Almanya'da 1990’lı yıllarda Fakir Baykurt’un öncülüğünde kurulan ve daha sonra etkinliklerini “Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi” olarak sürdüren ATYG üyesi bir grup yazar ve sanatçı, 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi, Türkiye'deki seçmenlere tercihlerini muhalif adaylardan yana kullanmaları çağrısında bulundu. 

İşte “Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi” üyesi yazar ve sanatçıların o açıklaması:

Türkiye halkı son dört yılda yedi kez oy sandığına gitti. Bir kısmı şaibeli bu oylamalar sonucunda, kişiye özel ve fiilen – demokrasinin olmazsa olmazı – “güçler ayrılığı" ilkesinin, “güçler birliği"ne dönüştüğü, otoriter bir devlet sistemine geçildi. AKP iktidarı, bu sistemi oluştururken, oluşmasına katkıda bulunduğu (Suriye´de Kürt meselesi, darbe girişimi, devlet krizi gibi) bazı sorunları bahane olarak kullandı.

Otoriter devlet sistemine geçilirken, Türkiye halkı iki bloğa bölündü ve 1-2 milyon oy fazlasına dayanan bir “meşruiyet“ anlayışı yaratıldı, hukuk devleti ilkeleri çiğnendi. Böylece Türkiye 2019'a “yeni düzen”nin yol açtığı ve iktidarın dinci ve popülist söyleminin besleyip büyüttüğü bir kutuplaşmayla girdi. 31 Mart seçimleri, bu bölünme ve kutuplaşma sürecini daha da yoğunlaştıran bir tür “kirli savaş”a dönüştü.

Bu koşullarda yapılacak yerel seçimler, kent yöneticilerinin belirlenmesinden çok, Türkiye’nin geleceğine yön verecek bir nitelik kazandı. AKP´yi ve “cumhur ittifakı”nı zayıflatacak bir seçim sonucu, büyük olasılıkla toplumsal ve siyasi muhalefeti güçlendirerek yeni umutlara, yeni çabalara yol açacak ve yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Bu bağlamda 31 Mart, demokrasi yolunda çok önemli bir “fırsat"tır.

Türkiye Halkının, yüz yıla yaklaşan, acı deneyimlerle dolu bir sürecin sonunda, özgürlükçü, çoğulcu ve adil bir “cumhuriyet"i hak ettiğine inanan ATYG üyesi yazarlar, sanatçılar olarak, tüm seçmenleri, bu önemli fırsatı değerlendirmeye, tercihlerini muhalif adaylardan yana yapmaya ve oylarını “saray ittifakı”nın gücünü kıracak şekilde kullanmaya çağırıyoruz.

Mevlüt Asar (yazar, atyg yk eşbaşkanı ve sözcüsü) Kemal Yalçın ( yazar, atyg yk eşbaşkanı) Yüksel Yenice –Çağlar ( ressam, şair, atyg yk üyesi) Kazım Güzel (şair, atyg yk üyesi) Şakir Bilgin (yazar, atyg yk üyesi) Özgür Metin Demirel (çevirmen, şair atyg yk üyesi) Raci Helvalı (şair, yazar, atyg yk üyesi) Gani Cansever ( halk ozanı, müzisyen) Cem Duman (yazar, yayıncı) Kazım Cumert (yazar, şair) Agop Yıldız ( halk ozanı) Murat Tuncel (yazar, yayıncı) Sırrı Ayhan (yazar) Yaşar Çiçekdemir (yazar) Aziz Küçük (şair) Cahide Özer (şair) Danyal Nacarlı (çevirmen, şair) Hıdır Dulkadir (araştırmacı, yazar) Sadık Şahin (atyg üyesi) İbrahim Eroğlu (yazar, şair) Nevin Lutz (çevirmen, yazar) Hellmut Lutz (çevirmen, yazar)Zehra Biltekin (şair) Fevzi Karadeniz (yazar, şair) Ayşe Sökülmez (yazar) Sabri Varan (fotoğrafçı) Fikret Güneş (yazar) Kamil Aydemir (yazar, şair) Necmettin Yalçınkaya (yazar, editör)