekiyor. Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Klaus Cichutek aşının ABD’de insanlar üzerinde test edildiğini, test edilen kişilerde ağır yan etkiler görüldüğü takdirde durumun derhal Almanya’ya bildirileceğini söyledi.

Şu anda dünya genelinde Ebola’ya karşı başarılı olacağı tahmin edilen iki çeşit aşı olduğuna işaret eden uzmanlar, UKE’de test edilecek aşının Kanada’da üretildiğini belirttiler. Kanada Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) farklı laboratuvarlarda test edilmesi için 800 ampul aşı gönderildi. Muhtemel seri üretime geçilmesi ise birkaç ay sürecek. Şu ana kadar tedavisi ve kesin bir aşısı bulunmayan Ebola için Birleşmiş Milletler daha önce seferberlik başlatmış ve bu konudaki çalışmalara maddi kaynak olarak uluslararası toplumdan 600 milyon dolar talepte bulunmuştu.DSÖ, hastalığın en az 20 bin kişiye bulaşabileceğini duyurdu.