Köln’deki yurt dışı koordinasyon bürosundan yapılan açıklamada planlanmış tüm etkinliklerin Ankara’nın kararı doğrultusunda iptal edildiğini açıklandı.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği de (UETD), referandum gününe kadar AKP'li politikacıların katılacağı etkinliklerin olmayacağını duyurdu. UETD’nin genel sekreteri Bülent Bilgi, kararın yönetim kurulu tarafından alındığını söyledi. Bilgi kavganın dinmesi için alınan bu kararın iyi niyet jesti olarak anlaşılmasını istedi.

Bülent Bilgi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum etkinliği için gelip gelmeyeceği konusunda net bilgi vermedi. Bilgi “Erdoğan’ın ne yapacağını biz belirleyemeyiz” şeklinde konuştu.  Alamnya kökenli İstanbul AKP milletvekili Mustafa Yeneroğlu da Erdoğan’ın katılacağı bir referandum konuşması planlamadıklarını ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, alınan bu kararı memnuniyetle karşıladı. Gabriel, “Türk seçim etkinlikleri sonlandığına göre Türk seçmenlerin bunan böyle Almanya’da pazartesi gününden itibaren neyi işaretleyeceklerini biraz daha sükunet içinde düşüneceklerini umabiliriz” şeklinde konuştu.

CDU/ CSU Birlik partileri grup başkanı Volker Kauder bundan böyle referandum için Türk politikacının gelmeyecek olmasından memnunluk duyduğunu anlatırken, SPD grubu başkanı Thomas Oppermann da gelişmenin kendisini rahatlattığını dile getirdi.

Başbakan Angela Merkel pazartesi günü Erdoğan tarafından 'nazi metotları' benzetmesine son verilmesini kesin bir dille talep etmiş, aksi takdirde Türk politikacılarının ülkeye girişini yasaklayacaklarını söylemişti. Erdoğan bu konuşmadan sonra nazi benzetmesinde bulunmasa da İkinci Dünya Savaşı öncesine ait ırkçı, faşist ve korkunç bir Avrupa’dan bahsetti.