Suriye'de yaklaşık 5 yıldır süren halk ayaklanması ve ardından yaşanan gelişmeler belirsizliğini korurken, olası Musul operasyonun Orta Doğu'daki savaşı yeni bir eşiğe taşıyacağı tartışmalarını başlattı.

Türkiye ve İran'ın yürüttüğü mezhepçi politikalara değinen uzmanlar, mevcut politikaların iki ülke arasında olası bir savaşa işaret ettiğini kaydetti. Ortadoğu uzmanı gazeteci Hüsnü Mahali, son gelişmeleri anlattı. Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki politikalarının "tamamem mezhepçi" olduğuna işaret eden Mahalli, "Türkiye'nin bütün politikalarının temelinde, mezhepsel politikalar vardı. Katar, Arabistan ile birlikte yaptılar. Suriye'de Alevilere karşıtlık yaptılar, Esad'ı sadece Alevi olmasından dolayı diktatörlükle suçladılar. Şimdide Irak'ta Şiilerden dem vuruyorlar ve onların etkinlik kazanmasını istemediklerini açık bir dil ile ifade ediyorlar" dedi. 

'Yeni Osmancılık hayalleri kuruyorlar'

Türkiye'nin, "Musul'un demografik yapısının değişmesini istemiyoruz" sözlerine de işaret eden Mahalli, "Irak hükümeti kendi başına karar veremez. Irak Parlamentosunun kararı kabul edilemez, Irak'ı temsil edemez' diyorlar. Peki kim Irak'ı temsil ediyor, siz mi?" diye tepki gösterdi. Mahalli, "Bunun iki nedeni var, Osmanlıya merak salanlar var ve yeni bir Osmalıcılık hayali kuruyorlar. İkincisi bölgesel çıkar politikaları. Türkiye'nin Musul'daki müttefikleri Tarık Haşimi, Suni aşiretlerdir, AKP onların 5-6 üyesini eğitiyor. İkinci müttefiki de Barzani'dir. 90'lı yıllarda Barzani ile birlikte PKK'ye karşı savaştılar, Şimdide PYD'ye karşı ortak cephe kurmuşlar. Başika, Bamerne'de üsleri var. Güney Kürdistan'da 15 noktada askeri üssü var. Böyle bir ittifak içinde hareket ediyorlar" dedi. 

'Ankara'nın politikaları öngörüsüz'

Bu politikanın çıkmaz olduğunu belirten ve "Yaşananlar Ankara'nın ne kadar öngörüsüz olduğunu gösteriyor" diyen Mahalli, Türkiye'nin Şiilere karşı politikasını da, "İran'a karşı savaş tamtamları çalmak anlamına geldiğini" savundu. "İran bu politikayı kabullenmez" diyen Mahalli, çok daha ciddi bir uyarıda bulunarak şöyle konuştu: "Katar ve Suudi Arabistan, Türkiye'yi kışkırtarak İran ile savaştırmak istiyor. Saddam'ı 10 yıl boyunca İran'la savaştıranlar aynı şeyi bu kez Türkiye üzerinden yapmak istiyor. Eğer Türkiye bu politikadan vazgeçmezse, bunlar AKP ve Erdoğan'ı İran ile savaştıracaklar. Bu açıdan ben İran ile Türkiye arasında cereyan edecek ve bölgesel bir savaşa dönüşecek savaş ihtimalini yüzde 70 görüyorum. Bu büyük bir tehlikedir. Türkiye'nin bu politikasından vazgeçmesi lazım."

Özdemir: Şii Türkmenlerin katledilmesine destek verdi

Uzun yıllar bölgede gazetecilik yapan ve bölgeyi iyi tanıyan gazeteci-yazar Mazlum Özdemir de, benzer analizler yapıyor ve Türkiye'nin Musul'daki operasyon güçlerini karşı karşıya getirebileceğine işaret ediyor. Musul meselesinin tarihsel arka planına da işaret eden ve Musul'un "1918 beri Türkiye'nin gündeminde" olduğuna işaret eden Özdemir, "Misaki Milli politikası çerçevesinde orayı elde etmeye çalışıyor" diye konuştu. Türkiye'nin şimdi bölgede etnik politikadan çok mezhepsel politikayı öncelediğini Türkmen Kenti Telafer örneği üzerinden veren Özdemir, "Telafar'in IŞİD tarafından alınması sonrasında Şii Türkmenler kaçtı ya da katledildi, Sünni Türkmenler ise IŞİD'e katıldı. Şimdi işte Türkiye bu Sünni cepheye dayanıyor. Şii Türkmenlerin bölgeden çıkarılmasına destek verdiği bile söylenebilir Türkiye'nin" dedi. 

'Türkiye YBŞ'yi engellemek için operasyona katılmak istiyor' 

"Türkiye'nin operasyona katılma istemi Musul'un kurtarılması değil, Sünni cepheye öncülük etmeye yöneliktir" diyen Özdemir, "Ayrıca Kürt güçlerin özellikle de Şengal'i kurtaran YBŞ güçlerinin bu operasyonda yer almaması için operasyona katılmakta ısrar ediyor. Musul'un IŞİD'den kurtarılması yönünde bir yaklaşımı ve durumu yok. O yüzden Türkiye'yi bu operasyonda İran, Irak istemiyor, ABD istemiyor, yerel halk istemiyor. Sadece KDP istiyor. Bu da, Türkiye KDP ilişkilerinden kaynaklanıyor. KDP-Türkiye ilişkilerinde de Sünni cephe ilişkisinin etkisi var. Bu açıdan stratejik bir birliktelik var" dedi. 

'İran ve Türkiye'nin karşı karşıya gelme ihtimali var'

Türkiye'nin Musul operasyonunda yer alma ihtimalini zayıf gördüğünün altını çizen Özdemir, şunları kaydetti: "Türkiye'nin opeasyona katılması operasyon gücünü düşürecektir. Güçleri karşı karşıya getirebilir. Çelişkileri derinleştirebilir." Özdemir, Mahalli'nin İran ve Türkiye'yi karşı karıya getirecek bölgesel savaş riski değerlendirmesini de destekleyerek, "Irak yönetimi de bölgesel savaştan korkuyoruz dedi. Irak hakkında Türkiye'nin söyledikleri diplomatik teamüllere uymuyor" dedi ve böyle bir ihtimalin varlığına işaret etti. 

Özdemir, Başika meselesine ilişkin Pentagon ile sahadaki komutanının söylemleri arasındaki çelişkilere ilişkin de, "ABD açısından belirleyici olan sahada yapılan açıklamadır. ABD'nin sahada yaptığı açıklamayı dikkate almak lazım. Diğer açıklamalar diplomatik açıklamalardır" dedi.(DIHA)